Επίθεση από Βόρεια Ιρλανδία σε ΕΕ: «Απίστευτα εχθρική ενέργεια η απόφαση για τις εξαγωγές του εμβολίου»

Επίθεση από  Βόρεια Ιρλανδία σε ΕΕ: «Απίστευτα εχθρική ενέργεια η απόφαση για τις εξαγωγές του εμβολίου»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προχώρησε σήμερα στον περιορισμό των εξαγωγών των εμβολίων για τη νόσο Covid-19 στη Βόρεια Ιρλανδία, παρακάμπτοντας μέρος του Πρωτοκόλλου για το Brexit, γεγονός που προκάλεσε οργή στο Μπέλφαστ και το Λονδίνο.

Η πρωθυπουργός της Βόρειας Ιρλανδίας Αρλίν Φόστερ χαρακτήρισε «απίστευτα εχθρική πράξη» την απόφαση της ΕΕ να επικαλεστεί το άρθρο 16 του Πρωτοκόλλου για τη Βόρεια Ιρλανδία, το οποίο επιτρέπει στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ να αποφασίζουν και να δρουν μονομερώς, εφόσον υπάρχει κάποια μη αναμενόμενη, αρνητική επίπτωση από τη συμφωνία αυτήν.

«Με την πρώτη ευκαιρία, η ΕΕ επαναφέρει τα σκληρά σύνορα μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας, σε ό,τι αφορά τον εφοδιασμό με το εμβόλιο για τον κορωνοϊό», σχολίασε, ζητώντας την παρέμβαση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

Έκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης είπε ότι «θα εξεταστούν προσεκτικά τα επόμενα βήματα», προσθέτοντας ότι ο υπουργός Μάικλ Γκόουβ εξέφρασε στην ΕΕ «την ανησυχία» της Βρετανίας γιατί δεν ενημερώθηκε από τις Βρυξέλλες για τις αποφάσεις της.

Νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε σε συμφωνία σε ένα σχέδιο για τον έλεγχο των εξαγωγών των εμβολίων από την ΕΕ, με το αιτιολογικό ότι πρέπει να διασφαλίσει τα δικά της αποθέματα.

Η Βόρεια Ιρλανδία παίρνει τα δικά της εμβόλια από τη Βρετανία, όμως η απόφαση της ΕΕ προκάλεσε οργή στην επαρχία, λιγότερο από έναν μήνα μετά την ολοκλήρωση του Brexit.

Έκπρόσωπος του Τζόνσον είπε απόψε ότι η κυβέρνηση ζητά κατεπειγόντως απαντήσεις από την Κομισιόν για την απόφασή της. Λόγω των καθυστερήσεων στις παραδόσεις του εμβολίου της εταιρείας AstraZeneca, η ΕΕ έθεσε σε εφαρμογή από σήμερα έναν μηχανισμό που θα ελέγχει τις εξαγωγές των εμβολίων για την Covid-19 που παρασκευάζονται σε ευρωπαϊκό έδαφος και θα έχει τη δυνατότητα να απαγορεύει όσες θεωρούνται «μη νόμιμες».

Το κείμενο που υιοθετήθηκε σήμερα από τους Ευρωπαίους θεωρεί τη Βόρεια Ιρλανδία «έδαφος εξαγωγής» σε ό,τι αφορά τα εμβόλια.

Αυτό όμως έρχεται σε αντίθεση με το Πρωτόκολλο για τη Βόρεια Ιρλανδία που συμπεριλαμβάνεται στη συμφωνία για το Brexit και έχει ως στόχο να αποφευχθούν τα «σκληρά σύνορα» και η επιστροφή των τελωνειακών ελέγχων με την Ιρλανδία.

Η ΕΕ επικαλείται το άρθρο που της επιτρέπει να παρακάμπτει το Πρωτόκολλο αν η εφαρμογή του προκαλεί «σοβαρές οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές δυσκολίες».

Από το Δουβλίνο, ένας εκπρόσωπος του Ιρλανδού πρωθυπουργού Μίχολ Μάρτιν είπε ότι ο τελευταίος επικοινώνησε με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για να της εκφράσει την ανησυχία του.

«Εργαζόμαστε με την Επιτροπή για να επιλύσουμε αυτό το πρόβλημα και να προστατεύσουμε τη λειτουργία του Πρωτοκόλλου», έγραψε εξάλλου στο Twitter ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Σάιμον Κόβενι.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.