ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Η παλαιστινιακή πλευρά ζητά καθεστώς «παρατηρήτριας χώρας μη μέλους» του ΟΗΕ

Η παλαιστινιακή πλευρά ζητά καθεστώς «παρατηρήτριας χώρας μη μέλους» του ΟΗΕ

Η Παλαιστίνη υπέβαλε και επίσημα αίτημα στα Ηνωμένα Έθνη να της χορηγηθεί το καθεστώς «παρατηρήτριας χώρας μη μέλους» του Οργανισμού.

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ που πριν από 65 χρόνια αποφάσισε τον διαμελισμό των παλαιστινιακών εδαφών, μοιράζοντας τα ανάμεσα στο ισραηλινό και το παλαιστινιακό κράτος, την Πέμπτη θα ψηφίσει το αίτημα της Παλαιστίνης να της χορηγηθεί η ιδιότητα της παρατηρήτριας.

Για την έγκριση του αιτήματος χρειάζεται η απόλυτη πλειοψηφία των 192 χωρών μελών, δηλαδή 97 ψήφοι υπέρ.

Ισραήλ και ΗΠΑ αντιτίθενται σφοδρά στην πρωτοβουλία που έχει την υποστήριξη και της Χαμάς.

Κάποιες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως η Βρετανία, η Ισπανία και η Γερμανία αναμένεται να απέχουν της ψηφοφορίας.

Θεωρείται όμως σίγουρη η έγκριση του παλαιστινιακού αιτήματος καθώς 132 χώρες μέλη του Οργανισμού έχουν αναγνωρίσει επίσημα την Παλαιστίνη.

Στην ψηφοφορία θα παραστούν ο Πρόεδρος της Παλαιστίνης, Μαχμούντ Αμπάς, καθώς και ανώτατοι εκπρόσωποι αραβικών χωρών.

Με την χορήγηση της ιδιότητας της παρατηρήτριας χώρας μη μέλους των Ηνωμένων Εθνών, η Παλαιστίνη θα μπορέσει να γίνει μέλος οργανώσεων, οργάνων και συμβάσεων του Οργανισμού όπως το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας και την Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Σε περίπτωση που γίνει δεκτό το αίτημα η Παλαιστίνη θα έχει δικό της εναέριο και θαλάσσιο χώρο και θα μπορεί να προσφύγει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τα εγκλήματα που έχει διαπράξει το Ισραήλ κατά του παλαιστινιακού κράτους και του παλαιστινιακού λαού.

Στο συγκεκριμένο σχέδιο που υπέβαλε η Παλαιστίνη στα Ηνωμένα Έθνη δεν γίνεται λόγος για την προσχώρηση της Παλαιστίνης στις οργανώσεις και στα όργανα του Οργανισμού.

Σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές η Παλαιστίνη την προσεχή περίοδο θα χρησιμοποιήσει ως κρυφό διαπραγματευτικό χαρτί το θέμα να γίνει συμβαλλόμενο μέρος στις εν λόγω οργανώσεις, όργανα και συμβάσεις του ΟΗΕ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.