ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Αυτά ήταν τα 21 οχυρά της «Γραμμής Μεταξά» (βίντεο)

Αυτά ήταν τα 21 οχυρά της «Γραμμής Μεταξά» (βίντεο)

28η Οκτωβρίου, η ημέρα που η Ελλάδα είπε «ΌΧΙ» στους Ιταλούς και μπήκε και επισήμως στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Με αυτή την ευκαιρία θυμόμαστε τα 21 οχηρά που αποτελούσαν την «Γραμμή Μεταξά».

Την περίοδο 1936-1941, για την αντιμετώπιση της βουλγαρικής εξωτερικής πολιτικής, κατασκευάστηκαν στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας 21 οχυρά (Γραμμή ΜΕΤΑΞΑ), στις κύριες εισόδους εισβολής…

το μήκος των υπόγειων διαδρόμων και καταφυγίων που κατασκευάστηκαν ήταν περίπου 36 χιλιόμετρα στο σύνολό τους και υποστήριζαν περισσότερα από 650 επιφανειακά έργα με όργανα πυρός και παρατήρησης.

Η οχύρωση ΜΕΤΑΞΑ είναι το μεγαλύτερο κατασκευαστικό έργο που έλαβε στη χώρα μας τον 20ο αιώνα…\

Τα σημαντικότερα σημεία εισβολής από βορρά που οχυρώθηκαν την περίοδο 1936- 1940, ήταν τα παρακάτω:

α. Όρος Μπέλες (Κερκίνης)

β. Στενωπός Ρούπελ

γ. Διάβαση Κάλη (νοτιανατολικά του χωριού Άγκιστρο)

δ. Διάβαση Περσέκ (δυτικά του Κάτω Νευροκοπίου)

ε. Υψίπεδο Κάτω Νευροκοπίου

στ. Λεκάνης Βώλακος

ζ. Διάβαση Εχίνου (βορείως της Ξάνθης)

η. Διάβαση Νυμφαίας (βορείως της Κομοτηνής)

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.