Η «θύελλα» Τραμπ ελπίζω «να μην μας πάρει και μας σηκώσει»...

Έφτασε η ώρα του… λογαριασμού: Η ΑΑΔΕ ενεργοποίησε την πλατφόρμα για τα αναδρομικά συνταξιούχων

Νέα εκκαθάριση των δηλώσεων του 2015 και του 2016

Έφτασε η ώρα του… λογαριασμού: Η ΑΑΔΕ ενεργοποίησε την πλατφόρμα για τα αναδρομικά συνταξιούχων

Έφτασε η ώρα του… λογαριασμού με την Εφορία για τα αναδρομικά συντάξεων που έλαβαν οι συνταξιούχοι το 2019.

Συγκεκριμένα, η ΑΑΔΕ ενεργοποίησε την ηλεκτρονική εφαρμογή υποβολής των αναδρομικών ποσών με βάση τα ηλεκτρονικά αρχεία αποδοχών/συντάξεων έτους 2021.

Θα πληρώσουν έξτρα φόρο

Οι συνταξιούχοι που εισέπραξαν αναδρομικά το 2019 καλούνται τώρα να τα εμφανίσουν στην Εφορία με την ηλεκτρονική υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων και να πληρώσουν έξτρα φόρο. Με την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης εκδίδεται αυτόματα νέο εκκαθαριστικό σημείωμα με το ποσό του φόρου που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι.

Η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει στην αύξηση των φόρων που θα καταβάλλουν οι συνταξιούχοι. Και αυτό γιατί στα ποσά που εισέπραξαν αναδρομικά οι συνταξιούχοι επιβάλλονται φορολογικοί συντελεστές που ξεκινούν από 22% και φθάνουν έως 45%, ενώ στην περίπτωση που τα συνολικά εισοδήματα των φορολογούμενων υπερβαίνουν τα 12.000 ευρώ, στα ποσά των αναδρομικών επιβάλλεται και ειδική εισφορά αλληλεγγύης, «φουσκώνοντας» ακόμη περισσότερο το ραβασάκι της Εφορίας.

Σημειώνεται ότι τα ποσά των αναδρομικών έχουν προσυμπληρωθεί από τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ στην ηλεκτρονική εφαρμογή μέσω taxisnet Υπενθυμίζεται ότι οι τροποποιητικές δηλώσεις μπορούν να υποβληθούν μέχρι και το τέλος του έτους, ενώ ο φόρος θα πρέπει να εξοφληθεί μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου του 2022.

Νέα εκκαθάριση των δηλώσεων του 2015 και του 2016

Υπενθυμίζεται ότι οι συνταξιούχοι οι οποίοι εισέπραξαν αναδρομικά ποσά τον Οκτώβριο του 2020 υπέβαλαν τροποποιητικές δηλώσεις για τα φορολογικά έτη 2015 και 2016 προκειμένου να τα συμπεριλάβουν στα εισοδήματα των ετών εκείνων και να επιβληθούν επί των ποσών αυτών τα αναλογούντα ποσά φόρου εισοδήματος και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Τα αναδρομικά, δηλαδή, θεωρούνταν φορολογητέα εισοδήματα των ετών 2015 και 2016 και φορολογήθηκαν σε κάθε ένα από τα έτη αυτά, αφού προστέθηκαν στα ποσά των κύριων και επικουρικών συντάξεων που ήδη δήλωσαν οι δικαιούχοι στις δηλώσεις των συγκεκριμένων ετών. Αυτό σημαίνει ότι έγινε νέα εκκαθάριση των δηλώσεων ετών 2015 και 2016.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.