ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Πού θα μειωθεί ο ΦΠΑ και πού θα παραμείνει ο ίδιος

Πού θα μειωθεί ο ΦΠΑ και πού θα παραμείνει ο ίδιος

Από 1ης Αυγούστου μειώνεται ο ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%,  όπως ανακοίνωσε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Το μέτρο θα ισχύσει για τουλάχιστον 4 μήνες αλλά, εάν αποτύχει, μπαίνει «ταφόπλακα» σε κάθε άλλο εγχείρημα μείωσης φόρων, για όσο τουλάχιστον διαρκεί το Μνημόνιο.

Η μείωση του ΦΠΑ. σημαίνει θεωρητικά ότι οι επιχειρήσεις που προσφέρουν υπηρεσίες εστίασης θα πρέπει να μειώσουν ανάλογα τις τιμές με την κυβέρνηση να “ποντάρει” στο να  περάσει «ατόφια» η μείωση κατά 10 μονάδες του ΦΠΑ στο λογαριασμό του κάθε πελάτη.  Η τελική μείωση όμως θα είναι περί το 8,1% και αυτό μόνο για τα προϊόντα τα οποία θα επιστρέψουν στο 13%.

Ένα παράδειγμα: Εάν τα προϊόντα έχουν τιμή 100 ευρώ προ Φ.Π.Α. μέχρι σήμερα με Φ.Π.Α. 23% ο τελικός λογαριασμός έφτανε τα 123 ευρώ.

Για το ίδιο ποσό των 100 ευρώ, με Φ.Π.Α. 13% ο τελικός λογαριασμός θα φτάσει στα 113 ευρώ. Η μείωση δηλαδή από τα 123 ευρώ στα 113 αντιστοιχεί σε ποσοστιαία μείωση 8,1%.

Το όφελος από τη μείωση του ΦΠΑ πάντως είναι κυρίως ψυχολογικό, αφού πρόκειται για την πρώτη «οριζόντια» μείωση φόρου εδώ και μια πενταετία. Θεωρητικά με τη μείωση του ΦΠΑ από 23% σε 13% θα έπρεπε μια τετραμελής οικογένεια που πλήρωνε πχ 50 ευρώ για τη βραδινή έξοδό της σε ταβέρνα, να πληρώσει τώρα 46 ευρώ, αλλά και αυτό ακόμα το μικρό κέρδος-“πουρμπουάρ” είναι αμφίβολο αν θα φανεί ικανό να κινήσει την αγορά.

Για να πείσει την Τρόικα πως θα υπάρξει όφελος στην τσέπη του καταναλωτή και τόνωση της καταναλωτικής ζήτησης ο πρωθυπουργός υπογράμμισε στη δήλωσή του πως «βασίστηκα πάνω στα όσα οι επιχειρηματικές οργανώσεις, τα Επιμελητήρια και χιλιάδες μαγαζάτορες μας έχουν διαβεβαιώσει με ένα στόμα: με τη μείωση στο 13% και οι επιχειρήσεις δεν θα κλείσουν, και νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν, και περισσότερα έσοδα θα πάρει το κράτος! Αυτό πιστεύω κι εγώ» τόνισε.

Στην πράξη όμως, χιλιάδες απλοί καταστηματάρχες έχουν σχεδόν προεξοφλήσει πως θα καρπωθούν οι ίδιοι τη μείωση, επειδή είχαν επιβαρυνθεί ήδη τις παλαιές αυξήσεις φόρων και σε μια προσπάθεια  να μην κλείσουν: «έχουμε γίνει εισπράκτορες του κράτους» λένε πολλοί, θέλοντας να δείξουν πως δεν έχουν περιθώρια για θεαματικές μειώσεις τιμών.

Εκ των πραγμάτων, η μείωση ΦΠΑ αφορά τελικά μόνο τους Έλληνες καταναλωτές ή και τους τουρίστες που θα κινηθούν εκτός των ξενοδοχείων που τους φιλοξενούν. Καθώς ο Ιούλιος τελειώνει, τα τουριστικά πακέτα έχουν ήδη κλείσει σε τιμές με ΦΠΑ 23% και μόνο λίγοι αργοπορημένοι επισκέπτες της χώρας μας ίσως επωφεληθούν.

Το στοίχημα πάντως τώρα για την κυβέρνηση και τους πολίτες είναι να μην μειωθούν τα έσοδα από φόρους στην εστίαση, ώστε εκ των υστέρων να μπορεί η κυβέρνηση –ό,τι και αν έχει συμβεί με το υπόλοιπο πρόγραμμα λιτότητος- να υποστηρίξει απέναντι στην Τρόικα πως «με τη μείωση φόρων το κράτος εισπράττει περισσότερα»! Μόνο έτσι μπορεί βάσιμα να ζητήσει και άλλες μειώσεις φόρων παντού, αλλοιώς αυτές «θάβονται» οριστικά για τα επόμενα χρόνια.

Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη επίσης εάν το 13% θα εφαρμοστεί σε όλα τα προϊόντα που σερβίρονται στην εστίαση, γιατί οι μπίρες και τα ποτά είχαν αυξημένο Φ.Π.Α. και πριν να αυξηθεί ο Φ.Π.Α. στα υπόλοιπα προϊόντα.

Το πιθανότερο είναι ότι τα οινοπνευματώδη και οι μπίρες θα παραμείνουν στο 23%.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε:

 “Σήμερα έχουμε χειροπιαστά δείγματα ότι κερδίζουμε τη μάχη. Όχι μόνο αποτρέπουμε κάποια δυσάρεστα αλλά φέρνουμε και θετικές αλλαγές”, σημείωσε ο κ. Σαμαράς και, παράλληλα, πρόσθεσε ότι δεν θα γίνει νέα μείωση στους μισθούς και τις συντάξεις στρατιωτικών, γιατί η χώρα πέτυχε τους στόχους. Παράλληλα, επισήμανε ότι δεν θα επιβληθεί νέος φόρος 2 τοις χιλίοις στους τζίρους των επιχειρήσεων.

“Τη μείωση (σ.σ. του ΦΠΑ στην εστίαση) την πήρα επάνω μου. Με τη μείωση θα αυξηθεί ο τζίρος και θα περιοριστεί η φοροδιαφυγή. Για πρώτη φορά γίνεται μείωση φορολογίας. Το είχα υποσχεθεί και σήμερα το πραγματοποιώ. Και οι επιχειρήσεις δεν θα κλείσουν και περισσότερα έσοδα θα λάβει το κράτος και προσλήψεις θα γίνουν”, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

“Εάν η φοροδιαφυγή συνεχιστεί, τότε αυτό θα φταίει. Από το αν οι καταστηματάρχες θα κόβουν αποδείξεις, θα εξαρτηθεί το αν θα διατηρηθεί η μείωση του ΦΠΑ. Εάν αυτό δεν γίνει, ο ΦΠΑ θα αυξηθεί και πάλι”

Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς δεσμεύτηκε ότι αν το πείραμα με τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες πετύχει, τότε θα ακολουθήσουν και άλλες μειώσεις δυσβάσταχτων φόρων. “Προϋπόθεση, είπε, ότι θα συνεχίσουμε να εκπληρώνουμε τους δημοσιονομικούς μας στόχους”.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός θα υπάρχουν χαμηλότεροι φόροι, με τον όρο όμως ότι θα  πληρώνουμε όλοι, ώστε να μην ξαναμπούμε στον φαύλο κύκλο με τα ελλείμματα.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.