ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Ετοιμάζεσαι να πας στο Ζαγόρι; – Μια επίσκεψη στο γεφύρι Καλογερικό πρέπει να την κάνεις! (φώτο)

Το γεφύρι που δίνει την εντύπωση ότι… κινείται

Ετοιμάζεσαι να πας στο Ζαγόρι; – Μια επίσκεψη στο γεφύρι Καλογερικό πρέπει να την κάνεις! (φώτο)

Αν ετοιμάζετε ταξίδι στο Ζαγόρι, τότε ένας προορισμός που πρέπει να επισκεφθείτε οπωσδήποτε είναι το Γεφύρι Καλογερικό.

Είναι από εκείνες τις κατασκευές που δίνουν την εντύπωση ότι έχουν μια κίνηση, δημιουργώντας την εικόνα μις κινούμενης κάμπιας.

Οι εικόνες που αντικρίζει κανείς μόλις βρεθεί σε ένα από τα λιγοστά τρίτοξα γεφύρια της χώρας συγκλονιστικές, με την υπέροχη φύση της Ηπείρου ολόγυρά του να το κλείνει στην πανέμορφα αγκαλιά της.

Γνωστό και ως το γεφύρι του Πλακίδα, στην ουσία καλωσορίζει τους επισκέπτες του χωριού Κήποι, καθώς βρίσκεται λίγα μέτρα πριν από την είσοδό του.

Ένα από τα λιγοστά τρίτοξα γεφύρια της χώρας

Πρόκειται για ένα από τα πιο διάσημα γεφύρια της περιοχής, το οποίο χρονολογείται από το 1814 και ξεχωρίζει για ένα βασικό χαρακτηριστικό του. Διαθέτει τρία, σχεδόν, ολόιδια τόξα.

Το μήκος του γεφυριού αγγίζει τα 55 μέτρα και το πλάτος καταστρώματος ξεπερνάει τα 3. Αυτό, ωστόσο, που εντυπωσιάζει όποιον το αντικρίσει από κοντά είναι το γεγονός ότι οι τρεις ημικυκλικές του καμάρες όπως στέκουν σε αρμονική παράταξη δημιουργούν την αίσθηση της ανάλαφρης κίνησης, δίνοντας την εντύπωση κινούμενης κάμπιας.

Το γεγονός ότι αποτελείται από τρία τόξα το κάνει από μόνο του μοναδικό, καθώς πρόκειται για ένα από τα λιγοστά τρίτοξα πέτρινα γεφύρια που σώζονται μέχρι σήμερα. Η αρχική κατασκευή του γεφυριού ήταν ξύλινη, ωστόσο το 1814 μετά από απόφαση του Ηγουμένου της Μονής του Προφήτη Ηλία Βίτσα, Σεραφείμ, το ξύλινο γεφύρι αντικαταστάθηκε με ένα πέτρινο.

Χάρη στον ηγούμενο, λοιπόν, πήρε και την ονομασία «Καλογερικό». Δίπλα στο γεφύρι είχε χτιστεί και ένας νερόμυλος, ο οποίος, ωστόσο, σήμερα δεν υπάρχει.

Η δημιουργία του εξυπηρετούσε τις μετακινήσεις των κατοίκων από τα χωριά Δίλοφο, Ασπράγγελοι και Ελάτη προς τον νερόμυλο, καθώς και τις μετακινήσεις των κατοίκων των χωριών Κήποι και Κουκούλι για τις αγροτικές, κτηνοτροφικές και υλοτομικές εργασίες τους.

Μετά το 1865 του δώσανε και την ονομασία «Πλακίδα», από τον Αλέξη Πλακίδα που ανέλαβε τότε την επισκευή του.

Πρόκειται για ένα από τα πιο δημοφιλή πέτρινα γεφύρια του Ζαγορίου, καθώς αποτελεί εξαιρετικό δείγμα της υψηλής λαϊκής τεχνικής και αισθητικής της εποχής που δημιουργήθηκε. Από το 1964 το γεφύρι Καλογερικό έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο, ιστορικό μνημείο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.