ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή δεν αναγνωρίζεται ο όρος «γυναικοκτονία» δολοφονούνται γυναίκες. Δηλαδή η γυναίκα είναι ιδιότητα και όχι άνθρωπος...

Μέσα από τα «μάτια» ενός χειριστή drone: Ο Δ.Τζανκατιάν έκανε το χόμπι του επάγγελμα

Ο Δημήτρης Τζανκατιάν σε μια αποκλειστική συνέντευξη μιλά για όλα

Μέσα από τα «μάτια» ενός χειριστή drone: Ο Δ.Τζανκατιάν έκανε το χόμπι του επάγγελμα

O Δημήτρης Τζανκατιάν είναι ένας από τους πρωτεργάτες των drones στην Ελλάδα. Ξεκίνησε το 2018 όταν η φωτογραφία ήταν απλώς ένα χόμπι με κάποιο βασικό εξοπλισμό και γνώσεις.

Με τα χρόνια έγινε πιο δύσκολο να συνδυάσει τα ταξίδια σε νέους και παλιούς προορισμούς με τη λήψη εικόνων από διαφορετικά τοπία και ανθρώπους.

Ο ίδιος επέλεξε τη φωτογραφία ως επάγγελμα και θεωρεί τον εαυτό του τυχερό που μετέτρεψε ένα χόμπι σε κάτι που είναι κάτι πολύ περισσότερο από δουλειά, είναι όραμα.

Σύντομα ξεκίνησε μια μικρή επιχείρηση και τα πρώτα έργα που ανέλαβε, ήταν στον τομέα του real estate, της ξενοδοχειακής βιομηχανίας, του αθλητισμού, της αναψυχής και του ταξιδιού.

Έχει συνεργαστεί στενά με ταξιδιωτικά γραφεία προκειμένου να προωθήσει τους προορισμούς στους οποίους ταξιδεύουν και να επισημάνουμε ανεξερεύνητες περιοχές σε διάσημα μέρη.

Ο Δημήτρης Τζανκατιάν παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στο pronews.gr και μίλησε για όλα γύρω από το επάγγελμά του και τις δυσκολίες.

Τι γνώσεις απαιτούνται για να μπορέσει κάποιος να κάνει χρήση drone;

Τέσσερις είναι οι βασικοί τομείς που πρέπει κάποιος να έχει γνώση ξεκινώντας να ασχολείται με τα drones και περισσότερο με την επαγγελματική χρήση τους.

Γνώση της νομοθεσίας: Πρέπει να γνωρίζετε τους νόμους και τους κανονισμούς που αφορούν τη χρήση drone στη χώρα σας. Αυτό περιλαμβάνει την αναγνώριση των απαραίτητων άδειων, των περιορισμών πτήσης και των ασφαλειακών προτύπων που πρέπει να τηρούνται.

Γνώση της τεχνολογίας: Πρέπει να γνωρίζετε πώς να ελέγχετε το drone, πώς να ρυθμίσετε τις κάμερες, πώς να διαχειρίζεστε τη μπαταρία και πώς να αναγνωρίζετε τις πιθανές βλάβες.

Γνώση φωτογραφίας και βίντεο: Αν χρησιμοποιείτε το drone για φωτογραφία και βίντεο, πρέπει να γνωρίζετε τις βασικές αρχές της φωτογραφίας και του βίντεο. Αυτό περιλαμβάνει τη σύνθεση, τον φωτισμό, τον εστιασμό και τη σταθεροποίηση της κάμερας.

Γνώση περιβαλλοντικών παραμέτρων: Πρέπει να γνωρίζετε τις περιβαλλοντικές παραμέτρους που επηρεάζουν την πτήση του drone, όπως οι καιρικές συνθήκες, ο αέρας, θερμοκρασία κλπ.

Απαιτείτε ειδική άδεια χειριστή για drone;

Συνήθως, ναι, απαιτείται άδεια χειριστή για τη χρήση drone σε πολλές χώρες. Οι ακριβείς απαιτήσεις για την άδεια χειριστή διαφέρουν ανάλογα με τη χώρα και τον τύπο της δραστηριότητας που επιθυμείτε να πραγματοποιήσετε.

Στις περισσότερες χώρες, απαιτείται η απόκτηση πιστοποίησης ή άδειας χειριστή από τις αρμόδιες αρχές. Συνήθως η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει εκπαίδευση σε θέματα όπως η ασφάλεια, οι νομοθεσίες και οι τεχνικές πτήσης.

Ακόμη και αν δεν απαιτείται άδεια χειριστή στη χώρα σας για τη χρήση drone, πρέπει να είστε ενήμεροι για τους κανονισμούς και τις περιοριστικές πρακτικές πτήσης, που επιβάλλονται στην περιοχή σας, προκειμένου να πραγματοποιήσετε μια ασφαλή και νόμιμη δραστηριότητα.

Το drone πρέπει να είναι ασφαλισμένο για τη χρήση του;

Ναι, η ασφάλεια του drone είναι απαραίτητη για την προστασία του κοινού και την πρόληψη ατυχημάτων. Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα, ο νόμος για τη χρήση drones προβλέπει υποχρεωτική ασφάλιση για την κάλυψη τυχόν ατυχημάτων και ζημιών που μπορεί να προκληθούν κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Για την ασφάλεια του drone, είναι σημαντικό να τηρούνται κάποιες βασικές οδηγίες, όπως ο έλεγχος του drone πριν από κάθε πτήση για να βεβαιωθείτε ότι λειτουργεί σωστά, η χρήση ασφαλούς απόστασης από άλλα αεροσκάφη, η αποφυγή πτήσης σε απαγορευμένες περιοχές και η παρακολούθηση των καιρικών συνθηκών πριν από κάθε πτήση.

Χρειάζομαι άδεια στην Αθήνα και γενικότερα στην Ελλάδα για να «σηκώσω» το drone μου;

Στην Ελλάδα, από το 2021, ισχύει νέος νόμος που αφορά στη χρήση drones.

Σύμφωνα με αυτόν τον νόμο, για τη χρήση drone που ζυγίζει πάνω από 250 γραμμάρια, απαιτείται άδεια χειριστή από τον Εθνικό Οργανισμό Πτητικής Ασφάλειας (ΕΟΠΑ). Η άδεια αυτή απαιτεί επιπλέον εξέταση για τον χειριστή, καθώς και πιστοποίηση του drone.

Επιπλέον, στην Αθήνα, υπάρχουν περιορισμοί για την πτήση drone στην πόλη. Συγκεκριμένα, δεν επιτρέπεται η πτήση drone σε κάποιες περιοχές της πόλης, όπως η Πλάκα, το Κολωνάκι και οι Αρχαιολογικοί χώροι.

Επίσης, υπάρχουν κανόνες για το ύψος της πτήσης και τον χρόνο που επιτρέπεται η πτήση.

Συνεπώς, αν θέλετε να πραγματοποιήσετε πτήση drone στην Αθήνα, χρειάζεται να αποκτήσετε άδεια χειριστή από τον ΕΟΠΑ και να ενημερωθείτε για τους κανόνες και τους περιορισμούς πτήσης στην πόλη.

Δεδομένου ότι ενδιαφέρεστε για ταξίδια, χρειάζεται ειδική άδεια για πλάνα σε κάθε χώρα; Για παράδειγμα στην γειτονική Τουρκία μπορείτε να πάτε να «σηκώσετε» drone για πλάνα; Τι ισχύει για μια πόλη εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Ναι, συνήθως χρειάζεται ειδική άδεια για τη χρήση drone σε κάθε χώρα και είναι σημαντικό να ενημερωθείτε για τους κανονισμούς και τους νόμους που ισχύουν σε κάθε περιοχή πριν από τη χρήση του drone.

Συγκεκριμένα, για την Τουρκία, οι ξένοι χειριστές drone χρειάζεται να έχουν άδεια από την αρμόδια αρχή της χώρας, τη Διεύθυνση Πολιτικής Πτήσης της Τουρκίας. Επίσης, υπάρχουν περιορισμοί ως προς τις περιοχές και τα υψόμετρα στα οποία μπορεί να πετάξει ένα drone στην Τουρκία.

Σε γενικές γραμμές, πριν ταξιδέψετε με το drone σας σε μια ξένη χώρα, πρέπει να ενημερωθείτε για τους νόμους και τους κανονισμούς που ισχύουν εκεί και να λάβετε όλες τις απαραίτητες άδειες πριν από την πτήση του drone σας.

Ποιές ήταν οι πρώτες εμπειρίες πτήσης; Πόσα drones «έσπασες» ή έχασες στην αρχή;

Η πρώτη μου εμπειρία ήρθε το Δεκέμβριο του 2018 όπου και αγόρασα το πρώτο μου drone, με την πρώτη κιόλας πτήση είχα την αντίληψη να μάθω πως πετάει, πως στρίβει κ.ο.κ.

Μέχρι στιγμής από δικά μου λάθη έχω χάσει δύο drone και έχω σπάσει ένα.

Το ένα χάθηκε στην καλντέρα της Σαντορίνης και το δεύτερο σε σκάφος. Αυτό που έσπασε ήταν σ’ένα δάσος όταν κάναμε γύρισμα για ένα βίντεο κλιπ όπου δεν υπολόγισα σωστά το ύψος των δέντρων.

Ποιο είναι το πιο «περίεργο» που σου έχουν ζητήσει σε συνεργασία;

Το ποιο περίεργο που μου έχουν ζητήσει ήταν από την Ε.Π.Ο και ήταν για να μεταφέρω την μπάλα του τελικού κυπέλου το 2022 στον αγωνιστικό χώρο, πράγμα που το κατάφερα ασχέτως των δυσκολιών που υπήρξαν την ημέρα αυτή.

Ήταν πραγματικά μια πολύ δυνατή εμπειρία παρέχοντας αυτήν την υπηρεσία.

Έχετε συνεργασίες με σκηνοθέτες ή επιλέγετε να δουλεύετε μόνος σας;

Eίμαι ελεύθερος επαγγελματίας, και φυσικά έχω συνεργαστεί και συνεργάζομαι με σκηνοθέτες σε ταινίες, σκάφη και βίντεο κλιπ.

Σε μια ταινία που έχουν παίξει τα πλάνα μου είναι το The Bricklayer που τα γυρίσματα έγιναν στην Θεσσαλονίκη, επίσης έχω συμμετάσχει σε διάφορα βίντεο κλιπ με ποιο πρόσφατο το νέο βίντεο κλιπ του Πασχάλη Τερζή για την εταιρία Panic Records.

Ποιο drone χρησιμοποιείτε αυτή την περίοδο;

Το drone που έχω είναι το Mavic 3 Cine με κόστος 4,960€, είναι το νέο drone της εταιρείας DJI με πολύ δυνατό φακό αλλά και νέες δυνατότητες λειτουργίας όπως το night mode, περισσότερους αισθητήρες κ.α.

Instagram: www.instagram.com/d.tzankatian

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Website: http://www.dtzankatian.com/

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.