Γερμανία: Μετά το καθολικό Πάσχα η πρώτη χαλάρωση των μέτρων για τον κορωνοϊό

Γερμανία: Μετά το καθολικό Πάσχα η πρώτη χαλάρωση των μέτρων για τον κορωνοϊό

Μια πρώτη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων που έχουν τεθεί στη Γερμανία με στόχο την αποφυγή εξάπλωσης του κορονοϊού είναι πιθανή μετά το καθολικό Πάσχα όπως έκανε γνωστό σήμερα ο oμοσπονδιακός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να σταθεροποιηθεί η «θετική τάση» στην επιβράδυνση των κρουσμάτων, δήλωσε στην οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt» όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Προϋπόθεση για την επιστροφή στην ομαλότητα είναι η τήρηση από τους πολίτες των περιορισμών στη διάρκεια των διακοπών του Πάσχα, δήλωσε ο Σπαν, καθώς και η τήρηση συγκεκριμένων προϋποθέσεων λειτουργίας από τις επιχειρήσεις. «Θα χρειαστεί πάντως ακόμα πολύς χρόνος έως ότου μεγάλες εκδηλώσεις αρχίσουν να γίνονται κανονικά», πρόσθεσε.

Πιο συγκεκριμένα ο γερμανός υπουργός Υγείας δήλωσε: «Αν συνεχιστεί η επιβράδυνση των αριθμών μόλυνσης, θα μπορέσουμε να συζητήσουμε με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων για μια σταδιακή επιστροφή στην ομαλότητα μετά τις διακοπές του Πάσχα. Μια άλλη προϋπόθεση για την επιστροφή στην κανονική εργασία είναι τα εργοστάσια ή οι επιχειρήσεις να μπορούν να οργανωθούν με ασφάλεια για τους εργαζόμενους και τους πελάτες. Επιχειρήσεις ή βιομηχανίες που θα μπορούν να αποδείξουν ότι εξασφάλισαν τους κανόνες υγιεινής ή απόστασης, θα μπορούσαν να επιστρέψουν πιο εύκολα στην καθημερινή ζωή. Όπου οι άνθρωποι έρχονται κοντά, όπως συμβαίνει λ.χ. σε μεγάλους ποδοσφαιρικούς αγώνες ή σε συλλόγους, θα χρειαστεί ακόμα πολύς χρόνος πριν η ομαλότητα επιστρέψει».

Τέλος επεσήμανε πως «σε ένα φιλελεύθερο κράτος , οι εκτεταμένοι περιορισμοί των θεμελιωδών δικαιωμάτων μπορούν να λειτουργήσουν μόνο στο βαθμό που είναι κατανοητοί και αποδεκτοί. Επομένως δεν είναι μόνο σημαντικό να δικαιολογηθούν τα μέτρα καλά, αλλά και να δείξουμε και μια προοπτική. Βλέπουμε μια θετική τάση, αλλά πρέπει να σταθεροποιηθεί. Γι’ αυτό οι πολίτες πρέπει να τηρήσουν τους περιορισμούς και πέραν των εορτών».

Έκκληση του καγκελάριου Κουρτς προς τους πολίτες της Αυστρίας να μείνουν στο σπίτι τις ημέρες του Πάσχα

Έκκληση προς τους πολίτες της χώρας να παραμείνουν στα σπίτια τους στις γιορτές του Πάσχα των Καθολικών (που γιορτάζεται την ερχόμενη Κυριακή 12 Απριλίου) αποφεύγοντας τις κοινωνικές επαφές, απευθύνει σε σημερινό μήνυμα του ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, επισημαίνοντας πως «η μπόρα αργεί ακόμη να περάσει, γιατί ο ιός εξακολουθεί να είναι ανάμεσα μας».

Τονίζοντας πως «με τη συμπεριφορά του, ο καθένας έχει τη δυνατότητα να σώσει ζωές», αναφέρει ότι «μένουμε στο σπίτι και βγαίνουμε μόνο για ψώνια, για να μεταβούμε στη δουλειά μας, για να στηρίξουμε εκείνους που χρήζουν βοήθειας, για λίγη κίνηση και άθληση».

Σημειώνει ταυτόχρονα πως ο καλός καιρός δεν επιτρέπεται να παρασύρει σε μεγαλύτερες εκδρομές και συγκεντρώσεις στο ύπαιθρο, γιατί «η κατάσταση συνεχίζει να είναι επικίνδυνη και παραπλανητική, επειδή ο ιός δεν έχει ακόμη νικηθεί».

Για μία ακόμη φορά, ο καγκελάριος ευχαριστεί για την επίδειξη πειθαρχίας, επισημαίνοντας ότι «η Αυστρία είναι η χώρα στην Ευρώπη με τις καλύτερες εξελίξεις στους αριθμούς, κάτι που οφείλεται στους περιορισμούς της εξόδου, στα μέτρα και στην τήρησή τους από τον πληθυσμό».

Αναφέρει επίσης ότι η κυβέρνηση γνωρίζει πως η επιθυμία για την ελευθερία, στην οποία κανείς έχει συνηθίσει, και η νοσταλγία, που έχει κανείς να συναντηθεί με γονείς, συγγενείς και φίλους, γίνονται ολοένα και πιο έντονες, ωστόσο «πρέπει να αντέξουμε κι άλλο, για να μπορέσουμε μετά το Πάσχα να πάρουμε όλοι μαζί σταδιακά και πάλι τον δρόμο της κανονικότητας», καταλήγει ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.