ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Κύμα βίας με νεκρούς στην Βραζιλία με στόχο τον δεξιό Ζ.Μπολσονάρου: «Θα βάλω τάξη στη χώρα μου»

Κύμα βίας με νεκρούς στην Βραζιλία με στόχο τον δεξιό Ζ.Μπολσονάρου: «Θα βάλω τάξη στη χώρα μου»

Κύμα βίας που συνδέεται με την προεκλογική εκστρατεία έχει ξεσπάσει στην Βραζιλία μετά την εντυπωσιακή και «καθαρή» νίκη του δεξιού υποψηφίου προέδρου και νυν γερουσιαστή Ζαϊχ Μπολσονάρου στον πρώτο γύρο των βραζιλιάνικων προεδρικών εκλογών με το σαρωτικό ποσοστό του 46%.

Διάφοροι “παράγοντες” που δεν επιθυμούν την έλευση στην εξουσία του Ζ.Μπολσονάρου, ξεκίνησαν κύματα επιθέσεων απειλώντας πως η χώρα θα βυθιστεί στη βία αν η “σκληρή δεξιά” επιστρέψει στην εξουσία. Υπάρχουν νεκροί και τάση να “φορτωθούν” στον Ζ.Μπολσονάρο ο οποίος έχει υποσχεθεί να βάλει τάξη στην χώρα.

Υπάρχουν σωματικές επιθέσεις και απειλές εναντίον πολιτικών αντιπάλων, δημοσιογράφων λόγω του γεγονότος πως ο Z. Bolsonaro βρίσκεται πολύ κοντά στην νίκη στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 28 Οκτωβρίου.

Η Βραζιλιάνικη Ένωση Ερευνητικής Δημοσιογραφίας κατέγραψε 137 επιθέσεις –62 σωματικές και 75 μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης—εναντίον δημοσιογράφων σε σχέση με την προεκλογική εκστρατεία.

Η αύξηση της βίας ώθησε τους δύο υποψήφιους για την προεδρία να προσπαθήσουν να ηρεμήσουν τα πνεύματα την Τετάρτη.

«Δεν απαντάμε στη βία με βία», τόνισε ο F. Haddad του Κόμματος των Εργαζομένων.

Ο Bolsonaro, που συνηθίζει να κάνει μια χειρονομία σα να κρατά πιστόλι, κατήγγειλε τις επιθέσεις υπενθυμίζοντας ότι και ο ίδιος έπεσε θύμα μισαλλοδοξίας.

Στις 6 Σεπτεμβρίου δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης.

Ο Bolsonaro οδεύει προς νίκη στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της 28ης Οκτωβρίου, συγκεντρώνοντας το 58% της πρόθεσης ψήφου έναντι 29% για τον Haddad, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

Το πρόγραμμά του προβλέπει για τους αστυνομικούς «νομική προστασία, εγγυημένη από το κράτος», κάτι που θεωρείται ως άδεια να σκοτώνουν.

«Οι φαβέλες είναι ο βασικός στόχος αυτών των πολιτικών», διότι ελέγχονται από συμμορίες λαθρεμπόρων ναρκωτικών και παραστρατιωτικές ομάδες, πρόσθεσε ο Cano.

Η H. Barbarosa, μια τρανσέξουαλ, περίμενε το λεωφορείο την Τετάρτη στη συνοικία Νόβα Ιγκουάσου του Ρίο ντε Ζανέιρο όταν δέχθηκε επίθεση από μια ομάδα πλανόδιων πωλητών που φώναζαν:

«Πρέπει να κερδίσει ο Bolsonaro για να καθαρίσει αυτή τη βρόμα από τους δρόμους», διηγήθηκε η ίδια.

«Πήγα να ζητήσω εξηγήσεις και ένας από αυτούς με χτύπησε με σιδηρολοστό στο κεφάλι», συνέχισε.

«Έπεσα κάτω και μου επιτέθηκαν».

Η επίθεση της κόστισε, εκτός από φόβο, δέκα ράμματα στο κεφάλι.

Σε μια πανεπιστημιούπολη στην Κουριτίμπα ένας νεαρός που φορούσε ένα καπέλο του Κινήματος των Εργατών Γης, που αγωνίζεται κατά των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων των ιδιοκτησιών χωρικών και αυτοχθόνων, σκοτώθηκε την Τρίτη, σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο.

Τη Δευτέρα ένας γνωστός δεξιοτέχνης της καποέιρα, ο Moa da Katede, 63 ετών, δολοφονήθηκε στο Σαλβαδόρ, πρωτεύουσα της πολιτείας Μπαχία επειδή είπε ότι θα ψηφίσει τον F. Haddad, αντίπαλο του Μπολσονάρου.

Αυτή η γνωστή προσωπικότητα της αφρο-βραζιλιάνικης πολεμικής τέχνης δέχθηκε 12 μαχαιριές σε ένα μπαρ έπειτα από πολιτική συζήτηση.

Αμέσως έγινε προσπάθεια να “φορτωθεί” ο φόνος στον Μπολσονάρο αν και ο δράστης δήλωσε ότι ο φόνος δεν έχει σχέση με την πολιτική.

«Τύπος σκουπίδια!», κατήγγειλε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter ο Bolsonaro.

«Ο δολοφόνος του δεξιοτέχνη της καποέιρα δεν είναι ψηφοφόρος του Bolsonaro».

Σύμφωνα με το Associated Press, ο Μπολσονάρου ήταν γερουσιαστής επί σειρά ετών με αρκετές νομοθετικές νίκες και έχει πολλές ομοιότητες με το Ν.Τραμπ.

Το μήνυμά του πέρασε για τον ίδιο ακριβώς λόγο που πέρασε και το δικό του μήνυμα ο Ν.Τραμπ στις ΗΠΑ.

«Η Βραζιλία έρχεται πρώτη» παραφράζοντας το «America comes first» του Ν.Τραμπ

Ο Μπολσονάρου λέει αυτό που νιώθει και πιστεύει και δεν φοβόταν να πει τα πράγματα που σκέφτονταν όλοι οι άλλοι.

Ο Μπολσονάρου και οι τρεις μεγαλύτεροι γιοι του, οι οποίοι είναι επίσης πολιτικοί, εξαπολύουν συχνές επιθέσεις στους μεγαλύτερους ομίλους ΜΜΕ της Βραζιλίας,οι οποίοι με σειρά από ψεύτικες ειδήσεις μέχρι την παραποίηση αποτελεσμάτων δημοσκοπήσεων και την αποσιώπηση της στήριξης που παρέχουν στον υποψήφιο πρόεδρο σημαίνουσες προσωπικότητες της χώρας επιχείρησαν να του στερήσουν την εκλογική νίκη, όπως οι ίδιοι καταγγέλουν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.