ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Εντός της ημέρας οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης της Τερέζα Μεί

Εντός της ημέρας οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης της Τερέζα Μεί

Τον «Λόγο του Θρόνου» της βασίλισσας καλούνται να εγκρίνουν οι βουλευτές της νέας κυβέρνησης μειοψηφίας σε ψηφοφορία την επόμενη Πέμπτη.

Η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων αναμένεται εντός της ημέρας, με δύο ημέρες καθυστέρηση, στο βρετανικό κοινοβούλιο με ηπιότερους τόνους σε ό,τι αφορά το Brexit καθώς η βασίλισσα Ελισάβετ κηρύσσει με τον «Λόγο του Θρόνου» την επίσημη έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Τον «Λόγο του Θρόνου» συντάσσουν υπουργοί και διαβάζει η βασίλισσα. Περιγράφει το πρόγραμμα που η κυβέρνηση της Μέι σκοπεύει να ακολουθήσει την επόμενη διετία, αντί για τον επόμενο ένα χρόνο, ένα πρόγραμμα στο οποίο θα κυριαρχεί το ζήτημα του «διαζυγίου» της χώρας από την ΕΕ αλλά και ποικίλα άλλα θέματα όπως τα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας και οι ασφάλειες αυτοκινήτων.

Η εκδήλωση που κατά παράδοση χαρακτηρίζεται από λαμπρότητα αποτελεί σήμερα μια κρίσιμη δοκιμασία για την ικανότητα της Μέι να κυβερνήσει τη χώρα σε μια περίοδο με μεγάλες προκλήσεις και δυσκολίες και με μια πολιτική ρευστότητα άνευ προηγουμένου καθώς η πρωθυπουργός δεν έχει ακόμη καταλήξει σε συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης έπειτα από το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα που της στέρησε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Οι βουλευτές θα πρέπει να εγκρίνουν τον λόγο σε μια ψηφοφορία την επόμενη Πέμπτη με ντε φάκτο ψήφο εμπιστοσύνης. Οι κυβερνήσεις μειοψηφίας είναι σπάνιο φαινόμενο στην κοινοβουλευτική ιστορία της χώρας όπου η φύση του εκλογικού συστήματος συνήθως παράγει κυβερνώσα πλειοψηφία.

Η εικόνα της Μέι ως πρωθυπουργού έχει δεχτεί βαρύ πλήγμα την ώρα που η Βρετανία βρίσκεται στην αρχή των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ για το Brexit. Τέσσερις ένοπλες επιθέσεις έχουν θέσει εν αμφιβόλω τον έλεγχο που ασκεί η πρωθυπουργός επί της εθνικής ασφάλειας, ενώ ο θάνατος τουλάχιστον 79 ανθρώπων από την πυρκαγιά σε πολυώροφο κτίριο κατοικιών του δυτικού Λονδίνου έχει προκαλέσει την λαϊκή οργή απέναντι στην κυβέρνηση.

«Το εκλογικό αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που ήλπιζα, αλλά η κυβέρνηση αυτή θα ανταποκριθεί με ταπεινοφροσύνη και αποφασιστικότητα στο μήνυμα που έστειλε το εκλογικό σώμα», δήλωσε η Μέι ενόψει της ομιλίας.

«Πρώτα πρέπει να κάνουμε σωστά το Brexit. Αυτό σημαίνει να εξασφαλίσουμε μια συμφωνία που θα ανταποκρίνεται με επιτυχία στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του περασμένου χρόνου και με τέτοιο τρόπο ώστε να έχει τη μέγιστη λαϊκή στήριξη».

Στον «Λόγο του Θρόνου» η Μέι αναμένεται να εκθέσει μια σειρά νέων νόμων που απαιτούνται για την εφαρμογή του Brexit, τα σχέδια ενίσχυσης των εξουσιών της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας και τα νομοσχέδια που έχουν σχεδιαστεί για τις μεταρρυθμίσεις στις υποδομές και την οικονομία της χώρας στην μετά Brexit εποχή.

Μετά τις έντονες πιέσεις, ύστερα από τις εκλογές, που δέχτηκε η Μέι για να ρίξει τους τόνους ως προς τα σχέδιά της για την έξοδο από την ΕΕ, η πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να προχωρήσει σε ευρείες διαβουλεύσεις.

«Παρότι αυτή θα είναι μια κυβέρνηση που συμβουλεύεται και ακούει, είμαστε ξεκάθαροι ότι θα φτάσουμε μέχρι το τέλος το Brexit σε συνεργασία με το κοινοβούλιο, τον επιχειρηματικό κόσμο, τις αποκεντρωμένες διοικήσεις και άλλους παράγοντες για να διασφαλίσουμε μια ομαλή και μεθοδική έξοδο», είπε η Μέι.

Τα σχέδιά της χρειάζονται τη στήριξη του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας, το οποίο αναμένεται να προσφέρει τις δέκα έδρες του σε αντάλλαγμα με μεγαλύτερη χρηματοδότηση για την επαρχία, μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας της και διαβεβαιώσεις ότι το Brexit δεν θα την αποκόψει από την γειτονική Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ωστόσο, όπως έγινε σήμερα γνωστό από την κυβέρνηση του Λονδίνου, η συμφωνία αυτή ενδεχομένως να αργήσει να ολοκληρωθεί χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχει συναντήσει εμπόδια.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.