Ο Ρ.Τ.Ερντογάν ζητά νέες μειώσεις επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας

Την ίδια ώρα η τουρκική λίρα συνεχίζει τον κατήφορο

Ο Ρ.Τ.Ερντογάν ζητά νέες μειώσεις επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας

Να προχωρήσει σε νέα μείωση του επιτοκίου πολιτικής της στις προσεχείς συνεδριάσεις συμβούλεψε σήμερα την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ο πρόεδρος της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τους τελευταίους δύο μήνες η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας μείωσε το βασικό της επιτόκιο κατά 200 μονάδες βάσης στο 12%, προκαλώντας αναταράξεις στις αγορές την ώρα που ο πληθωρισμός κάλπαζε με 80% τον Αύγουστο.

Οι μειώσεις επιτοκίων αποτελούν μέρος της ανορθόδοξης πολιτικής του Ερντογάν με στόχο τη μείωση του πληθωρισμού, ο οποίος βρίσκεται σήμερα σε υψηλό 24 ετών, υπογραμμίζει το πρακτορείο Reuters.

Μιλώντας στη γενική συνέλευση της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων της Τουρκίας, ο Ερντογάν επανέλαβε την πεποίθησή του ότι η μείωση των επιτοκίων θα οδηγήσει σε μείωση του πληθωρισμού. «Μειώσαμε το επιτόκιο στο 12%. Είναι αρκετό; Όχι, δεν είναι αρκετό. Πρέπει να μειωθεί περαιτέρω», τόνισε. «Συζητήθηκε το ζήτημα με την κεντρική τράπεζα. Υπογράμμισα την ανάγκη για περαιτέρω μείωση (επιτοκίων) στις προσεχείς συνεδριάσεις της επιτροπής νομισματικής πολιτικής», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Εν τω μεταξύ, η τουρκική λίρα συνεχίζει τον κατήφορο. Μετά την περυσινή «βουτιά» του 44%, φέτος έχει υποχωρήσει κατά 29%.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Όλη αυτή η κατάσταση είναι μια ωρολογιακή βόμβα», σχολίασε η Ιπέκ Οζκαρντέσκαγια, αναλύτρια του τραπεζικού ομίλου Swissquote.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.