ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Αργεντινή: Ρεκόρ παρουσίασε ο πληθωρισμός το 2022 – Κορυφώθηκε η φτώχεια

Κατάσταση ακραίας φτώχειας υπομένουν πάνω από 3,8 εκατομμύρια πολίτες της Αργεντινής

Αργεντινή: Ρεκόρ παρουσίασε ο πληθωρισμός το 2022 – Κορυφώθηκε η φτώχεια

Η φτώχεια, που προοδευτικά μειωνόταν για δύο χρόνια στην Αργεντινή, εξαπλώθηκε ξανά το 2022, χρονιά πληθωρισμού-ρεκόρ, μάστιζε το 39,2% του πληθυσμού, με άλλα λόγια πάνω από 18 εκατομμύρια ανθρώπους, στα τέλη της χρονιάς.

Τα στοιχεία για το δεύτερο εξάμηνο του 2022, που δημοσιοποιήθηκαν χθες Πέμπτη από το εθνικό ινστιτούτο στατιστικής της χώρας της Λατινικής Αμερικής (INDEC), πιστοποιούν ότι ο δείκτης της φτώχειας στα τέλη της περασμένης χρονιάς κατέγραψε αισθητή αύξηση, (+2,7%), σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο (36,5%). Φθάνοντας σε υψηλότερο επίπεδο από ό,τι στα τέλη του 2021 (37,3%).

Ο δείκτης ακραίας φτώχειας παρέμεινε γύρω στο 8% (8,1%), κατέγραψε οριακή μείωση σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα της αμέσως προηγούμενης χρονιάς (8,2%). Κατάσταση ακραίας φτώχειας υπομένουν πάνω από 3,8 εκατομμύρια πολίτες της Αργεντινής.

Το όριο της φτώχειας στην Αργεντινή ορίζεται με βάση το λεγόμενο βασικό «καλάθι» διατροφικών προϊόντων που χρειάζεται μια οικογένεια με δυο παιδιά, στα 177.000 πέσος (περίπου 820 δολάρια ΗΠΑ, τουλάχιστον κατά την επίσημη ισοτιμία). Το όριο της ακραίας φτώχεια είναι «καλάθι» αξίας 80.000 πέσος (370 δολαρίων). Τα ποσά αναπροσαρμόζονται ωστόσο συνεχώς, ελέω πληθωρισμού.

Αργεντινή: Η φτώχεια κορυφώθηκε τη περίοδο της πανδημίας

Η φτώχεια στην Αργεντινή υποχωρούσε αργά, αλλά σταθερά, από την κορύφωσή της στα τέλη του 2020 (42%), που είχε αποδοθεί κυρίως στην πανδημία και τα lockdowns, που είχαν στερήσει το βίος κυρίως των αναρίθμητων εργαζόμενων στον ανεπίσημο τομέα.

Η ταχεία ανάπτυξη μετά την πανδημία (10,3% του ΑΕΠ το 2021, 5,2% το 2022) επέτρεψε να αντιστραφεί η τάση, όπως και σειρά κοινωνικών προγραμμάτων και οι σταδιακές αυξήσεις που προώθησε η κεντροαριστερή κυβέρνηση (στις συντάξεις, στα οικογενειακά επιδόματα κ.ά.).

Αργεντινή: Απογειώθηκε ο πληθωρισμός το 2022

Όμως ο χρόνιος πληθωρισμός στην Αργεντινή πήρε άλλες διαστάσεις το 2022, απογειώθηκε, με την κυβέρνηση να αδυνατεί να τον ελέγξει, για να φθάσει το 94,8%, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριάντα χρόνων, μειώνοντας την αγοραστική δύναμη, παράλληλα με τη συνεχή υποτίμηση του πέσο.

Το 2023 άρχισε με άσχημους οιωνούς σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό (+13,1% σε δυο μήνες): ξεπεράστηκε το συμβολικό όριο του 100% σε ετήσια βάση, εγείροντας φόβους πως η φτώχεια θα εξαπλωθεί ακόμα πιο πολύ τους προσεχείς μήνες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.