ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Η κρίση της Google και ο άνθρωπος που την έσωσε από την κατάρρευση

Οι χρήστες πληκτρολογούσαν κάτι και τα αποτελέσματα που τους εμφανίζονταν ήταν μήνες πίσω

Η κρίση της Google και ο άνθρωπος που την έσωσε από την κατάρρευση

Τέσσερα μόλις χρόνια με την αρχή της λειτουργίας της, στις αρχές του 2022, η Google ήταν ήδη μια πολλά υποσχόμενη μηχανή αναζήτησης.

Η επισκεψιμότητα ήταν ήδη μεγάλη και λόγω αυτής, η μηχανή αναζήτησης «έπεσε». Οι χρήστες πληκτρολογούσαν κάτι και τα αποτελέσματα που τους εμφανίζονταν ήταν μήνες πίσω.

Η λέξη συναγερμός είναι λίγη για να περιγράψουμε τι ακριβώς επικράτησε. Η μηχανή αναζήτησης είχε πέσει και μια επικερδής οικονομική συμφωνία με τη Yahoo! ήταν έτοιμη να χαλάσει. Οι έξι αρχιμηχανικοί της εταιρείας έκαναν meeting για να λύσουν το πρόβλημα.

Μέσα σε αυτούς ήταν και ο Jeff Dean, που είχε αφήσει τη δουλειά του στην DEC ώστε να δουλέψει σε μια εταιρεία με τεράστιες προοπτικές. Μελέτησε το πρόβλημα και τελικά βρήκε τη λύση. Ένας άγνωστος μέχρι τότε προγραμματιστής, κατάφερε να κρατήσει όρθια την μετέπειτα σπουδαιότερη μηχανή αναζήτησης του διαδικτύου.

Πλέον είναι ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους επιστήμονες υπολογιστών στον κόσμο. Ο χρόνος του πια μοιράζεται σε ομιλίες, γενικά γύρω από την τεχνολογία και την τεχνητή νοημοσύνη. Η απόφασή του το 2002 να επενδύσει στην Google είχε προκαλέσει πολλές εντυπώσεις, αλλά τελικά κάτι ήξερε και ανταμείφθηκε.

Τότε οι Google είχε μόλις 20 εργαζόμενους. Ο Jeff Dean ήταν από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους στη δημιουργία του AdSense και του Google News, ενώ συνέβαλε τα μέγιστα στην ταχύτατη ανάπτυξη της εταιρείας.

Όσο η Google γινόταν ακόμα πιο μεγάλη, η πρόκληση της μεγάλης επισκεψιμότητας γινόταν ολοένα και μεγαλύτερη. Η λύση θα ήταν ένας αλγόριθμος ώστε να μπορούσε να εξυπηρετεί τους διαρκώς αυξανόμενους χρήστες.

Ο Jeff Dean με τη βοήθεια του συναδέλφου του Sanjay Ghemawat, δημιούργησαν έτσι το Google File System, το οποίο μπορούσε να διανείμει παράλληλα τεράστιο όγκο δεδομένων σε χιλιάδες υπολογιστές. Και έφτιαξε ένα εργαλείο για να βοηθήσει τους προγραμματιστές να αυτούς τους τεράστιους όγκους δεδομένων. Το ονόμασε MapReduce, ένα πρόγραμμα με πολλές διακρίσεις και βραβεία.

Επίσης, ήταν ο συνιδρυτής του Google Translate, ενώ σήμερα είναι επικεφαλής στα τμήματα Google AI και Google Research and Health. Σήμερα οι εργαζόμενοι στην Google είναι 139.995. Η πλειοψηφία των 20 ατόμων που δούλευε στην εταιρεία το 2002, είναι ακόμα μέσα σε αυτούς.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Όπως ανέφερε σε συνέντευξή του «Μερικοί από εμάς εργαζόμαστε μαζί πάνω από 15 χρόνια. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, πρέπει να έχουμε φτιάξει όλοι μαζί πάνω από 20 χιλιάδες καπουτσίνο».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.