ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Ζ.Ζάεφ: Έκκληση στη Βουλγαρία να επιτρέψει την ευρωπαϊκή πορεία των Σκοπίων

Ζ.Ζάεφ: Έκκληση στη Βουλγαρία να επιτρέψει την ευρωπαϊκή πορεία των Σκοπίων

O πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ διεμήνυσε προς τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ και την προσωρινή βουλγαρική κυβέρνηση «να επιδείξουν ευρωπαϊκό μεγαλείο απέναντι σε έναν από τους πρώτους γείτονες τους» και να δώσουν την ευκαιρία στη χώρα να συνεχίσει την ενταξιακή της πορεία προς την ΕΕ.

Ο Ζόραν Ζάεφ, σε συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση της χώρας του “NTV”, υπενθύμισε και την ομόφωνη, από τον Μάρτιο του 2020, απόφαση των 27 χωρών-μελών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Βουλγαρίας, ότι τα Σκόπια πληρούν τα κριτήρια και μπορούν να ξεκινήσουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

«Να συνεχίζουμε να χτίζουμε φιλίες, είναι σημαντικό τι είδους ιστορία γράφουμε τώρα, οι νέοι μας θέλουν να ανοίξουν τις πόρτες και τις ευκαιρίες συνεργασίας, και να μην κολλήσουμε στο παρελθόν» πρόσθεσε ο Ζάεφ, απευθυνόμενος προς τη Βουλγαρία.

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων ανέφερε ακόμη ότι κατά την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες, την περασμένη εβδομάδα, γνωστοποίησε προς όλα τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και τις ευρωπαϊκές χώρες ότι, τα Σκόπια δεν αποδέχονται καμία διαπραγμάτευση για τα ζητήματα εθνικής ταυτότητας και γλώσσας της.

«Τα ζητήματα της ταυτότητας και της γλώσσας δεν είναι προς διαπραγμάτευση. Αυτό που πρέπει να γνωρίζει ο λαός της χώρας μας είναι ότι η Ευρώπη μας οφείλει κάτι. Εμείς εκπληρώσαμε όλους τους όρους. Η Βόρεια Μακεδονία είναι η χώρα που περιμένει περισσότερο απ΄όλες τις άλλες για να συνεχίσει την ευρωπαϊκή πορεία της. Περιμένουμε για μακρό χρονικό διάστημα, 16 χρόνια» ανέφερε ο Ζόραν Ζάεφ.

Μόλις πριν μερικές ημέρες, ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Σβέτλαν Στόεφ απέρριψε κάθε ενδεχόμενο άρσης του βέτο της χώρας στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα Σκόπια.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, η Βουλγαρία εμπόδισε την επίσημη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη μικρότερη γειτονική της χώρα λόγω διαφωνιών για την ιστορία και τη γλώσσα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.