ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Νέα ‘ψηφιακή λεωφόρος’ συνδέει Κοσσυφοπέδιο και Αλβανία

Νέα ‘ψηφιακή λεωφόρος’ συνδέει Κοσσυφοπέδιο και Αλβανία

Νέα διαδικτυακή σύνδεση οπτικών ινών υψηλών ταχυτήτων μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Αλβανίας θα βελτιώσει την ποιότητα και θα μειώσει το κόστος των online υπηρεσιών σε αμφότερες τις χώρες.

Η Αλβανική Εταιρεία Συστημάτων Μετάδοσης δαπάνησε 9 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα, και τα Αλβανικά Ταχυδρομεία (2,6 εκατ. ευρώ), ενώ ο πάροχος Διαδικτυακών Υπηρεσιών Κοσσυφοπεδίου Kujtesa (με 2 εκατ. ευρώ) παρείχε και αυτός χρηματοδότηση.

Ο Εκρέμ Χότζα, πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κοσσυφοπεδίου, ανέφερε πως η νέα ψηφιακή λεωφόρος θα αυξήσει τη Διαδικτυακή κυκλοφορία και θα βελτιώσει την ποιότητα της επικοινωνίας μεταξύ των δυο κρατών. Ο Χότζα δήλωσε στους SETimes πως το έργο χρησιμοποιεί δίκτυο επόμενης γενιάς, το οποίο επιτρέπει τη μετάδοση υπηρεσιών φωνής, δεδομένων και βίντεο.

Μέχρι την έναρξη του νέου αυτού δικτύου, οι εταιρείες του Κοσσυφοπεδίου επικοινωνούσαν με την Αλβανία μόνο μέσω συνδέσμων μικροκυμάτων, μια λιγότερο αποδοτική τεχνολογία.

“Τα πλεονεκτήματα αυτής της τεχνολογίας είναι ότι, μέσω της χρήσης των οπτικών ινών, επιτρέπει τη μη ύπαρξη ηλεκτρομαγνητικών παρεμβολών και αυξάνει την ασφάλεια των δεδομένων”, δήλωσε οΕ. Χότζα στους SETimes. “Η σύνδεση μέσω των οπτικών ινών επιτρέπει μεταφορά υψηλών ταχυτήτων και μεγαλύτερες ικανότητες ακόμα και σε μεγάλες αποστάσεις, και τέλος, έχει επίσης πιο ευνοϊκές τιμές“.

Το νέο δίκτυο βελτιώνει την υπάρχουσα υποδομή τηλεπικοινωνιών του Κοσσυφοπεδίου, η οποία περιλαμβάνει παρόμοιες συνδέσεις οπτικών ινών με πΓΔΜ και Σερβία.

“Όλες αυτές οι συνδέσεις είναι πλήρως λειτουργικές και συμβάλουν στη δημιουργία ενός πιο ευνοϊκού, ανταγωνιστικού περιβάλλοντος στη χώρα μας”, δήλωσε ο Χότζα στους SETimes. “Η σύνδεση του Κοσσυφοπεδίου με την Αλβανία μέσω των οπτικών ινών καθιστά το Κοσσυφοπέδιο ζεύξη σύνδεσης των υποδομών τηλεπικοινωνιών με τις άλλες χώρες στα Δυτικά Βαλκάνια“.

Ο Πρωθυπουργός Χασίμ Θάτσι ανέφερε πως ως νέος κράτος, το Κοσσυφοπέδιο χρειάζεται σημαντικές επενδύσεις σε όλα τα είδη υποδομών. Ο Θάτσι πρόσθεσε πως η ψηφιακή λεωφόρος θα βοηθήσει στην αύξηση της κοινωνικής ευπραγίας, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, και θα επιτρέψει στις κυβερνήσεις αμφότερων των χωρών να ωφεληθούν από ψηφιακές υπηρεσίες.

Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα ανέφερε πως οι πολίτες θα ωφεληθούν από υψηλότερες ταχύτητες διαδικτύου.

Τα Αλβανικά Ταχυδρομεία ανέφεραν πως αποσκοπεί σε εξασφάλιση ποιοτικών υπηρεσιών σε προσιτές τιμές για τους καταναλωτές.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών, η Αλβανία είχε πάνω από 139.000 ενσύρματους ευρυζωνικούς συνδρομητές το 2011 (4,34 ανά 100 κατοίκους). Σχεδόν οι μισοί Αλβανοί πολίτες (49 τοις εκατό) χρησιμοποιούν το διαδίκτυο, αύξηση 34 τοις εκατό από το 2007.

Έκθεση νωρίτερα αυτό το έτος από την Ένωση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας Κοσσυφοπεδίου βρήκε πως το 75 τοις εκατό περίπου του πληθυσμού του Κοσσυφοπεδίου έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο, αύξηση 19 τοις εκατό από το 2009.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr            

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.