ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Σοβαρή βλάβη στο σύστημα ψύξης του ISS

Σοβαρή βλάβη στο σύστημα ψύξης του ISS

Η αμερικανική υπηρεσία διαστήματος NASA έδωσε εντολή για επείγουσα εργασία εξωτερικά του διεθνούς διαστημικού σταθμού προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα με το σύστημα ψύξης που αντιμετωπίζει ο ISS εδώ και μια εβδομάδα περίπου.

Η ομάδα που είναι επιφορτισμένη με την ερπιτήριση των συστημάτων του διαστημικού σταθμού έδωσε εντολή σε δύο Αμερικανούς αστροναύτες να πραγματοποιήσουν τις εργασίες όσο το δυνατό πιο σύντομα για την αντικατάσταση μιας βαλβίδας η οποία δείχνει πως δυσλειτουργεί. Η εργασία θα απαιτήσει συνολικά 3 περιπάτους των αστροναυτών ή εξωοχηματικές δραστηριότητες EVA (Extra-Vehicular Activity) ,με την πρώτη να πραγματοποιείται το Σάββατο, τη δεύτερη την Δευτέρα και την τελευταία την Τετάρτη ημέρα των Χριστουγέννων.

«Η επόμενη εβδομάδα θα είμαστε πολύ απασχολημένοι με εργασίες στον ISS για αυτό δεν θα υπάρχει αρκετός χρόνος για tweets» δήλωσε ο αστροναύτης Rick Mastracchio  αμέσως μετά την αναγγελία από την NASA.

Οι εργασίες στον ISS έχουν λάβει απόλυτη προτεραιότητα από την NASA και ακριβώς για αυτό το λόγο αναβλήθηκε η εκτόξευση του σκάφους ανεφοδιασμού Cygnus η οποία τελικά θα γίνει τον Ιανουάριο.  

Η βλάβη έχει οδηγήσει στην αστοχία του μισού σχεδόν συστήματος ψύξης του ISS το οποίο έχει σταματήσει να λειτουργεί αναγκάζοντας το εξαμελές πλήρωμα του σταθμού να σταματήσει τη λειτουργία των μη κρίσιμων συστημάτων συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων πειραμάτων. Εξαιτίας της βλάβης η μια εναπομένουσα γραμμή ψύξης έχει γίνει ακόμη πιο ψυχρή.

Το σύστημα ψύξης του διαστημικού σταθμού το όποιο λειτουργεί με αμμωνία η οποία διατρέχει τα κυκλώματά του είναι απόλυτα κρίσιμο για τη λειτουργία του σταθμού καθώς εξάγει τη θερμότητα που δημιουργείται από τον εξοπλισμό που βρίσκεται μέσα στον σταθμό.  

Αν και προς το παρόν η κατάσταση των αστροναυτών και του λοιπού εξοπλισμού δεν διατρέχει κάποιο κίνδυνο, εντούτοις η NASA θέλει την αποκατάστασή του το συντομότερο δυνατό σε περίπτωση εμφάνισης μιας νέας βλάβης η οποία το θέσει εκτός λειτουργίας.

Οι ελεγκτές του σταθμού προσπάθησαν αρχικά να διορθώσουν τη βλάβη από το έδαφος με τη χρησιμοποίηση μιας άλλης βαλβίδας η οποία θα αποκαθιστούσε τη λειτουργία. Σημειώθηκε κάποια πρόοδος και για κάποιο διάστημα νόμισαν πως αυτή η ενδιάμεση λύση θα μπορούσε να διασφαλίσει τη λειτουργία του ISS, αλλά τελικά αποφασίστηκε η πραγματοποίηση τριών EVA.

Η συγκεκριμένη βαλβίδα είναι η ίδια που είχε αντικατασταθεί το 2010 από δύο αστροναύτες και σε εκείνη την περίπτωση όπως και τώρα είχαν απαιτηθεί τρεις συνολικά έξοδοι των αστροναυτών. Στον ISS εκτός τους δύο Αμερικανούς αστροναύτες υπάρχουν ακόμη τρείς Ρώσοι και ένας Ιάπωνας.  

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.