ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Πρίγκιπας Κάρολος: «Η Ελλάδα είναι μέρος της ταυτότητάς μου»

Πρίγκιπας Κάρολος: «Η Ελλάδα είναι μέρος της ταυτότητάς μου»

Μήνυμα προς τον ελληνικό λαό έστειλε ο πρίγκιπας Κάρολος της Ουαλίας, τον οποίο τον εξαίρεσε για την «αντοχή του η οποία έχει δοκιμαστεί πολλές φορές στο παρελθόν», ενώ ταυτόχρονα τόνισε πως «η Ελλάδα είναι μέρος της ταυτότητάς μου».

Ο πρίγκιπας Κάρολος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «η χώρα για άλλη μία φορά θα τα καταφέρει και θα αναδυθεί από τις δυσκολίες με περισσότερη ζωντάνια και αισιοδοξία».

Στο μήνυμά του προς την Ελλάδα και τους Έλληνες, ο πρωτότοκος γιος της βασίλισσας Ελισάβετ και διάδοχος του βρετανικού θρόνου αναφέρεται στις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα (ο ίδιος ο Κάρολος διαγνώστηκε θετικός στον ιό τον περασμένο Μάρτιο) αλλά και στην οικονομική κρίση που έπληξε τα προηγούμενα χρόνια τη χώρα μας και οδήγησε, μεταξύ άλλων, στην κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας των νέων. Το ίδρυμα του πρίγκιπα της Ουαλίας Prince’s Trust International δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 2018, έχοντας μέχρι στιγμής βοηθήσει εκατοντάδες νέους να επιμορφωθούν, να βρουν δουλειά και να ιδρύσουν τη δική τους επιχείρηση.

Στόχος του Καρόλου είναι να βοηθήσει 4.000 νέους στην Ελλάδα να βρουν εργασία έως το 2023. «Πρέπει να δράσουμε τάχιστα για να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο η κρίση να καθορίσει το μέλλον και τις προσδοκίες μιας ολόκληρης γενιάς», είπε χαρακτηριστικά, αποκαλύπτοντας ότι το ίδρυμά του βοήθησε ήδη 83 νέους στην Ελλάδα να βρουν δουλειά κατά τη διάρκεια του lockdown. Η χώρα μας, μάλιστα, έγινε η πρώτη στον κόσμο που εντάχθηκε στο πρόγραμμα του ιδρύματος για τη στήριξη νεοφυών επιχειρήσεων. Ο Κάρολος προανήγγειλε, ακόμη, τη δραστηριοποίηση στην Ελλάδα του Διεθνούς Δικτύου για την Παραδοσιακή Δόμηση, την Αρχιτεκτονική και τον Αστικό Σχεδιασμό, του οποίου είναι ιδρυτής.

Η φωτιά στο Μάτι

Ο 71χρονος πρίγκιπας κάνει γνωστό για πρώτη φορά ότι συμβάλλει στην ανοικοδόμηση των πληγεισών από την καταστροφική πυρκαγιά του 2018 περιοχών της Αττικής, υποστηρίζοντας ένα επιστημονικό πρόγραμμα το οποίο θα παρουσιαστεί το προσεχές διάστημα. Η πυρκαγιά στο Μάτι – που στοίχισε τη ζωή σε 102 ανθρώπους – είχε ξεσπάσει περίπου δυόμισι μήνες μετά την επίσκεψη του Καρόλου και της συζύγου του, δούκισσας της Κορνουάλης, Καμίλα στην Ελλάδα, τον Μάιο του 2018. «Φαίνεται σαν να μην πέρασε πολύς καιρός από τότε που η σύζυγός μου και εγώ ήμασταν κοντά σας για μια επίσκεψη που θυμόμαστε συχνά», είπε στα «ΝΕΑ» ο Κάρολος, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στη διαμονή του στην Κρήτη, όπου χόρεψε παραδοσιακούς χορούς σε γλέντι στις Αρχάνες. «Η φημισμένη ελληνική φιλοξενία ήταν ολοφάνερη καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού μας».

Επρόκειτο για τη δεύτερη επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί στην Ελλάδα ο πρίγκιπας της Ουαλίας. Ιδιωτικά, ταξιδεύει στη χώρα μας σχεδόν κάθε χρόνο, δείχνοντας ιδιαίτερη προτίμηση στα νησιά του Ιονίου, ιδίως στην Κέρκυρα, τόπο γέννησης του πατέρα του, και στο Αγιον Ορος, με το οποίο έχει αναπτύξει μια στενή πνευματική σχέση. «Οι προσωπικοί μου δεσμοί με την Ελλάδα έχουν για εμένα ιδιαίτερη σημασία, εφόσον είναι η πατρίδα του παππού μου», τόνισε, υποσχόμενος ότι μετά το τέλος της πανδημίας θα επισκεφθεί ξανά τη χώρα μας.

Η αγάπη του διαδόχου του βρετανικού θρόνου για την Ελλάδα είναι βαθιά: έχει αρκετούς έλληνες φίλους και φροντίζει να ενημερώνεται διαρκώς για τα εδώ τεκταινόμενα. Από το 1994 είναι μέλος του Συλλόγου «Οι Φίλοι του Αγίου Ορους», ενώ παλιότερα είχε διοργανώσει έρανο για την αποκατάσταση της Μονής Χιλανδαρίου, η οποία υπέστη εκτεταμένες ζημιές από την πυρκαγιά του 2004.

Παράλληλα, είχε ενισχύσει οικονομικά τα έργα αναστήλωσης της Μονής Βατοπεδίου. Σύμφωνα με το βιβλίο «Outlandish Knight» του Μίνου Ντίνσο (Allen Lane, 2016), έχει δοθεί το όνομά του στο μεγαλύτερο κελί στο Βατοπέδι. Οι επισκέψεις του στην αθωνική πολιτεία είναι συχνές. Η βρετανική «Γκάρντιαν» έχει γράψει ότι σε ένα από τα ταξίδια του εκεί ασπάστηκε την Ορθοδοξία, κάτι που – εάν αληθεύει – δεν θα μπορούσε ποτέ να παραδεχθεί δημοσίως, καθώς όταν στεφθεί βασιλιάς θα τεθεί επικεφαλής της Αγγλικανικής Εκκλησίας. Σε μια γωνιά του σπιτιού του στο Χάιγκροουβ, στην κομητεία Γκλόστερσιρ της Νοτιοδυτικής Αγγλίας, ο Κάρολος έχει τοποθετήσει βυζαντινές εικόνες. Ο πατέρας του, Φίλιππος, είχε βαφτιστεί χριστιανός ορθόδοξος, αλλά έγινε αγγλικανός προκειμένου να παντρευτεί την Ελισάβετ. Η γιαγιά του, πριγκίπισσα Αλίκη, σύζυγος του πρίγκιπα Ανδρέα της Ελλάδας και της Δανίας, έζησε τα τελευταία 20 χρόνια της ως ορθόδοξη καλόγρια, ιδρύοντας μοναστηριακή αδελφότητα στην Τήνο και, μετέπειτα, στην Αθήνα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Κάρολος είναι ο μακροβιότερος άμεσος διάδοχος θρόνου στον κόσμο, έχοντας λάβει τον τίτλο του βασιλιά εν αναμονή στην ηλικία των τριών ετών, το 1952, όταν η μητέρα του στέφθηκε βασίλισσα. Γονείς του είναι η, 94χρονη σήμερα, βασίλισσα Ελισάβετ και ο 99χρονος δούκας του Εδιμβούργου Φίλιππος. Με την πριγκίπισσα Νταϊάνα, η οποία σκοτώθηκε το 1997 στο Παρίσι, απέκτησαν δύο γιους: τον πρίγκιπα Ουίλιαμ και τον πρίγκιπα Χάρι. Από τον Απρίλιο του 2005 είναι παντρεμένος με την Καμίλα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.