ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Ρύθμιση 120 δόσεων για εισφορές: Πόσο «ψαλιδίζεται» η οφειλή και πόσο η σύνταξη

Ρύθμιση 120 δόσεων για εισφορές: Πόσο «ψαλιδίζεται» η οφειλή και πόσο η σύνταξη

Με αγωνία περιμένουν την επερχόμενη ρύθμιση οφειλών από ασφαλιστικές εισφορές σε έως 120 δόσεις οι ασφαλισμένοι που έχουν οφειλές, ιδίως εκείνοι που έχουν το δικαίωμα να συνταξιοδοτηθούν, αλλά δεν μπορούν να το κάνουν επειδή χρωστούν στον ΕΦΚΑ.

Το «κλειδί» της υπόθεσης είναι ότι με την νέα ρύθμιση οι ασφαλισμένοι αυτοαπασχολούμενοι μπορούν να ζητήσουν επανυπολογισμό των οφειλών που προέρχονται από απλήρωτες παλιές εισφορές οι οποίες είχαν δημιουργηθεί μέχρι 31-12-2016.

Μείωση προσαυξήσεων…

Εάν οι παλιές αυτές εισφορές επανυπολογιστούν με το νέο σύστημα του «νόμου Κατρούγκαλου» που ισχύει από το 2017 θα ληφθεί υπ’ όψιν η κατώτατη εισφορά των 158 ευρώ το μήνα και στην συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων η οφειλή θα είναι μικρότερη.
Με τη μείωση της οφειλής, μειώνονται αναλογικά και οι προσαυξήσεις, οι οποίες μάλιστα θα «κουρευτούν» κατά 85% και το εναπομένον ποσό θα ρυθμιστεί σε έως 120 δόσεις.

…αλλά και μείωση συντάξεων

Το ζήτημα, βέβαια, είναι ότι εάν επανυπολογιστούν οι εισφορές και για τα χρόνια πριν το 2017, τότε θα προκύψει και μικρότερη σύνταξη, διότι και αυτή θα υπολογιστεί με βάση το νόμο Κατρούγκαλου.

Εάν ο ασφαλισμένος δεν θέλει να γίνει επανυπολογισμός της σύνταξης, τότε δεν θα γίνει και επανυπολογισμός των εισφορών και επομένως το κεφάλαιο της βασικής οφειλής θα μείνει ως έχει. Όμως, με βάση τη νέα ρύθμιση θα μπορεί να προχωρήσει σε ρύθμιση της οφειλής (όπως έχει διαμορφωθεί με το παλιό σύστημα) σε έως 120 δόσεις, με κούρεμα των προσαυξήσεων κατά 85%.

Σε κάθε περίπτωση, ύστερα από τη ρύθμιση, οι ασφαλισμένοι που έχουν δικαίωμα συνταξιοδότησης μπορούν να ξεμπλοκάρουν τη σύνταξη.

Ρυθμίσεις και για το ΙΚΑ

Πέραν αυτού, δικαίωμα ρύθμισης σε έως 120 δόσεις θα έχουν και οι επιχειρήσεις που έχουν οφειλές από εισφορές των εργαζομένων τους, με κούρεμα και στην περίπτωση αυτή των προσαυξήσεων, καθώς και όσοι έχουν οφειλές από εισφορές μετά το 2017, για τις οποίες, όμως, προφανώς δεν τίθεται θέμα επανυπολογισμού.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Δεν θα γίνεται ρύθμιση των οφειλών που προέκυψαν μετά την 1-1-2019.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.