ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Κυπριακά ΜΜΕ: «Ή ταν ή επί τας» – Αποφασισμένη η Λευκωσία για κυρώσεις κατά της Τουρκίας στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ

Κυπριακά ΜΜΕ: «Ή ταν ή επί τας» – Αποφασισμένη η Λευκωσία για κυρώσεις κατά της Τουρκίας στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ

Τη γραμμή Χριστοδουλίδη, αυστηρή δηλαδή, χωρίς εκπτώσεις και υποχωρήσεις, ετοιμάζεται να συνεχίσει ο Πρόεδρος της Κύπρου στην κρίσιμη από κάθε άποψη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί τελικά την 1η Οκτωβρίου, αναφέρουν τα κυπριακά ΜΜΕ.

Έχοντας το όπλο της γραπτής δέσμευσης Μπορέλ, για την πολιτική συμφωνία ταυτόχρονης προώθησης των κυρώσεων κατά Τουρκίας και Λευκορωσίας, η Λευκωσία θέλει, είτε να κλειδώσει την πρόσθεση ονομάτων στον κατάλογο κυρώσεων που πέτυχε τον Ιούνιο, είτε – αν άλλα επιλέξουν οι Ευρωπαίοι – να συνεχίσει να μπλοκάρει τις κυρώσεις στο θέμα Λευκορωσίας.

Το ότι καταβλήθηκε προσπάθεια απομόνωσης της Κύπρου στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών είναι πέραν από ξεκάθαρο.

(σ.σ. Ακόμη και η Αθήνα, που εκλιπαρεί για διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα, έλαμψε δια της απουσίας της)

Παρά ταύτα η γραμμή άμυνας της Λευκωσίας ήταν αρκετά ισχυρή και στηρίχθηκε στην πολιτική συμφωνία που είχε επιτευχθεί στο Gymnich.

Και αυτή η συμφωνία είναι τελικά γραμμένη στο χαρτί, κάτι που θα καταθέσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αν κάποιοι πάνε να το παίξουν ανήξεροι.

Πρόκειται για την εσωτερική απόρρητη σύνοψη της υπηρεσίας Μπορέλ, αμέσως μετά τη σύνοδο του Gymnich την 28η Αυγούστου, στην οποία για το επίμαχο ζήτημα αναφέρεται επί λέξει ότι ήταν μια μακρά συζήτηση για την Τουρκία, με επίκεντρο σε μεγάλο βαθμό την επέκταση των κυρώσεων.

Κάνοντας απολογισμό της έλλειψης απτής προόδου μέχρι στιγμής τόσο στον διάλογο υπό την ηγεσία του Ύπατου Εκπροσώπου όσο και στις προσπάθειες κατευνασμού της Γερμανίας, οι Υπουργοί συμφωνούν να επιταχύνουν τις εργασίες του Συμβουλίου σχετικά με τις προτάσεις της Κύπρου (Ιούνιος) με τον πρόσθετο κατάλογο των ατόμων που εμπλέκονται σε παράνομες γεωτρήσεις.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Όπως και για τη Λευκορωσία , η επιτάχυνση αυτή θα πρέπει να οδηγήσει στην έγκριση των σχετικών αποφάσεων από το Συμβούλιο πριν από την Σύνοδο Κορυφής (το αργότερο από το FAC).

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.