ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Δεν φαντάζεστε πότε ξεκινάει η σεξoυαλική δραστηριότητα των εφήβων – Θα μείνετε με το στόμα «ανοιχτό»

Δεν φαντάζεστε πότε ξεκινάει η σεξoυαλική δραστηριότητα των εφήβων – Θα μείνετε με το στόμα «ανοιχτό»

Σε ότι αφορά το σeξ, αλλά και τη σeξουαλική υγεία και την ενημέρωσή τους οι μαθητές φαίνεται ότι είναι πολύ προχωρημένοι σύμφωνα με νέα έρευνα

Τα ευρήματα νέας έρευνας υποστηρίζουν ότι σχεδόν ο ένας στους δύο μαθητές ηλικίας 10-12 ετών είναι σeξουαλικά δραστήριος και μάλιστα με πολύ υπεύθυνο τρόπο.

Σύμφωνα με την έρευνα περίπου οι μισοί από τους μαθητές ηλικίας 10-12 ετών είναι ενεργοί σεξουαλικά, γνωρίζουν περισσότερα για τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ) από ό,τι πιστεύεται και χρησιμοποιούν διάφορες πηγές για την πληροφόρησή τους σχετικά με τη σεξoυαλική υγεία, υποστηρίζει νέα έρευνα.

Πιο συγκεκριμένα, το 2018 ερευνητές εξέτασαν 6.327 μαθητές ηλικίας 10-12 ετών στην Αυστραλία στο πλαίσιο της Έκτης Εθνικής Μελέτης Μαθητών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Σεξoυαλικής Υγείας. Οι μαθητές κλήθηκαν να απαντήσουν διάφορες ερωτήσεις σχετικά με τη σεξoυαλική τους υγεία, όπως το σε ποιον απευθύνονταν για πληροφορίες σχετικά με αυτό και πόσο συχνά, αν τους άρεσε η σεξoυαλικής διαπαιδαγώγηση και αν ήταν σεξoυαλικά ενεργοί.

Συνολικά, το 47% των μαθητών δήλωσαν ότι είχαν κάνει σeξ, με τα ποσοστά να γίνονται πιο ρεαλιστικά όταν αναλύονται στις ηλικιακές ομάδες μαθητών των 10 ετών (ποσοστό 34%), των 11 ετών (46%) και των 12 ετών (56%).

Η μέση ηλικία κατά την οποία οι μαθητές ξεκινούσαν κάθε είδους σεξoυαλική δραστηριότητα ποίκιλλε από τα 13 για τον αυνανισμό μέχρι τα 15 για το ερωtικό παιχνίδι και το στοματικό σeξ, ενώ η μέση ηλικία για ολοκληρωμένη σεξουαλική εμπειρία ήταν τα 16 έτη.

Από αυτούς που ήταν σεξoυαλικά ενεργοί, το 76% έκανε σeξ στο σπίτι του, το 35% βρισκόταν σε σχέση και το 86% ήταν με παρτενέρ της ίδιας ηλικίας.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι έφηβοι επεδείκνυαν σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνη συμπεριφορά, καθώς ανέφεραν ότι συζήτησαν για τη σεξoυαλική πράξη πριν αυτή συμβεί (81%), ότι προστάτευσαν την υγεία τους (77%) και ότι χρησιμοποίησαν προφυλακτικό (56%) ή πήραν χάπι (41%).

Με λίγα λόγια, οι έφηβοι στην Αυστραλία τα πάνε αρκετά καλά σε ό,τι έχει να κάνει με το σeξ, γεγονός που έχει αποδειχθεί και παλαιότερα με έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία 25 χρόνια.

Τι ισχύει για το μη συναινετικό σεx;

Συνεχίζοντας την εργασία τους, οι ερευνητές της εν λόγω μελέτης διαπίστωσαν ότι περίπου το 1/4 των μαθητών (28%) ανέφερε κάποιου είδους μη συναινετικό σεx σε κάποια στιγμή της ζωής τους.

Το «μη συναινετικό» μπορεί να σημαίνει πολλά διαφορετικά πράγματα για τους μαθητές. Το 23% εκείνων που ανέφεραν μη συναινετικές εμπειρίες έκαναν σχόλια όπως «ε εντάξει» και «απλώς δεν το ήθελα πολύ εκείνη τη στιγμή», χωρίς όμως να παράσχουν κάποια ένδειξη ότι το μετάνιωσαν.

Παρόλο που η μελέτη δεν περιελάμβανε ερωτήσεις σχετικά με βιaσμό ή σeξουαλική επίθεση, λίγο λιγότερο από το 1% των συμμετεχόντων δήλωσαν σαφώς ότι είχαν βιώσει τέτοιες εμπειρίες.

Πάντως, οι ερευνητές βρήκαν ότι το 93% του συνόλου των συμμετεχόντων επιθυμούσε την τελευταία του σeξουαλική συνεύρεση, ενώ το 85% δήλωσε ότι ένιωθε πολύ καλά και χαρούμενο με την τελευταία του εμπειρία. Λιγότερο από το 20% ανέφερε ότι ένιωθε στεναχώρια, ανησυχία ή ενοχή.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματα αυτά ενδεχομένως να οφείλονται εν μέρει στις αλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί στη σeξουαλική διαπαιδαγώγηση που πραγματοποιείται στα σχολεία και δίνει περισσότερη έμφαση στις σχέσεις και στις επικοινωνιακές δεξιότητες των εφήβων.

Τι ισχύει για τα smartphones και το sexting;

Κάποια πράγματα έχουν όντως αλλάξει, όπως το γεγονός ότι πλέον οι έφηβοι χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για να βρουν πληροφορίες σχετικά με τη σeξουαλική υγεία. Πρόκειται για ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από αυτό που είχε καταγραφεί το 2013 (44% τότε, 79% τώρα), το οποίο, ωστόσο, δεν προκαλεί εντύπωση, δεδομένης της κυριαρχίας του διαδικτύου στη σύγχρονη εποχή – φτάνει να πούμε ότι το 88% των μαθητών συμμετείχαν στην έρευνα μέσω του smartphone τους.

Τα ποσοστά του sexting φαίνεται πως έχουν μειωθεί κατά 3% σε κάθε μια από τις συμπεριφορές για τις οποίες ρωτήθηκαν οι συμμετέχοντες, πάντως συνολικά το 1/3 των μαθητών είχε ασχοληθεί με κάποιο είδος sexting, κυρίως με κάποιον ερωtικό σύντροφο ή φίλο και μόνο για λίγες φορές στους δύο μήνες που προηγήθηκαν της μελέτης.

Καλές οι ενδείξεις, πρόσφορο έδαφος για βελτιώσεις

Συμπερασματικά, θα λέγαμε ότι όσον αφορά στο σeξ και τη σεξουαλική υγεία, οι μαθητές στην Αυστραλία παίρνουν αρκετά καλό βαθμό, υπάρχει, όμως, σίγουρα χώρος για βελτίωση. Τα επίπεδα του μη συναινετικού σeξ που αναφέρθηκαν, αλλά και η πολυπλοκότητά του, υποδεικνύουν ότι ίσως να δικαιολογείται μια ακόμα πιο λεπτή προσέγγιση στο θέμα.

Η συζήτηση σχετικά με το μη συναινετικό σεξ με τους εφήβους θα μπορούσε να αφήσει στην άκρη τον βιaσμό, τη σeξουαλική επίθεση και τα ζητήματα συγκατάθεσης και να καλύψει θέματα όπως η επικοινωνία σχετικά με τις επιθυμίες και την ευχαρίστηση σε μια σχέση, τα οποία ίσως να οδηγήσουν σε λιγότερα… «ε εντάξει».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα ποσοστά Σeξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων στους νέους, τέλος, δείχνουν ότι σίγουρα υπάρχει χώρος για βελτίωση της χρήσης προφυλακτικού και του ιατρικού ελέγχου στους αeξουαλικά ενεργούς εφήβους, καθώς μόνο το 13% των μαθητών πίστευαν ότι είχαν πιθανότητες να προσβληθούν από μια τέτοια ασθένεια.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.