ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Ο Αρίσταρχος «συνδέθηκε» για πρώτη φορά με τον δορυφόρο Alphasat

Ο Αρίσταρχος «συνδέθηκε» για πρώτη φορά με τον δορυφόρο Alphasat

Στο Αστεροσκοπείο Χελμού πραγματοποιήθηκε η σύζευξη μεταξύ του τηλεσκοπίου «Αρίσταρχος» και του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου AlphaSat.

Σχετική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Αστεροσκοπείο Χελμού, παρουσία του γενικού γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Α. Στάβερη-Πολυκαλά, του προέδρου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), καθηγητή Μανώλη Πλειώνη, του διευθυντή του Ινστιτούτου Αστρονομίας (ΙΑΑΔΕΤ) του ΕΑΑ και επιστημονικώς υπευθύνου για το ScyLight δρος Σπύρου Βασιλάκου, του δημάρχου Καλαβρύτων, Α. Παπαδόπουλου και του Harald Haushshield, υπεύθυνου της ESA για το Scylight.

Είχε προηγηθεί εντατική προετοιμασία του κλιμακίου επιστημόνων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος και της ομάδας Παρατηρησιακής Αστρονομίας του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) του ΕΑΑ, με στόχο την τοποθέτηση ειδικού εξοπλισμού στο τηλεσκόπιο, έτσι ώστε το Αστεροσκοπείο Χελμού να μετατραπεί στον πρώτο ευρωπαϊκό επίγειο σταθμό του προγράμματος Scylight, το οποίο αναμένεται να φέρει επανάσταση στο χώρο των τηλεπικοινωνιών.

Η καινοτομία της νέας τεχνολογίας τηλεπικοινωνιών, συγκριτικά με την υπάρχουσα τεχνολογία όπου η μεταφορά της πληροφορίας γίνεται μέσω ραδιοσυχνοτήτων, είναι η χρήση της οπτικής ακτινοβολίας λέιζερ, με την οποία μηδενίζονται οι απώλειες ακρίβειας και ασφάλειας. Επιπλέον, η εφαρμογή της συγκεκριμένης τεχνολογίας θα αυξήσει σημαντικά την ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων.

Η ένταξη του Αστεροσκοπείου Χελμού και μάλιστα ως πρώτου, πανευρωπαϊκά, επίγειου σταθμού στο εν λόγω δίκτυο αποτελεί εθνική επιτυχία και σημαντικό αναπτυξιακό άλμα, σύμφωνα με το ΕΑΑ, καθώς το τελευταίο αναδεικνύεται σε παγκόσμιο σημείο αναφοράς στον τομέα των νέων τεχνολογιών στις τηλεπικοινωνίες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.