ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

«Η ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ δεν συνεπάγεται ένταξη στο ΝΑΤΟ», λέει ο βοηθός ΓΓ της Συμμαχίας

«Η ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ δεν συνεπάγεται ένταξη στο ΝΑΤΟ», λέει ο βοηθός ΓΓ της Συμμαχίας

Η ένταξη της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν συνεπάγεται και την προσχώρηση στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, δήλωσε ο βοηθός Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ για τις Πολιτικές Υποθέσεις και την Πολιτική Ασφάλειας, Τέρρυ Σταματόπουλος.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πολίτικα» του Βελιγραδίου, ο κ. Σταματόπουλος τόνισε ότι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ έχουν 22 κοινά μέλη και μοιράζονται τις ίδιες δημοκρατικές αξίες, αλλά υπάρχουν χώρες που είναι μόνον μέλη της Βορειοατλαντικής Συμφωνίας ή μόνον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Σταματόπουλος έφερε ως παραδείγματα την Αυστρία, την Κύπρο, την Φινλανδία, την Ιρλανδία, την Μάλτα, τη Σουηδία που είναι μέλη της ΕΕ, αλλά όχι του ΝΑΤΟ.

«Δηλαδή προφανώς δεν απαιτείται η ένταξη και στους δύο οργανισμούς», σημείωσε ο κ. Σταματόπουλος και υπογράμμισε ότι η Σερβία θα αποφασίσει αν επιθυμεί να υποβάλει αίτηση για προσχώρηση στο ΝΑΤΟ και εκτίμησε ότι η άμεση έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ είναι σημαντικό βήμα, το οποίο στηρίζει η Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Από την άλλη πλευρά, ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ τόνισε ότι οι πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις που εξυπακούονται στη διαδικασία ένταξης στον έναν οργανισμό έχουν θετικό αντίκτυπο όσον αφορά την ένταξη στον άλλον οργανισμό και ανέφερε ως παράδειγμα το κράτος δικαίου και τη μάχη κατά της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος.

Ο βοηθός Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ σημείωσε ότι η περιοχή των δυτικών Βαλκανίων είναι σημαντική για τη Βορειοατλαντική Συμμαχία και ότι η συνεργασία με τη Σερβία είναι ολοένα και πιο ισχυρή.

Με αφορμή την υπογραφή συμφωνίας για τη στρατιωτική συνεργασία Κοσόβου και Αλβανίας και με δεδομένο ότι η Αλβανία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, ο κ. Σταματόπουλος ανέφερε ότι η Συμμαχία παραμένει πλήρως προσηλωμένη στη διατήρηση της ασφάλειας στο Κόσοβο στο πλαίσιο της αποστολής της ειρηνευτικής δύναμης (KFOR) με βάση το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Όλοι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ μοιράζονται το όραμα μίας ελεύθερης ενωμένης Ευρώπης χωρίς πολέμους. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε έτσι ώστε το όραμα να γίνει πραγματικότητα, μαζί με τη Σερβία και τους εταίρους μας στην περιοχή. Και όλοι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ ενθαρρύνουν την πρακτική συνεργασία και το διάλογο στα δυτικά Βαλκάνια, ώστε να οικοδομηθεί σχέση εμπιστοσύνης, κατανόησης και συνεπώς και ασφάλεια», υπογράμμισε ο κ. Σταματόπουλος. 

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.