Ρωσία και Τουρκία ενοποιούν το τραπεζικό τους σύστημα – Χαριστική «βολή» Ρ.Τ.Ερντογάν στη Δύση & στο δολάριο

Ρωσία και Τουρκία ενοποιούν το τραπεζικό τους σύστημα – Χαριστική «βολή» Ρ.Τ.Ερντογάν στη Δύση & στο δολάριο

Την χαριστική “βολή” στις σχέσεις του με τη Δύση και το δολάριο έδωσε ο Ρ.Τ.Ερντογάν προχωρώντας σε ένα τεράστιο και αποφασιστικό βήμα που θα πυροδοτήσει ανεξέλεγκτες καταστάσεις με τις ΗΠΑ καθώς η Τουρκία ανακοίνωσε ενοποίηση του τραπεζικού της συστήματος με το αντίστοιχο ρωσικό.

Πριν λίγο έγινε γνωστό πως η τουρκική τράπεζα “İş Bank” έγινε η πρώτη τράπεζα που δέχεται την ρωσική εθνική κάρτα πληρωμών “Mir” σε όλα τα ATM της ενώ ακολουθούν και οι υπόλοιπες τουρκικές τράπεζες.

Το γεγονός αυτό ενέχει τρομερή σημασία καθώς η Τουρκία γίνεται η πρώτη χώρα απ’ όλες τις δυτικές που θα χρησιμοποιήσει τις κάρτες “Mir”.

Πλέον φαίνεται ξεκάθαρα πως στόχος του Ρ.Τ.Ερντογάν είναι η ένταξη στην Ευρασιατική Ένωση. To πρώτο βήμα έγινε και επίσημα με το “άνοιγμα” στην τεράστια ρωσική αγορά.

Ουσιαστικά ο Ρ.Τ.Ερντογάν δίνει την χαριστική “βολή” σε όσους πίστευαν πως θα “έκοβε” τις σχέσεις με την Μόσχα ενώ η κίνηση αυτή επιβεβαιώνει αυτό που ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε πει προ μηνών:

“Ηρθε η ώρα να “τελειώσουμε” το δολάριο στις συναλλαγές με την Ρωσία”.

Σύμφωνα με την τουρκική ανακοίνωση:

“Οι δοκιμαστικές συναλλαγές έγιναν και όλα ολοκληρώθηκαν με επιτυχία.

Η μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα της Τουρκίας θα διαχειριστεί περίπoυ 56 εκατ. ρωσικές κάρτες “Μir” σε 10.000 εμπορικά σημεία, σε πάνω από 400.000 επιχειρήσεις και σε περισσότερα από 6.500 ATMs.

Με την αποδοχή των καρτών “Mir” θα είναι πιο εύκολο για τους Ρώσους να αποκτούν πρόσβαση σε υπηρεσίες όπως μεταφορές, τουρισμός και συνταξιοδότηση.

Θα μπορούν να αγοράζουν αεροπορικά εισιτήρια, να κλείνουν ξενοδοχεία, μαγαζία και να ικανοποιούν τις ανάγκες τους σε 24ωρη βάση επί 7 ημέρες την εβδομάδα χάρη στο τεράστιο τραπεζικό δίκτυο της Τουρκίας.

Η “İş Bank” δίνει μεγάλη σημασία στις διασυνοριακές πληρωμές. Προσπαθούμε να υποστηρίξουμε τις επιχειρήσεις, τα μέλη με τρόπους πληρωμής και τους παρέχουμε αγαθά και υπηρεσίες μέσω φυσικών και ηλεκτρονικών καναλιών” είπε ο Sezen.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ρωσικού εθνικού συστήματος πληρωμών, Vladimir Komlev, ανακοίνωσε την ενοποίηση του τραπεζικού συστήματος λέγοντας:

“Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας εργάζεται για την “υποδοχή” των καρτών “Mir” από δύο (!) τουρκικές τράπεζες.

Σήμερα είναι μέρα γιορτής.

Ολα τα τεστ ολοκληρώθηκαν με επιτυχία.

Οι κάρτες “Mir” χρησιμοποιούνται πλέον στην Τουρκία.

Η επόμενη τουρκική τράπεζα που θα ενοποιηθεί με τις ρωσικές κάρτες “Mir” είναι η “Ziraat Bank”.

Το σχέδιο ενοποίησης θα ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα”.

Υπενθυμίζουμε πως ο Ρ.Τ.Ερντογάν είχε πει προ μηνών πως η Τουρκία σκοπεύει να πάψει να χρησιμοποιεί το δολάριο στις εμπορικές συναλλαγές της με τη Ρωσία, κατηγορώντας τις ΗΠΑ ότι συμπεριφέρονται σαν «άγριος λύκος».

«Η Αμερική συμπεριφέρεται σαν άγριος λύκος. Μην την πιστεύετε», είχε δηλώσει ο Ερντογάν απευθυνόμενος σε επιχειρηματίες στη διάρκεια επίσκεψής του στο Κιργιστάν.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε πως η Άγκυρα διεξάγει διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία ώστε οι δύο χώρες να καταργήσουν το δολάριο στις μεταξύ τους εμπορικές συναλλαγές, ως αντίδραση στις οικονομικές κυρώσεις που επιβάλλονται από την Ουάσιγκτον.

«Το να χρησιμοποιούμε το δολάριο, το μόνο που κάνει είναι να μας βλάπτει. Δεν θα το βάλουμε κάτω, θα βγούμε νικητές», είχε τονίζει.

Eπίθεση Ερντογάν εναντίον δυτικών ΜΜΕ: «Προσπαθούν να παρουσιάσουν νεκρή την τουρκική οικονομία»

Νέα επίθεση εναντίον των δυτικών ΜΜΕ εξαπέλυσε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τα οποία κατηγόρησε ότι διογκώνουν τις οικονομικές δυσκολίες της Τουρκίας, ενώ έβαλε ιδιαίτερα στόχο τους Financial Times για ένα άρθρο τους σχετικά με την τουρκική κεντρική τράπεζα.

«Ορισμένοι κύκλοι στη Δύση προσπαθούν με όλα τα ειδησεογραφικά όργανά τους να παρουσιάσουν την οικονομία μας σαν να βρίσκεται στο χώμα, να έχει τελειώσει», είπε ο Ερντογάν στη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον συνδικάτου στην Άγκυρα.

«Ας κάνουν ό,τι θέλουν, ας γράφουν τους τίτλους που θέλουν. Η Τουρκία είναι όρθια και θα συνεχίσει να προχωρεί ενισχυόμενη», πρόσθεσε.

«Η FT γράφει ορισμένα πράγματα. Γράψε ό,τι θέλεις! Η κατάσταση της χώρας μου είναι ξεκάθαρη», δήλωσε ο Ερντογάν.

«Ω Financial Times! Ξέρεις ότι η Τουρκία υποδέχεται 4 εκατομμύρια πρόσφυγες; Πόσους πρόσφυγες υποδέχεται η χώρα σου;», πρόσθεσε.



Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.