Σέρβοι αναλυτές φοβούνται νέο Κόσοβο στο Πρέσοβο: «Οι Αλβανοί αγοράζουν συνεχώς γη»

Σέρβοι αναλυτές φοβούνται νέο Κόσοβο στο Πρέσοβο: «Οι Αλβανοί αγοράζουν συνεχώς γη»

Οι Σέρβοι φοβούνται για την αυξημένη κινητικότητα των Αλβανών στην περιοχή του Πρέσεβο (Ν.Σερβία).

Εκτιμάται ότι μόνο τα τελευταία πέντε χρόνια περισσότεροι από 20.000 Αλβανοί από το Κοσσυφοπέδιο μετανάστευσαν στη νότια Σερβία.

Εκεί ξεκίνησε η μαζική αγορά οικιών και γης από τους Σέρβους, ενώ οι Αλβανοί αγοράζουν ως επί το πλείστον ακίνητα σε σερβικά χωριά κατά μήκος της γραμμής των συνόρων με το Κοσσυφοπέδιο.

Ο δήμος του Μπουγιάνοβατς στην Ν.Σερβία τους τελευταίους μήνες θυμίζει μεγάλο εργοτάξιο, καθώς πολλά κτίρια κατασκευάζονται. Τα διαμερίσματα πωλούνται σε υψηλές τιμές, περίπου 700 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, και αγοράζονται αποκλειστικά από Αλβανούς ιδιοκτήτες.

Πρόκειται για προσπάθεια των Αλβανών να «καταλάβουν σιωπηλά» την περιοχή και παρομοιάζεται με το «σενάριο του Κοσσυφοπεδίου», εκτιμούν Σέρβοι ειδικοί.

Η Σέρβα ειδικός Δρ Jelena Vukoicic δήλωσε ότι η μαζική μετανάστευση Αλβανών στο Κοσσυφοπέδιο πριν πολλά χρόνια, προετοίμασε ουσιαστικά το έδαφος για όλα όσα συνέβησαν αργότερα.

«Κατάφεραν να ελέγχουν ουσιαστικά» το Κοσσυφοπέδιο σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα από ότι κατά τη διάρκεια του πολέμου. Είναι σαφές ότι οι Αλβανοί έχουν μια στρατηγική για να διευθετήσουν τις περιοχές που θεωρούν δικές τους και έτσι να επιβεβαιώσουν την ιδέα της λεγόμενης «Μεγάλης Αλβανίας», που είναι το μακροπρόθεσμο σχέδιο τους», ανέφερε η ίδια.

Η Σέρβα επιστήμονας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι οι Αλβανοί στο εξωτερικό διαθέτουν χρηματικά ποσά την πραγματοποίηση της ιδέας μιας ενωμένης μεγάλης Αλβανίας.

«Πρόκειται για βρώμικα χρήματα, τα οποία προέρχονται από τη διακίνηση ναρκωτικών, λευκής σαρκός, τα οποία, έχουν σε μεγάλο βαθμό “λαδώσει” πολλούς και για την μετέπειτα αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου.

Με αυτά τα χρήματα, αγοράζουν γη και ακίνητα και συνεπώς, διώχνουν τους Σέρβους από αυτές τις περιοχές, καθιστώντας το αλβανικό πληθυσμό ισχυρότερο σε αριθμό. Αυτό συμβαίνει και στη νότια Σερβία, η οποία αποτελεί μόνο ένα μέρος του σχεδίου τους», εξηγεί η ίδια.

«Αυτό συμβαίνει επίσης και στα Σκόπια, όπου οι Αλβανοί έχουν πάρει το ήμισυ των Σκοπίων ενώ βλέπουμε παρόμοια πράγματα να συμβαίνουν και στο Μαυροβούνιο.

Οι Αλβανοί το κάνουν όποτε βρίσκονται σε μεγάλους αριθμούς και όπου αισθάνονται ότι πρέπει να κατακτήσουν την περιοχή. Δεν πρέπει να ξυπνήσουμε σε κάποιο σημείο και να συνειδητοποιήσουμε ότι περιβαλλόμαστε από Αλβανούς που δεν κατοικούσαν ποτέ στην περιοχή, αντί να αναζητούμε διεθνή υποστήριξη για να κρατήσουμε ένα μέρος της επικράτειάς μας;», καταλήγει η ίδια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το Novi Pazar βρίσκεται επίσης στη λίστα των προτιμώμενων τοποθεσιών για τους Αλβανούς, αλλά οι αγοραστές ενδιαφέρονται κυρίως για μεγάλα αγροτικά κτήματα, μακριά από την πόλη, τα οποία θεωρείται ευρέως ότι αφορούν “γιάφκες” για το κίνημα των μελών του Wahhabi. Οι νεοεισερχόμενοι στην περιοχή γύρω από το Νόβι Παζάρ ενδιαφέρονται επίσης πολύ για την αγορά ακινήτων, όπως και στη Βοϊβοντίνα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.