Τι θα ισχύσει με την έκπτωση από την ανακαίνιση των σπιτιών

Τι θα ισχύσει με την έκπτωση από την ανακαίνιση των σπιτιών

Η αντίστροφη μέτρηση για την κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου στην Βουλή, ξεκινάει σήμερα Δευτέρα (7/10), μετά την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού.


Στο σχέδιο νόμου θα περιλαμβάνονται οι εξαγγελίες που πρωθυπουργού από την Θεσσαλονίκη για την μείωση των φόρων.

Όμως υπάρχουν και άλλα ζητήματα που χρήζουν διευκρίνησης και οι απαντήσεις θα δοθούν περίπου στα μέσα Οκτωβρίου, όταν και θα πάει στην Βουλή για ψήφιση.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με πληροφορίες:

  • Θα υπάρχει πρόβλεψη ώστε να μην χαθεί η μείωση που έγινε εφέτος στον ΕΝΦΙΑ από πιθανή αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Δύο είναι τα σενάρια ή να υπάρξει μείωση του φόρου γενικευμένη με ίσο δημοσιονομικό κόστος ή να αλλάξουν οι συντελεστές εκεί που προκύπτουν αυξήσεις.
  • Η μείωση φόρου για επισκευές ακινήτων θα προβλέπεται, αλλά θα έχει την εξής μορφή. Θα αφαιρείται από το εισόδημα και όχι από το φόρο το 40% του κόστους ανακαίνισης ή ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου. Δηλαδή για έναν που θα έχει το 2020 έσοδα 20.000 ευρώ, και προχωρήσει σε ανακαίνιση του σπιτιού του με κόστος 10.000 ευρώ, τότε θα έχει όφελος 880 ευρώ και όχι 4.000 ευρώ, που ήθελε ένα σενάριο που ήθελαν μεν στην κυβέρνηση, αλλά τελικά δεν προχωράει λόγω μεγάλου δημοσιονομικού κόστους.
  • Αποσαφήνιση του τρόπου θα γίνει η μείωση των φόρων για μισθωτούς και επαγγελματίες.

Σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται μεταξύ των άλλων:

  • Μείωση στην φορολογία εισοδήματος των μισθωτών, των συνταξιούχων και των κατ’ επάγγελμα αγροτών. Η μείωση θα αφορά την επόμενη χρονιά και ως εκ τούτου θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου του 2020. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η μείωση του ελάχιστου φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 9% για το τμήμα του ετησίου εισοδήματος μέχρι τις 10.000 ευρώ. Αύξηση κατά 1.000 ευρώ του αφορολόγητου για κάθε παιδί.
  • Μείωση στην κλίμακα φορολογίας των εισοδημάτων των αυτοαπασχολουμένων, δηλαδή των φορολογουμένων που ασκούν ατομικά επιχειρηματικές δραστηριότητες από το 22% στο 9% για το τμήμα του εισοδήματος μέχρι τις 10.000 ευρώ.
  • Νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ από το 2020 ή το 2021.
  • Αναστολή της επιβολής του ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις νεόδμητων οικοδομών για τρία χρόνια, την περίοδο 2020-2022.
  • Έκπτωση φόρου ίση με το 40% της δαπάνης για εργασίες που αφορούν ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση, συντήρηση και αξιοποίηση των υφιστάμενων ακινήτων. Η έκπτωση θα ισχύσει με τις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν το 2021 και οι οποίες θα αφορούν τα εισοδήματα του 2020.
  • Αναστολή του φόρου υπεραξίας, δηλαδή του φόρου επί του κέρδους στις αγοραπωλησίες ακινήτων, για τρία χρόνια και επανεξέτασή του από μηδενική βάση τον τέταρτο χρόνο. Η αναστολή θα ισχύσει την περίοδο 2020-2022.
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Επιχειρήσεις

  • Μείωση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος για τις επιχειρήσεις για τη χρήση του 2019, για την οποία οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος θα υποβληθούν το 2020, προβλέπεται μείωση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος από το 28% στο 24%. Για τη χρήση του 2020, για την οποία οι δηλώσεις θα υποβληθούν το 2021, ο συντελεστής θα μειωθεί περαιτέρω από το 24% στο 20%.
  • Μείωση της φορολόγησης στα μερίσματα από το 10% στο 5%. Το μέτρο θα ισχύσει από τη χρήση του 2019.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.