Ο.Παμούκ για Αγία Σοφία: «Πρόκειται για πολιτισμική κληρονομία του Κεμάλ Ατατούρκ – Οι Τούρκοι φοβούνται να μιλήσουν»

Ο.Παμούκ για Αγία Σοφία: «Πρόκειται για πολιτισμική κληρονομία του Κεμάλ Ατατούρκ – Οι Τούρκοι φοβούνται να μιλήσουν»

Ο συγγραφέας Ορχάν Παμούκ επιτέθηκε ευθέως στον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή την επιλογή του να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί.

«Το 1934 ο ιδρυτής της Τουρκικής Δημοκρατίας, Κεμάλ Ατατούρκ μετέτρεψε την Αγία Σοφία από τζαμί σε μουσείο. Γιατί το έκανε αυτό; Επειδή ήθελε να πει στους σύγχρονους του και ιδιαίτερα στον δυτικό κόσμο ότι αυτή αποτελούσε τον μεγαλύτερο ναό των Χριστιανών Ορθόδοξων και ένα αριστούργημα της αρχιτεκτονικής. Τώρα θέλω να το μετατρέψω σε μουσείο για να πω στον υπόλοιπο κόσμο ότι εμείς οι Τούρκοι είμαστε κοσμικοί και ότι αποτελούμε κομμάτι της ευρύτερης κουλτούρας και πολιτισμού της Ευρώπης. Αυτή ήταν η απόφαση την οποία πήρε. Τώρα το αναιρούν».

«Αυτό απλώς δείχνει στον υπόλοιπο κόσμο εμείς οι Τούρκοι ότι δε σεβόμαστε πια τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους του Κεμάλ Ατατούρκ. Θέλουμε να είμαστε λαϊκιστές, να παίξουμε με το λαϊκό Ισλάμ και να δείξουμε στον υπόλοιπο κόσμο ότι δεν είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με τη Δύση», είπε ο Ορχάν Παμούκ, προσθέτοντας:

«Αυτό δεν είναι ένα μήνυμα που μου αρέσει, το κριτικάρω αλλά με εκπλήσσει και ότι η αντιπολίτευση εδώ δεν αντιδρά. Γιατί λειτουργεί πιστεύοντας ότι πρόκειται για πολύ δημοφιλή απόφαση. Δυστυχώς, όντως πρόκειται για δημοφιλή απόφαση που αγκάλιασε ο τουρκικός λαός και η μοίρα της Αγίας Σοφίας θα πρέπει να κριθεί από τους Τούρκους. Αλλά είμαι κι εγώ Τούρκος πολίτης, και τόσο εγώ όσο και εκατομμύρια άλλοι στεκόμαστε ενάντια σε αυτήν την απόφαση γιατί είμαστε υπέρ του κοσμικού κράτους. Και πάλι δυστυχώς, η φωνή μας δεν ακούγεται.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ένας λόγος που αυτοί οι άνθρωποι δεν εκφράζουν την άποψη τους είναι επειδή δυστυχώς στην Τουρκία δεν υπάρχει ελευθερία λόγου. Επίσης ο κόσμος φοβάται να πει ότι εδώ πρόκειται για την κοσμική κληρονομιά του Κεμάλ Ατατούρκ, η οποία μας έκανε να ξεχωρίζουμε από άλλα μουσουλμανικά έθνη, στο ότι εμείς είμαστε κοσμικοί και ο υπόλοιπος κόσμος το γνώριζε αυτό. Όλοι οι Τούρκοι ακόμα και οι ψηφοφόροι του AKP ήταν υπερήφανοι γι’ αυτό το γεγονός. Αυτή την υπερηφάνεια μάς αφαιρούν τώρα. Το σχέδιο δηλαδή του Κεμάλ Ατατούρκ ότι μπορεί να είσαι ταυτόχρονα και κοσμικός και μουσουλμάνος», κατέληξε ο νομπελίστας συγγραφέας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.