ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Β.Κορέα :Το δέκατο μέλος της Διαστημικής Λέσχης

Β.Κορέα :Το δέκατο μέλος της Διαστημικής Λέσχης

Η επιτυχής εκτόξευση του βορειοκορεατικού πυραύλου-φορέα στις 12 Δεκεμβρίου του 2012 έγινε η υπ’ αριθμό 1 είδηση στα δελτία σχετικά με την εξερεύνηση του Διαστήματος.Στη σκιά της παρέμεινε απαρατήρητη η είδηση ότι την προηγούμενη μέρα, στις 11 Δεκεμβρίου, οι ΗΠΑ για τρίτη φορά εκτόξευσαν το μη επανδρωμένο πειραματικό διαστημόπλοιο X-37B (αποστολή OTV-3 (Orbital Test Vehicle, δηλαδή τροχιακή πειραματική συσκευή). Οι στόχοι και η διάρκεια της πτήσης του δεν αποκαλύπτονται αναφέρει το πρακτορείο Voice of Russia.

Ο τοποθετημένος σε διαστημική τροχιά στις 12 Δεκεμβρίου δορυφόρος Kwangmyŏngsŏng-3, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις των ΜΜΕ της Βόρειας Κορέας, έγινε η τρίτη κατά σειρά διαστημική συσκευή – οι δύο πρώτοι είχαν τεθεί σε τροχιά τον Αύγουστο του 2008 και τον Απρίλιο του 2009. Ωστόσο, οι πρώτοι δορυφόροι δεν είχαν αποκαλυφθεί τότε και, συνεπώς, δεν έχει τι να συζητηθεί.

Αυτή τη φορά όμως η διοίκηση της Αεροδιαστημικής Άμυνας της Βόρειας Αμερικής (NORAD) επιβεβαίωσε την εκτόξευση του δορυφόρου. Το ύψος της τροχιάς του δορυφόρου ανέρχεται σε 500-580 χιλιόμετρα και η περίοδος περιστροφής του φτάνει περίπου τα 95,5 λεπτά.

Σε σχέση με αυτό, ας σημειωθεί ότι γίνεται λόγος για τη δεύτερη απόπειρα τοποθέτησης σε τροχιά του δορυφόρου Kwangmyŏngsŏng-3. Η πρώτη, που έγινε φέτος τον Απρίλιο αποδείχτηκε αποτυχημένη – ο πύραυλος-φορέας κατακομματιάστηκε πάνω από την Κίτρινη Θάλασσα. Είναι περίεργο το γεγονός ότι είχαν προσκληθεί να παρακολουθήσουν αυτή την εκτόξευση οι εκπρόσωποι των μεγαλύτερων ΜΜΕ διαφόρων χωρών, στους οποίους ωστόσο δεν έδειξαν την ίδια την εκτόξευση.

Αυτή τη φορά επίσης δεν παρέλειψαν να προκαλέσουν ίντριγκες. Μία μέρα πριν την εκτόξευση διαδόθηκαν πληροφορίες ότι ο πύραυλος με το δορυφόρο απομακρύνεται από την εξέδρα εκτόξευσης λόγω τεχνικών βλαβών και να – πληροφορίες για την επιτυχία.

Ο ακριβής προορισμός του δορυφόρου Kwangmyŏngsŏng-3 δεν αποκαλύπτεται, όμως, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις εκπροσώπων της Βόρειας Κορέας, γίνεται λόγος για δορυφόρο εξ αποστάσεως βολιδοσκόπησης της Γης.

Τώρα ο δορυφόρος λειτουργεί κανονικά. Μέχρι την έναρξη της ολόπλευρης λειτουργίας του χρειάζεται να περάσουν ακόμα μερικές εβδομάδες. Αλήθεια, ορισμένοι ειδικοί από τις ΗΠΑ εκφράζουν ανησυχίες ότι οι εμπειρογνώμονες της Βόρειας Κορέας μπορούσαν να χάσουν τον έλεγχο του, αλλά στις συνθήκες έλλειψης όλων των πληροφοριών είναι αδύνατο να πει κανείς ότι τα πράγματα έχουν έτσι ακριβώς.

Η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας διακυμαίνεται – από την έντονη καταδίκη της Βόρειας Κορέας για την παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ μέχρι τις πιο σταθμισμένες κρίσεις ότι η επιδεικτική εκτόξευση δεν σημαίνει ακόμα ότι η Βόρεια Κορέα μπορεί να απειλήσει πραγματικά άλλες χώρες.

Ορισμένοι θεωρούν ότι η εκτόξευση του πυραύλου-φορέα είναι περισσότερο ιδιόμορφο μέσο εκβιασμού με σκοπό την εξασφάλιση ανθρωπιστικής βοήθειας παρά πραγματική απειλή.

Υπάρχει και μια άλλη πτυχή, που μπορεί να ονομαστεί ψυχολογική. Ενώ η εκτόξευση του νοτιοκορεατικού πυραύλου-φορέα KSLV εξακολουθεί να αναβάλεται (η ακριβής ημερομηνία εκτόξευσής του, που αρχικά ήταν προγραμματισμένη για τα τέλη Οκτωβρίου, δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη), η Βόρεια Κορέα έχει πραγματοποιήσει με επιτυχία το σχέδιό της.

Εννοείται, ότι μία εκτόξευση δεν σημαίνει ακόμα ύπαρξη ειδικού διαστημικού προγράμματος, αν και το Υπουργείο Εξωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας έχει ήδη δηλώσει ότι σκοπεύει να συνεχίσει την ανάπτυξη του προγράμματος ειρηνικής αξιοποίησης του διαστημικού χώρου και εκτόξευσης τεχνητού δορυφόρου Γης, χωρίς να αναφέρει, ωστόσο, οποιεσδήποτε λεπτομέρειες.

Εν τω μεταξύ, σε διαστημική τροχιά για δύο περίπου ημέρες λειτουργεί το αμερικανικό τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος X-37B, τα καθήκοντα του οποίου είναι το ίδιο μυστηριώδη, όπως και του βορειοκορεατικού δορυφόρου. Στο Διάστημα έχει εκτοξευτεί συσκευή, η οποία πετούσε ήδη από τον Απρίλιο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2010, στο πλαίσιο της πρώτης αποστολής OTV. Ετσι, λοιπόν, έχει αποδειχθεί επιδεικτικά η δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης της ίδιας συσκευής, κάτι που ήταν ένας από τους σκοπούς όλου του προγράμματος των ΗΠΑ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.