ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Σερβία: Καμία συμφωνία αν δεν προβεί σε παραχωρήσεις η Πρίστινα

Σερβία: Καμία συμφωνία αν δεν προβεί σε παραχωρήσεις η Πρίστινα

«Δεν θα υπάρξει συμφωνία, αν δεν γίνουν παραχωρήσεις από την Πρίστινα» τονίζει η σερβική ηγεσία.

Οι εκπρόσωποι της διεθνούς κοινότητας με τη μεγαλύτερη επιρροή πρέπει να ενθαρρύνουν την Πρίστινα για να κάνει παραχωρήσεις, ώστε να επιτευχθεί συμφωνία την κρίσιμη αυτή στιγμή του διαλόγου Σερβίας – Κοσόβου στις Βρυξέλλες, τονίστηκε στη σημερινή συνάντηση της σερβικής κρατικής ηγεσίας στο Βελιγράδι αναφέρει το ΑΠΕ.

“Βρισκόμαστε σε ένα στάδιο του διαλόγου που είναι απαραίτητο η Πρίστινα να ενθαρρυνθεί ώστε να είναι έτοιμη για συμβιβασμό και παραχωρήσεις, επειδή χωρίς αυτά θα είναι συζήτηση για κωφούς. Επιθυμούμε να το αποφύγουμε με κάθε τίμημα. Η επιλογή μας για επίτευξη συμβιβασμού δεν θα τεθεί υπό αμφισβήτηση, αλλά δεν μπορούμε να περιμένουμε η δική μας πλευρά να είναι η μοναδική που κάνει υποχωρήσεις” τόνισε ο σύμβουλος του προέδρου της Σερβίας, Μάρκο Τζούριτς μετά τη συνάντηση στο κτίριο της προεδρίας της Σερβίας, στο Βελιγράδι.

Η Σερβία δεν θα παραιτηθεί από το διάλογο, αλλά ζητά συγκρότηση ένωσης των σερβικών δήμων στο Κόσοβο με αρμοδιότητες σε πολλούς τομείς της ζωής, στη δικαιοσύνη, στην αστυνομία, στην εκπαίδευση και είναι έτοιμη για σοβαρές διαπραγματεύσεις. Θεωρεί ότι η Πρίστινα πρέπει να αποδεχθεί «δύσκολες παραχωρήσεις» για την επίτευξη διαρκούς και βιώσιμης λύσης» είπε ο κ. Τζούριτς.

“Η Σερβία τη Δευτέρα θα μεταβεί στις Βρυξέλλες με έτοιμη στρατηγική, είναι έτοιμη να συζητήσει όλα τα σημαντικά ζητήματα για την τακτοποίηση της ζωής στο Κόσοβο» τόνισε ο κ. Τζούριτς μετά από τη συνάντηση στην οποία έλαβαν μέρος ο πρόεδρος της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς, ο πρωθυπουργός Ίβιτσα Ντάτσιτς, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο υπουργός Οικονομίας, Μλάτζαν Ντίνκιτς.

Η Σερβία απευθύνει έκκληση σε εκείνους που έχουν επιρροή στη διεθνή κοινότητα να μεταφέρουν το μήνυμα αυτό στους θεσμούς της Πρίστινας, επειδή αυτή τη χρονική στιγμή είναι απαραίτητο και η Πρίστινα να επιδείξει ετοιμότητα για συμβιβασμό που είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών, ανέφερε ο σύμβουλος του προέδρου της Σερβίας.

“Μεγάλη ευθύνη έχουν και οι εκπρόσωποι της διεθνούς κοινότητας και εμείς αναμένουμε να το κάνουν” υπογράμμισε και εκτίμησε ότι ούτε η Πρίστινα έχει συμφέρον να είναι όμηρος μιας πολιτικής που δεν είναι έτοιμη για διάλογο.

“Η Σερβία μεταβαίνει τη Δευτέρα στις συνομιλίες με καθορισμένη στρατηγική και με ειλικρινή βούληση να επιτευχθεί συμφωνία και συμβιβασμός και είναι έτοιμη να συζητήσει εποικοδομητικά για όλα τα στοιχεία ρύθμισης των σχέσεων που βασίζονται στις αρχές του υιοθετηθέντος ψηφίσματος για το Κόσοβο» πρόσθεσε ο κ. Τζούριτς.

Απαντώντας στην ερώτηση αν οι διαπραγματεύσεις ενδέχεται να ναυαγήσουν, ο κ. Τζούριτς είπε ότι υπάρχει ο κίνδυνος η Σερβία να παραιτηθεί από την προσπάθεια επίτευξης συμβιβασμού όσον αφορά την δημιουργία ένωσης σερβικών δήμων και τις ανώτατες εγγυήσεις για τα πολιτικά και υπόλοιπα δικαιώματα όχι μόνο της σερβικής κοινότητας, αλλά και άλλων κοινοτήτων. Συγκεκριμένα εξήγησε ότι εκπρόσωποι της κοινότητας των Γκοράνι εκδήλωσαν ενδιαφέρον για ένταξη στην ένωση σερβικών δήμων, κάτι που όπως είπε δεν υπονομεύει τα συμφέροντα καμιάς πλευράς, αντίθετα εγγυάται ό,τι υπάρχει σε ανάλογες περιπτώσεις σε διάφορες περιοχές της Ευρώπης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.