ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Αpple: Το Ευρωπαϊκό δικαστήριο ακύρωσε πρόστιμο μαμούθ 13 δισεκ. στην Ιρλανδία

Αpple: Το Ευρωπαϊκό δικαστήριο ακύρωσε πρόστιμο μαμούθ 13 δισεκ. στην Ιρλανδία

Tο δεύτερο κορυφαίο δικαστήριο της Ευρώπης απέρριψε την εντολή της ΕΕ στην Apple να πληρώσει 13 δισ. ευρώ για μη καταβληθέντες φόρους στην Ιρλανδία.

Η απόφαση αποτελεί τεράστιο πλήγμα στις προσπάθειες της ΕΕ. Πριν από τέσσερα χρόνια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην εντολή της ανέφερε ότι η Apple ωφελήθηκε από παράνομη κρατική βοήθεια μέσω δύο ιρλανδικών φορολογικών αποφάσεων, με τις οποίες μειωνόταν τεχνητά το φορολογικό βάρος της για περισσότερο από δύο δεκαετίες – έως και σε μόλις 0,005% το 2014.

Η Ιρλανδία, η οποία είχε προσβάλει δικαστικά την εντολή αυτή, χαιρέτισε την απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου της ΕΕ.

«Το Γενικό Δικαστήριο ακυρώνει την επίμαχη απόφαση, επειδή η Κομισιόν δεν κατάφερε να δείξει στο αναγκαίο νομικό επίπεδο ότι υπήρξε πλεονέκτημα για τους σκοπούς του άρθρου 107(1) TFEU1», έκριναν οι δικαστές, αναφερόμενοι στους κανόνες για τον ανταγωνισμό.

Αν και τα 13 δισ. ευρώ – μαζί με τους τόκους – θα είχαν καλύψει σε μεγάλο βαθμό την τρύπα που προκάλεσε ο κορωνοϊός στα δημόσια οικονομικά της Ιρλανδίας, το Δουβλίνο έκανε ένσταση κατά της εντολής της Κομισιόν μαζί με την Apple, επειδή ήθελε να προστατεύσει το καθεστώς χαμηλής φορολογίας της χώρας. «Η Ιρλανδία ήταν ανέκαθεν σαφής ότι δεν υπήρξε καμία ειδική μεταχείριση για τις δύο εταιρείες της Apple. Το σωστό ποσό… χρεώθηκε με βάση τους ιρλανδικούς φορολογικούς κανόνες», ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι η χώρα έκανε έφεση κατά της απόφασης της ΕΕ «στη βάση ότι η Ιρλανδία δεν χορήγησε καμία κρατική βοήθεια» και η σημερινή απόφαση του δικαστηρίου στηρίζει την άποψη αυτή.

Ωστόσο, η ιρλανδική κυβέρνηση είναι πιθανόν να αντιμετωπίσει ισχυρή κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για το ότι δεν δέχθηκε τα χρήματα, τα οποία θα κάλυπταν τουλάχιστον το μισό του ελλείμματος στον προϋπολογισμό, το οποίο προβλέπεται να εκτιναχθεί στο 10% του ΑΕΠ φέτος. Η ηττημένη πλευρά μπορεί να κάνει έφεση στο Δικαστήριο της ΕΕ, το οποίο είναι το ανώτατο ευρωπαϊκό δικαστήριο.

«Θα εξετάσουμε τα επόμενα βήματα» δήλωσε η Μαργκρέτε Βεστάγκερ

Η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργκρέτε Βεστάγκερ στο μεταξύ εξέτασε τη βούληση της Επιτροπής να συνεχίσει να εξετάζει επιθετικά μέτρα φορολογικού προγραμματισμού βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχήσεις.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Παράλληλα η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπογράμμισε ότι «εάν τα κράτη μέλη παρέχουν σε ορισμένες πολυεθνικές εταιρείες φορολογικά πλεονεκτήματα που δεν είναι διαθέσιμα στους αντιπάλους τους , αυτό βλάπτει τον θεμιτό ανταγωνισμό στην ΕΕ» προσθέτοντας ότι «στερεί επίσης από το δημόσιο πορτοφόλι και τους πολίτες κεφάλαια για τις απαραίτητες επενδύσεις – την ανάγκη για την οποία είναι ακόμη πιο έντονη σε περιόδους κρίσης».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.