Ρεπορτάζ BBC: Γιατί οι αναρχικοί στα Εξάρχεια δεν θέλουν το Airbnb (φωτό)

Ρεπορτάζ BBC: Γιατί οι αναρχικοί στα Εξάρχεια δεν θέλουν το Airbnb (φωτό)

Αναρχικοί στα Εξάρχεια έχουν βάλει στο στόχαστρο το Airbnb, σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ του BBC, καθώς τάσσονται κατά στην αλλοίωση της περιοχής από την παρουσία τουριστών που νοικιάζουν μέσω της πλατφόρμας βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Το ΒΒC κάνει αναφορά σε βανδαλισμούς από αναρχικούς σε σπίτια που νοικιάζονται μέσω Airbnb στα Εξάρχεια.

Μεταξύ άλλων, γκράφιτι σε πόρτες διαμερισμάτων και καρφιά σε κλειδαριές. Εξάλλου, τις σχετικές δράσεις προέβαλε στο διαδίκτυο και το «Exarcheia Tourism», που σε μήνυμα στα social media ανέφερε: «Τουρίστες του Instagram, οι αστυνομικοί δεν θα σας σώσουν. Δεν είστε ευπρόσδεκτοι εδώ και δεν είστε ασφαλείς εδώ. Ιδιοκτήτη, η δική σου πόρτα είναι η επόμενη».

https://www.facebook.com/exarcheiatourism/posts/299942360875456

Πολλοί λένε ότι η σταθερή αύξηση των τουριστών στα Εξάρχεια έχει αρνητικές επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία.

Σε μεγάλο βαθμό, η οργή τους στρέφεται κατά του Airbnb. Κάτοικοι της περιοχής επισημαίνουν ότι ο γρήγορος πολλαπλασιασμός των διαμερισμάτων που ενοικιάζονται μέσω Airbnb έχουν προκαλέσει την άνοδο των ενοικίων και έχουν ως αποτέλεσμα εξώσεις στους πιο φτωχούς.

Ανάλογες διαμαρτυρίες έχουν γίνει και σε άλλους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, όπως η Νέα Υόρκη, η Λισαβόνα και η Βαρκελώνη, σημειώνει το BBC. «Αλλά στα Εξάρχεια είναι ιδιαίτερα πιο ισχυρή η κόντρα ανάμεσα στους ιδιοκτήτες που θέλουν να βγάλουν τα προς το ζην μέσω της πλατφόρμας και της επιθυμίας κάποιων κατοίκων να διατηρήσουν τη γειτονιά τους», προσθέτει.

Οι ακροαριστεροί με ισχυρό έρεισμα στην περιοχή καλούν τους τουρίστες να φύγουν από τα Εξάρχεια και χρησιμοποιούν τα social media για να διαδώσουν το μήνυμά τους, γράφει το ΒΒC.

«Θέλω να κερδίσω την προσοχή τους προτού έρθουν εδώ. Το θα ήταν τουρίστες να αφήνουν κακές αξιολογήσεις στις σελίδες των ιδιοκτητών, αποθαρρύνοντας άλλους να κάνουν κράτηση», δήλωσε στο βρετανικό δίκτυο ένας εκ των δημιουργών της σελίδας «Exarcheia Tourism».

Σε ερώτηση για το αν η σελίδα τους υποκινεί ανοιχτά τη βία, απάντησε: «Οι εξώσεις την υποκινούν. Ο θυμός θα υπήρχε και χωρίς τη σελίδα. Τα νοίκια διπλασιάζονται, είναι φυσικό να μπαίνουν στο στόχαστρο οι άνθρωποι που θεωρείται ότι καταστρέφουν τη γειτονιά. Δεν είμαστε κατά του τουρισμού, είμαστε ενάντια στο οικονομικό μοντέλο τουρισμού που διαλύει τις πόλεις».

Κάνοντας αναφορά στην περιοχή των Εξαρχείων, το ΒΒC σημειώνει ότι αποτελούν έδρα αρκετών ακροαριστερών ομάδων και καταλήψεων, ενώ σημειώνει ότι μετά τις εκλογές η ΝΔ ανακοίνωσε ότι θέλει να καθαρίσει την περιοχή και πως πρόσφατα έχουν γίνει αστυνομικές επιχειρήσεις.

Θυμίζει όμως ότι στα Εξάρχεια ζουν και αρκετές οικογένειες, φοιτητές και ηλικιωμένοι.

«Το πραγματικό πρόβλημα είναι η τουριστικοποίηση της περιοχής, κομμάτι της οποίας είναι το Airbnb», λέει στο ΒΒC η Αθηνά Αραμπατζή, μέλος του συλλόγου κατοίκων Εξαρχείων.

«Ολοι αναγνωρίζουμε ότι στην αρχή το Airbnb ήταν μια λύση επιβίωσης στην κρίση για πολλούς. Αλλά τώρα η λύση έχει μετατραπεί σε απειλή, με αποτέλεσμα πολλοί να ωθούνται να φύγουν από τη γειτονιά. Εχουμε δει ολόκληρα κτίρια να αγοράζονται από επενδυτές», συμπλήρωσε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το BBC σημειώνει ότι τα Εξάρχεια έχουν το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό Airnbn στην Αθήνα, όπως και ότι τα ενοίκια έχουν αυξηθεί έως και 30% από το 2016, σύμφωνα με έρευνα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.