ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Ζακ-Υβ Κουστώ: Ο εγγονός του θέλει να χτίσει «Διεθνή Διαστημικό Σταθμό» στον βυθό (φωτό)

Ζακ-Υβ Κουστώ: Ο εγγονός του θέλει να χτίσει «Διεθνή Διαστημικό Σταθμό» στον βυθό (φωτό)

Ο εγγονός του Ζακ-Υβ Κουστώ, Φαμπιέν Κουστώ, ανακοίνωσε ένα πρότζεκτ για την κατασκευή ενός Διεθνή Διαστημικού Σταθμού στον βυθό.

Όπως λέει ο Φαμπιάν Κουστώ, η κατασκευή ενός τέτοιου υδρόβιου οικοσυστήματος και η λειτουργία του -για τρία χρόνια- θα κοστίσει 135 εκατομμύρια δολάρια!

Δεν αποκάλυψε, ωστόσο, ποιοι θα χρηματοδοτήσουν το έργο, σίγουρα, όμως, στους εταίρους περιλαμβάνονται το Northeastern University, το Rutgers University, αμφότερα από τις ΗΠΑ, και το Caribbean Research and Management of Biodiversity Foundation, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα το Κουρασάο, μια νησιωτική χώρα του Βασιλείου των Κάτω Χωρών, που βρίσκεται στο νότιο μέρος της Καραϊβικής Θάλασσας.

Εκεί, άλλωστε, όπου θα χτιστεί, στα 18 μέτρα κάτω από τη θάλασσα, αυτό το πελώριο υποβρύχιο ερευνητικό κέντρο -το οποίο σχεδίασε ο Ελβετός Υβ Μπεχάρ.

Θα μπορεί να φιλοξενήσει έως και 12 ερευνητές και δύτες κάθε φορά. «Ο ερευνητικός σταθμός θα επιτρέψει την ανακάλυψη νέων ειδών, θα μας δώσει πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τον ωκεανό και θα επιτρέψει την εφαρμογή προηγμένων τεχνολογιών για την παραγωγή πράσινης ενέργειας, τις υδατοκαλλιέργειες και τη ρομποτική εξερεύνηση», εξηγεί ο Μπεχάρ.

Ο «Πρωτέας» αποτελείται από δύο κυκλικά επίπεδα που ενθαρρύνουν την ομαδική εργασία και την κοινωνική συνεύρεση των επιστημόνων. Ο σταθμός διαθέτει εργαστήρια, μπάνια και χώρους για ύπνο. Και τα δύο κυκλικά δάπεδα είναι σχεδιασμένα έτσι, ώστε να διαπερνά όσο το δυνατόν περισσότερο φυσικό φως μέσω του φεγγίτη και των φινιστρινιών.

Η κεκλιμένη ράμπα, που συνδέει τα δύο επίπεδα, δίνει την ευκαιρία για σωματική άσκηση. Ο υποβρύχιος σταθμός θα έχει το δικό του θερμοκήπιο, όπου οι επιστήμονες θα καλλιεργούν τα δικά τους φρούτα και λαχανικά.

Ο σταθμός θα τροφοδοτείται από ένα μείγμα αιολικής, ηλιακής και θαλάσσιας θερμικής ενέργειας, μια διαδικασία που παράγει ηλεκτρική ενέργεια χρησιμοποιώντας τη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ του ζεστού νερού στην επιφάνεια και του κρύου νερού από τα βάθη του ωκεανού.

Σε σχετικό δελτίο Τύπου, ο Κουστώ λέει: «Ως σύστημα υποστήριξης της ζωής μας, ο ωκεανός είναι απαραίτητος για την επίλυση των μεγαλύτερων προβλημάτων του πλανήτη. Οι προκλήσεις που δημιουργούνται από την κλιματική αλλαγή, την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, τις ακραίες καταιγίδες και τους ιούς αντιπροσωπεύουν κίνδυνο πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων για την παγκόσμια οικονομία. Ο “Πρωτέας”, που θεωρείται ως ο πρώτος σε ένα δίκτυο υποβρύχιων οικοσυστημάτων, είναι απαραίτητος για την επίτευξη ουσιαστικών λύσεων για την προστασία του μέλλοντος του πλανήτη μας».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.