ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Γκιλάντ: “Ειδεχθής δικτατορική δύναμη η κυβέρνηση της Αιγύπτου”

Γκιλάντ: “Ειδεχθής δικτατορική δύναμη η κυβέρνηση της Αιγύπτου”

«Ειδεχθή δικτατορική δύναμη», χαρακτήρισε τη νέα κυβέρνηση της Αιγύπτου υπό τον ισλαμιστή Μοχάμεντ Μόρσι Ισραηλινός αξιωματούχος ενώ προέβλεψε ότι δεν θα υπάρξουν επίσημες επαφές μεταξύ των δύο χωρών σε ανώτατο επίπεδο.

Οι δηλώσεις του Άμος Γκιλάντ είναι από τις σκληρότερες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα μετά την εκλογή του Μόρσι στην προεδρία της Αιγύπτου, τον περασμένο Ιούνιο, και την άνοδο των Αδελφών Μουσουλμάνων στην εξουσία, μια προοπτική που το Ισραήλ βλέπει με ανησυχία παρά τις διαβεβαιώσεις του Καΐρου ότι η συμμαχία των δυο χωρών θα διατηρηθεί.

Μιλώντας σε συνέδριο για θέματα ασφάλειας, ο Γκιλάντ υποστήριξε ότι οι φιλελεύθερες δυνάμεις που στήριξαν την εξέγερση, η οποία οδήγησε στην ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ το 2011, έχουν εξανεμιστεί. «Από αυτήν τη δημοκρατία αυτό που ξεπήδησε ήταν μια ειδεχθής δικτατορική δύναμη. Πού βρίσκονται όλοι οι νέοι οι οποίοι διαδήλωναν στην πλατεία Ταχρίρ; Έχουν εξαφανιστεί», είπε, σύμφωνα με αποσπάσματα της ομιλίας του που μεταδόθηκαν από το ισραηλινό ραδιόφωνο.

Το γραφείο του υπουργού Άμυνας Εχούντ Μπαράκ εξέδωσε πάντως ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία απομονώθηκε τμήμα των δηλώσεων και ότι ο Γκιλάντ επέμεινε στον χαρακτήρα της σχέσης των δύο χωρών, σύμφωνα με πληροφόρηση από το ΑΜΠΕ.

Παρά την ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου από το 1979, οι σχέσεις των δύο χωρών ποτέ δεν ήταν ιδιαίτερα στενές και οι Ισραηλινοί αντιμετώπισαν με δυσπιστία την άνοδο στην εξουσία των Αδελφών Μουσουλμάνων, ενός κινήματος που ήταν εκτός νόμου επί Μουμπάρακ.

Ο Μόρσι αποχώρησε από την Αδελφότητα αφού ανέλαβε την προεδρία και έχει αποφύγει να κάνει εμπρηστικές δηλώσεις.

Αντιθέτως, έχει τονίσει ότι η Αίγυπτος θα συνεχίσει να εφαρμόζει και να σέβεται τις διεθνείς συνθήκες που έχει υπογράψει, συμπεριλαμβανομένης και της ειρηνευτικής συμφωνίας του 1979.

Ο Γκιλάντ ωστόσο υποστήριξε ότι δεν βλέπει να υπάρχει προοπτική για συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών. «Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, ο Μόρσι, δεν μπορεί να προφέρει τις λέξεις ‘κράτος του Ισραήλ’. Δεν υπάρχει διάλογος μεταξύ του προέδρου αυτού και της πολιτικής ηγεσίας μας και δεν νομίζω ότι θα υπάρξει», είπε χαρακτηριστικά.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.