ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Σύνοδος Κορυφής: Καμία συμφωνία για ταμείο ανάκαμψης – Ο Βοράς θέλει σκληρά μνημόνια

Σύνοδος Κορυφής: Καμία συμφωνία για ταμείο ανάκαμψης – Ο Βοράς θέλει σκληρά μνημόνια

Ολοκληρώθηκε – χωρίς συμφωνία – η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με θέμα το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς οι χώρες του ευρωπαϊκού Βορά συνεχίζουν να επιμένουν για σκληρά μνημόνια.

Οι 27 ηγέτες έκλεισαν «ραντεβού» ξανά στα μέσα Ιουλίου, για μια νέα Σύνοδο με φυσική παρουσία και υπό την γερμανική προεδρία της ΕΕ.

Μετά την τοποθέτηση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο οποίος τόνισε την ανάγκη για μια συμφωνία γρήγορα και της Προέδρου της Κομισιόν που χαρακτήρισε την πρόταση που υπάρχει στο τραπέζι ως «ισορροπημένη και γενναιόδωρη», το λόγο πήρε η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Σε δραματικούς τόνους, η πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε ότι οι αγορές είναι ήρεμες «μόνο και μόνο επειδή έχουν υπόψη τους ότι θα υπάρξει μια συμφωνία για το Ταμείο. Αν δεν υπάρξει, το αίσθημα των αγορών θα αλλάξει», τόνισε.

Από την πλευρά της, η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είπε ότι ορισμένοι ηγέτες ίσως δεν έχουν καταλάβει τη σοβαρότητα της κατάστασης και τους κάλεσε να τη συνειδητοποιήσουν.

Την ανάγκη για συμφωνία υπογράμμισε και ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε. «Η ΕΕ έκανε ακόμη ένα βήμα μπροστά. Ολοι γνωρίζουμε τι διακυβεύεται. Πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία τον Ιούλιο», τόνισε σε μήνυμά του στο Twitter.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επέμεινε ότι οι επιχορηγήσεις πρέπει να είναι ύψους 500 δισ. ευρώ και τόνισε την ανάγκη για συμφωνία πριν από το τέλος του καλοκαιριού προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος αναταραχών στις αγορές (και υπό την πίεση των συνομιλιών για το Brexit).

Από την άλλη πλευρά, των χωρών του Βορά ( Αυστρία, Ολλανδία, Δανία, Φινλανδία, Σουηδία) το λόγο πήρε ο Καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος δήλωσε ότι «το ταμείο ανάκαμψης δεν πρέπει να αποτελεί είσοδο σε μια μόνιμη ένωση χρέους – πρέπει επομένως να υπάρχει σαφές χρονικό όριο. Είναι επίσης απαραίτητο να συζητήσουμε πώς θα δαπανώνται τα χρήματα, πώς θα διανέμονται και με ποιους όρους θα πρέπει να δίνεται η όποια βοήθεια».

Ο Σουηδός πρωθυπουργός Στέφαν Λέβεν δήλωσε, από την πλευρά του, ότι παραμένουν οι διαφορές για το ταμείο ανάκαμψης και τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι χρειάζονται αλλαγές στις προτάσεις προκειμένου να επιτευχθεί μια συμφωνία.

«Δεν καταλήξαμε σε συμφωνία σήμερα, ούτε σχεδιάζαμε κάτι τέτοιο», δήλωσε ο Λέβεν σε συνέντευξη Τύπου λίγο μετά από τη συμμετοχή του στη σύνοδο της ΕΕ μέσω τηλεδιάσκεψης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Συνεχίζουμε να είμαστε σε σχετική απόσταση ο ένας από τον άλλον. Συνολικά, χρειάζονται μεγάλες βελτιώσεις πριν να είναι αρκετά καλά (τα σχέδια για) τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό και το ταμείο ανάκαμψης».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.