ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

ΔΝΤ: Οι χειρότερες προβλέψεις από το 1990 για το παγκόσμιο ΑΕΠ – Μικρότερη του 3% αναμένεται η ανάπτυξη το 2023

Ζοφερές οι προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης την ερχόμενη πενταετία

ΔΝΤ: Οι χειρότερες προβλέψεις από το 1990 για το παγκόσμιο ΑΕΠ – Μικρότερη του 3% αναμένεται η ανάπτυξη το 2023

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προειδοποιεί ότι η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί λιγότερο από 3% το 2023, από 3,4% πέρυσι, αυξάνοντας τον κίνδυνο πείνας και φτώχειας παγκοσμίως.

Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα δήλωσε, σήμερα, ότι η ανάπτυξη αναμένεται να παραμείνει γύρω στο 3% για τα επόμενα πέντε χρόνια, χαρακτηρίζοντάς την «τη χαμηλότερη μεσοπρόθεσμη πρόβλεψή μας για την ανάπτυξη από το 1990».

Ανέφερε ότι η βραδύτερη ανάπτυξη θα ήταν «σοβαρό πλήγμα, καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολο για τα κράτη με χαμηλό εισόδημα να καλύψουν τη διαφορά».

Προειδοποίησε επίσης ότι η φτώχεια και η πείνα θα μπορούσαν να αυξηθούν περαιτέρω, μια επικίνδυνη τάση που ξεκίνησε από την κρίση του COVID-19».

Τα σχόλια της Γκεοργκίεβα σε εκδήλωση του Politico στο Meridian International Center έρχονται ενόψει των εαρινών συναντήσεων του ΔΝΤ και της αδελφής του δανειοδοτικής υπηρεσίας, της Παγκόσμιας Τράπεζας, στην Ουάσιγκτον, όπου οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα συναντηθούν για να συζητήσουν τα πιο πιεστικά ζητήματα της παγκόσμιας οικονομίας.

Η ετήσια συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί καθώς οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν να αυξάνουν τα επιτόκια για να τιθασεύσουν τον επίμονο πληθωρισμό και καθώς η συνεχιζόμενη κρίση χρέους στις αναδυόμενες οικονομίες ωθεί τα χρέη υψηλότερα, εμποδίζοντας τα έθνη από την ανάπτυξη.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ είπε ότι τα επίμονα υψηλά επιτόκια, μια σειρά από χρεοκοπίες τραπεζών στις ΗΠΑ και την Ευρώπη και οι εντεινόμενοι γεωπολιτικοί διαχωρισμοί απειλούν την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Η Γκεοργκίεβα είπε ότι οι χώρες ήταν μέχρι στιγμής «ανθεκτικοί ορειβάτες» από την πανδημία του κορωνοϊού, η οποία έχει σκοτώσει σχεδόν 6,9 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, και έχει διαταράξει τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού και έχει επιδεινώσει την παγκόσμια επισιτιστική ανασφάλεια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

#038;ab_channel=PronewsTV
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.