ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Αγγλία: Ενδοκυβερνητική διαμάχη για το ρόλο της χώρας στην Ε.Ε

Αγγλία: Ενδοκυβερνητική διαμάχη για το ρόλο της χώρας στην Ε.Ε

  Να μην ανατρέψει αιώνες βρετανικής ανάμιξης και ηγεσίας στα ευρωπαϊκά θέματα καλεί τον πρωθυπουργό της Αγγλίας, Ντέιβιντ Κάμερον ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και κυβερνητικός του εταίρος, Νικ Κλεγκ με συνέντευξή του στον Guardian, δίνοντας συνέχεια στην ενδοκυβερνητική αντιπαράθεση αναφορικά με το ρόλο της Βρετανίας στην Ε.Ε. Αυτό, ενώ που μία μεγάλη και ισχυρή σε επιρροή ομάδα ευρωσκεπτικιστών βουλευτών των Συντηρητικών σκοπεύει να παρουσιάσει προτάσεις για την αναδιαπραγμάτευση των όρων της βρετανικής συμμετοχής στην Ε.Ε.

  Με αφορμή την 40ή επέτειο της ένταξης του Ηνωμένου Βασιλείου στην τότε ΕΟΚ (1/1/1973), ο Νικ Κλεγκ τονίζει ότι η Βρετανία «πρέπει να αναγνωρίσει την επιρροή που ακόμα μπορεί να ασκήσει επί της κατεύθυνσης της ενωμένης Ευρώπης».

  Ο ίδιος λέει ότι δεν φοβάται ένα δημοψήφισμα, αλλά δεν ξέρει ποια είναι η ερώτηση που υποτίθεται ότι θα παρουσιαστεί στους Βρετανούς πολίτες, εφόσον δεν έχει ολοκληρωθεί η παρούσα διαδικασία περαιτέρω σύγκλισης της ευρωζώνης.

Όπως χαρακτηριστικά λέει, η συζήτηση περί δημοψηφίσματος επί των σχέσεων Βρετανίας – Ε.Ε πριν τη διάσωση του ευρώ, είναι «σαν να βάζει κανείς το κάρο μπροστά από το άλογο».

  Εν τω μεταξύ, η τελευταία δημοσκόπηση για λογαριασμό του Guardian δείχνει για πρώτη φορά, ότι το 51% των Βρετανών θα ψήφιζε υπέρ της εξόδου της χώρας τους από την Ε.Ε σε ένα δημοψήφισμα. Το 40% θα ψήφιζε υπέρ της παραμονής.

  Στις αρχές του 2013 αναμένεται βαρυσήμαντη ομιλία του Ντέιβιντ Κάμερον επί των θέσεών του για την Ε.Ε, στην οποία εκτιμάται ότι θα ξεκαθαρίσει, ότι εάν η Συνθήκη της Λισαβόνας υποστεί ουσιαστικές τροποποιήσεις, ώστε να θεμελιώνει αλλαγές στην ευρωζώνη, ο ίδιος θα απαιτήσει επαναπατρισμό εξουσιών από τις Βρυξέλλες μετά τις βρετανικές εκλογές του 2015.

Δέσμευση για διενέργεια δημοψηφίσματος επί του νέου ευρωπαϊκού πακέτου θα περιέχει άλλωστε το προεκλογικό μανιφέστο των Συντηρητικών.

  Όσο αφορά την ευρωζώνη, ο Νικ Κλεγκ σημειώνει στη συνέντευξή του, ότι οδηγείται σιγά-σιγά προς μια νέα συμφωνία μεταξύ βορρά και νότου, «μια συμφωνία μεταξύ πιστωτών και οφειλετών».

Όπως λέει, σε αυτή τη συμφωνία οι βόρειες χώρες πρέπει να παραδεχθούν ενώπιον των φορολογούμενών τους, ότι είναι υποχρεωμένες να βοηθούν τις ασθενέστερες οικονομίες και οι κυβερνήσεις των νοτίων χωρών πρέπει να παραδεχθούν ενώπιον των ψηφοφόρων τους, ότι θα υπόκεινται σε ένα επίπεδο πειθαρχίας και ελέγχου στην οικονομική τους πολιτική από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο πολύ πιο αυστηρό σε σχέση με το προηγούμενο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.