ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Σφίγγει το ζωνάρι η Κομισιόν: «Στοπ» στις επιδοτήσεις στην ενέργεια – Έρχεται περιορισμός στις πρωτογενείς δαπάνες

Όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να καταργήσουν τα μέτρα ενεργειακής στήριξης που ισχύουν έως το τέλος του 2023

Σφίγγει το ζωνάρι η Κομισιόν: «Στοπ» στις επιδοτήσεις στην ενέργεια – Έρχεται περιορισμός στις πρωτογενείς δαπάνες

Η  Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητεί από την Ελλάδα όριο στην αύξηση των καθαρών πρωτογενών δαπανών το 2024 στο 2,6%, ενώ παράλληλα, σφίγγοντας το ζωνάρι, καλεί σε τερματισμό των μέτρων ενεργειακής στήριξης που ισχύουν έως το τέλος του 2023.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κομισιόν στη έκθεσή της, στο πλαίσιο της παρουσίασης του εαρινού εξαμήνου για την οικονομία, τονίζει ότι οι εν λόγω εξοικονομήσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Όσον αφορά στην περίοδο μετά το 2024, ζητεί να ακολουθηθεί μια μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική σταδιακής και βιώσιμης σύσφιγξης, σε συνδυασμό με επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που συμβάλλουν σε υψηλότερη βιώσιμη ανάπτυξη, για την επίτευξη μιας συνετής μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής θέσης.

Επιπρόσθετα τονίζει προς την Ελλάδα την ανάγκη διεύρυνσης της φορολογικής βάσης, συμπεριλαμβανομένης της αναθεώρησης της τρέχουσας φορολογικής δομής για τους αυτοαπασχολούμενους.

Ακόμη, η Κομισιόν επισημαίνει ότι για να εξασφαλιστεί επαρκής και ισότιμη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, πρέπει να ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του πλαισίου πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης και να υιοθετηθούν ισχυρότερα κίνητρα για την εγγραφή ενός επαρκούς αριθμού οικογενειακών γιατρών, ώστε να επιτευχθεί πλήρης πληθυσμιακή κάλυψη και καταγραφή του πληθυσμού.

Επιπλέον ζητεί την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης του κτηματολογίου και της κτηματογράφησης καθώς επίσης και την ίδρυση του Ελληνικού Οργανισμού Κτηματολογίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συστήνει δε, τη μείωση της εξάρτησης της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα και περαιτέρω επιτάχυνση της διαφοροποίησης της οδών εφοδιασμού ενέργειας. Περαιτέρω επέκταση της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με την ολοκλήρωση και την επιβολή των νέων νομικών πλαισίων για τη διαδικασία αδειοδότησης και για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, αυξάνοντας την ικανότητα του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας και της αποθήκευσης, προωθώντας την αποκεντρωμένη παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και τη θέσπιση νομοθετικών πλαισίων για την παραγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου και βιομεθανίου.

Ενίσχυση της εφαρμογής μέτρων που βελτιώνουν την ενεργειακή απόδοση, συμπεριλαμβανομένων στοχευμένων μέτρων για ενεργειακά φτωχά νοικοκυριά και την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών, καθώς και προσπάθειες πολιτικής με στόχο στην παροχή και την απόκτηση των δεξιοτήτων που απαιτούνται για την πράσινη μετάβαση. Στήριξη για την απαλλαγή του τομέα των μεταφορών από τις εκπομπές άνθρακα, ιδίως με την προώθηση των ηλεκτρικών οχημάτων.

Ακόμη, αναφέρει ότι το μακροοικονομικό σενάριο στο οποίο στηρίζονται οι δημοσιονομικές προβλέψεις του προγράμματος σταθερότητας είναι ρεαλιστικό το 2023 και αισιόδοξο για την Ελλάδα στη συνέχεια. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση προβλέπει αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 2,3% το 2023 και 3% το 2024.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Συγκριτικά, οι εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν του 2023 μιλούν για υψηλότερη αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 2,4% το 2023 και χαμηλότερο 1,9% το 2024, κυρίως λόγω των διαφορών τις παραδοχές για την επενδυτική δραστηριότητα και τις συνεισφορές από τον εξωτερικό τομέα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.