ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Σταϊκούρας: «Οι στόχοι της κυβέρνησης επιτυγχάνονται»

Σταϊκούρας: «Οι στόχοι της κυβέρνησης επιτυγχάνονται»

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρηστος Σταϊκούρας εξέφρασε την αισιοδοξία του για τη λήψη θετικής απόφασης στο επόμενο Eurogroup, λέγοντας στη Βουλή ότι «οι στόχοι της κυβέρνησης που είναι η συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής μέσω επιμήκυνσης του προγράμματος και η αποκατάσταση των χρηματοδοτικών ροών φαίνεται να επιτυγχάνονται και οι μεγάλες θυσίες των ελλήνων πολιτών να αναγνωρίζονται».

Επιπροσθέτως, τόνισε ότι ο πρωθυπουργός στις επαφές που είχε με τους Eυρωπαίους ηγέτες «κατέθεσε εκτιμήσεις για την πορεία του δημόσιου χρέους και εναλλακτικές προτάσεις για την βιωσιμότητά του».

Απαντώντας δε, στις παραινέσεις του βουλευτή των Ανεξαρτητων Ελλήνων, Νότη Μαριά, να ξεκινήσουν συνομιλίες με Αμερική και Ρωσία, επεσήμανε ότι «οι μεμονωμένες λύσεις δεν είναι εφικτές. Σήμερα έχουν διαμορφωθεί συνθήκες σταθεροποίησης για σχεδιασμό και δράση σε όλα τα επίπεδα. Δεν ωφελεί να επιδοθούμε σε θορυβώδεις τακτικές. Με πίστη και αποφασιστικότητα πρέπει και μπορούμε να υλοποιήσουμε στόχους και να πετύχουμε καλύτερους όρους».  Παραδέχθηκε ότι «Η κυβέρνηση καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για να βάλει σε τροχιά υλοποίησης το δημοσιονομικό πρόγραμμα. Αυτή η μεθοδική προσπάθεια γίνεται σε εξόχως πιεστικό εσωτερικό περιβάλλον και ιδιαιτέρως ρευστό εξωτερικό περιβάλλον. Με περιορισμένους βαθμούς ελευθερίας».

Σημείωσε, πάντως, ότι έχουν εκπληρωθεί όλες οι προαπαιτούμενες δεσμεύσεις για την εκταμίευση της δόσης τονίζοντας ότι «Νέα μέτρα δεν υπάρχουν όλα τα προαπαιτούμενα έχουν γίνει». Εξήγησε όμως ότι οι όποιες αποφάσεις δεν εξαρτώνται από την ελληνική κυβέρνηση αλλά από το γιούρογκρουπ – σε πρώτη φάση – και στην συνέχεια από τα κοινοβούλια της Γερμανίας, Φιλανδίας, Σλοβενίας, Σλοβακίας, Μάλτας και Εσθονίας.

Πέραν αυτών, ο κ. Σταϊκούρας υποστήριξε το θεσμό της επιτροπείας λέγοντας ότι «υποδηλώνει την πρόθεση της κυβέρνησης για επιβολή πειθαρχίας ώστε να σταματήσει η οριζόντια επιβολή περικοπών σε μισθούς και συντάξεις». Συγκεκριμένα είπε: «Οι μηχανισμοί θα λειτουργούν εντός χώρας και θα συμμετέχουν έλληνες πολίτες και όχι ξένοι όπως ψευδώς έχει αναφερθεί. Θα ελέγχουν ΟΤΑ και ΔΕΚΟ και θα θέτουν 3μηνιαίους στόχους. Θα διασφαλίζουν ότι δεν θα υπάρχουν αρνητικές αποκλίσεις και θα καθορίζουν τον τρόπο. Σε περιπτώσεις αποκλίσεων θα περιορίζονται οι πόροι για να μην έρχεται η κεντρική διοίκηση και κόβει οριζόντια μισθούς και συντάξεις».

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Μαριάς κατήγγειλε την στρατηγική της κυβέρνησης καθώς όπως ανέφερε: «Είχε πει ο πρωθυπουργός ότι αν δεν ψηφιστούν τα μέτρα δεν θα πάρουμε την δόση και πως θα χρεοκοπήσουμε. Όμως στο γιουρογκρουπ που υποτίθεται ότι θα γινόταν η εκταμίευση δόσης αναβλήθηκε η απόφαση. Θέτουν τεχνικά ζητήματα όμως δεν είναι τεχνικό ζήτημα η βιωσιμότητα του χρέους. Εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της η χώρα σύμφωνα με την στρατηγική της κυβέρνησης αλλά φαίνεται ότι αυτή η τακτική δεν περπατά. Η τακτική που ακολουθείτε είναι του καλού μαθητή αλλά όταν φθάνει η κρίσιμη στιγμή έρχεται ο δάσκαλος και βάζει επιπλέον ασκήσεις. Θεωρείτε ότι όλα θα σας τα λύσουν οι δανειστές. Έχει αφεθεί από τον Σαμαρά να λυθεί η βιωσιμότητα του χρέους από το ΔΝΤ και τη Γερμανία να ληφθούν οι αποφάσεις για εμάς χωρίς εμάς».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.