
Η NASA τη Δευτέρα (22/9) παρουσίασε τους 10 νέους αστροναύτες που επελέγησαν από 8.000 αιτήσεις για να ενταχθούν στο αστροναυτικό σώμα.
Ο οργανισμός επιταχύνει τα σχέδιά του για επιστροφή στη Σελήνη και, στη συνέχεια, για την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στον Άρη.
Η ομάδα περιλαμβάνει 6 γυναίκες και 4 άνδρες, με τον υπηρεσιακό διαχειριστή της NASA, Sean Duffy, να τους χαρακτηρίζει ως «οι καλύτεροι και πιο λαμπροί της Αμερικής».
Μεταξύ των νέων αστροναυτών είναι μηχανικοί, πιλότοι, αξιωματικοί του Στρατού και γιατροί.
Ξεχωρίζει η Anna Menon, βιοϊατρική μηχανικός και πρώην εργαζόμενη στη SpaceX, η οποία γίνεται το πρώτο άτομο που μπαίνει στο σώμα της NASA έχοντας ήδη ταξιδέψει στο διάστημα.
Συμμετείχε στην αποστολή Polaris Dawn, την πρώτη ιδιωτική αποστολή με διαστημικό περίπατο. Θα υπηρετήσει δίπλα στον σύζυγό της, Anil Menon, που είχε ενταχθεί στη NASA το 2021.
Η NASA τόνισε ότι αυτή είναι η πρώτη φορά με περισσότερες γυναίκες από άνδρες.
Οι νέοι αστροναύτες θα εκπαιδευτούν για δύο χρόνια, με μαθήματα γεωλογίας, ιατρικής διαστήματος, επιβίωσης στο νερό και εκπαίδευση σε αεροσκάφη υψηλών επιδόσεων.
Μετά την εκπαίδευση, θα ενταχθούν στους 48 ήδη ενεργούς αστροναύτες και θα γίνουν υποψήφιοι για μελλοντικές πτήσεις.
Η NASA βρίσκεται πλέον σε φάση σταδιακής απόσυρσης από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) μέχρι τις αρχές του 2030 και σχεδιάζει νέες σεληνιακές και διαπλανητικές αποστολές.
Όπως δήλωσε ο Norman Knight, διευθυντής επιχειρήσεων πτήσεων της NASA:
«Ο ISS υπήρξε εργαστήριο μάθησης για αποστολές πιο βαθιά στο διάστημα. Επόμενος σταθμός είναι η Σελήνη, αυτή τη φορά για μόνιμη παρουσία, και στη συνέχεια ο Άρης».
Αν και οι πρώτες αποστολές της Artemis έχουν ήδη επανδρωθεί με έμπειρους αστροναύτες, η νέα ομάδα θα μπορούσε να είναι υποψήφια για μελλοντικές αποστολές στη Σελήνη και, ίσως, για το πρώτο ταξίδι ανθρώπου στον Άρη.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.