Ν.Πεσκόφ: «Οι Αμερικανοί που αιχμαλωτίστηκαν στην Ουκρανία μπορεί να καταδικαστούν σε θάνατο»

«Διέπραξαν εγκλήματα κατά της Ρωσίας»

Ν.Πεσκόφ: «Οι Αμερικανοί που αιχμαλωτίστηκαν στην Ουκρανία μπορεί να καταδικαστούν σε θάνατο»

Για εγκλήματα κατά της Ρωσίας κατηγορεί η Μόσχα τους δύο Αμερικανούς που αιχμαλωτίστηκαν, έχοντας ενταχθεί στον στρατό της Ουκρανίας.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC News, ότι οι δύο Αμερικανοί, οι οποίοι αιχμαλωτίστηκαν ενώ πολεμούσαν στις τάξεις των ένοπλων δυνάμεων του Κιέβου, «έθεσαν σε κίνδυνο» τη ζωή Ρώσων στρατιωτικών και θα πρέπει να «λογοδοτήσουν για τα εγκλήματα» που διέπραξαν.

Πρόκειται για το πρώτο δημόσιο σχόλιο της ρωσικής προεδρίας για την υπόθεση των δύο Αμερικανών πρώην στρατιωτικών, του Αλεξάντερ Ντρούκι και του Άντι Γουέν, σύμφωνα με το NBC.

«Μισθοφόροι που ενεπλάκησαν σε παράνομες δραστηριότητες»

«Πρόκειται για μισθοφόρους, οι οποίοι ενεπλάκησαν σε παράνομες δραστηριότητες στο έδαφος της Ουκρανίας», είπε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, που παραχώρησε τη συνέντευξη στα αγγλικά. «Ενέχονταν σε πυροβολισμούς και πυρά πυροβολικού» εναντίον Ρώσων στρατιωτικών, «έθεσαν τη ζωή τους σε κίνδυνο», συνέχισε.

«Θα πρέπει να λογοδοτήσουν για τα εγκλήματα που διέπραξαν», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, «αυτά τα εγκλήματα θα πρέπει να αποτελέσουν το αντικείμενο έρευνας».

«Δεν καλύπτονται από τις Συμβάσεις της Γενεύης για τους αιχμαλώτους πολέμου»

Ερωτηθείς για τη φύση των εγκλημάτων που προσάπτονται στους δύο Αμερικανούς, ο Ντμίτρι Πεσκόφ αναγνώρισε πως δεν είναι ακόμη γνωστές ακριβείς λεπτομέρειες, ωστόσο τόνισε πως δεν καλύπτονται από τις συμβάσεις της Γενεύης για τους αιχμαλώτους πολέμου.

Οι δύο άνδρες «δεν ανήκουν στον ουκρανικό στρατό, επομένως δεν υπόκεινται στις Συμβάσεις της Γενεύης», επιχειρηματολόγησε.

Την περασμένη εβδομάδα, ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο δημοσίευσε βίντεο που εικονίζουν τους Άλεξ Ντρούκι και Άντι Γουέν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Ούτε οι περιστάσεις υπό τις οποίες αιχμαλωτίστηκαν οι δύο πρώην στρατιωτικοί, ούτε το πού κρατούνται έχει ξεκαθαριστεί. Ο κ. Πεσκόφ περιορίστηκε να πει πως βρίσκονται στα χέρια των «αρχών».

Η έρευνα θα κρίνει αν θα τους επιβληθεί θανατική ποινή

Ερωτηθείς εάν κινδυνεύουν να τους επιβληθεί η θανατική ποινή, ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας απάντησε: «Αυτό θα εξαρτηθεί από την έρευνα».

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε την Παρασκευή πως αγνοεί πού βρίσκονται οι δύο άνδρες, οι οποίοι όπως και πολλοί άλλοι ξένοι «εθελοντές» πολεμούσαν στο πλευρό του ουκρανικού Στρατού.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε το Σάββατο ότι έχει δει φωτογραφίες και βίντεο των δύο ανδρών, οι οποίοι «αιχμαλωτίστηκαν από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στην Ουκρανία». «Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση», τόνισε ακόμη ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ στο Γαλλικό Πρακτορείο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.