ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ντράπηκε ο Χίμλερ όταν άκουσε τον Μαγιορκίνη...

Eurogroup: Στο τραπέζι… όλα τα σενάρια

Eurogroup: Στο τραπέζι… όλα τα σενάρια

Τι θα γίνει τελική την Πέμπτη στο Eurogroup; «Η έγκριση της δόσης είναι το μόνο βέβαιο», όπως έλεγε χθες υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, «υπάρχει κοινή βούληση να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση τώρα». Στο Euro Working Group που θα προηγηθεί του Eurogroup αναμένεται θετική έκθεση όλων των θεσμών, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την εφαρμογή των προαπαιτούμενων. Το ΔΝΤ θα εγκρίνει επί της αρχής ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα, χωρίς να συνεισφέρει χρήματα από τώρα. Την ερχόμενη εβδομάδα ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα εκταμιεύσει την επόμενη δόση, πριν από τις λήξεις ομολόγων του Ιουλίου.

Ο αξιωματούχος απέφυγε να προσδιορίσει πάντως το ύψος της δόσης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να κυμανθεί μεταξύ 7 και 11 δισ. ευρώ, πιθανότατα όμως κάτω και από τα 9 δισ. ευρώ.

Για το χρέος, το καλύτερο δυνατό σενάριο για την ελληνική πλευρά προβλέπει ότι στην αυριανή απόφαση του Eurogroup:
– Θα ορίζεται η δυνατότητα επιμήκυνση του χρέους έως και 15 ή 20 χρόνια, αντί 0 ως 15 που προέβλεπε η τελευταία διατύπωση στο Eurogroup του Μαΐου.
– Θα πέσει κάτω από το 2,2% του ΑΕΠ ο πήχης για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2022.
– Θα γίνεται λόγος για αναπτυξιακά μέτρα, με μέτρα τύπου «πακέτου Γιούνκερ» ή τη χρήση αδιάθετων κονδυλίων από το 3ο Μνημόνιο (όπως τα 19 δισ. ευρώ που περίσσεψαν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών κλπ).

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.