«Εξοικονομώ 2021»: Ξεκινούν οι αιτήσεις για τις πολυκατοικίες – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Οι προϋποθέσεις ένταξης στο πρόγραμμα

«Εξοικονομώ 2021»: Ξεκινούν οι αιτήσεις για τις πολυκατοικίες – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ανοίγει σήμερα πλατφόρμα για την υποβολή στο «Εξοικονομώ 2021» αιτήσεων για τις πολυκατοικίες, με καταληκτική ημερομηνία τη Δευτέρα 30 Μαΐου.

Ανοιχτή παραμένει από τη Δευτέρα, 4 Απριλίου έως και την Παρασκευή 15 Απριλίου, και η πλατφόρμα του «Εξοικονομώ 2021», για όσους πολίτες ξεκίνησαν τη διαδικασία στην προηγούμενη φάση (αιτήσεις για μονοκατοικίες και μεμονωμένα διαμερίσματα) αλλά λόγω τεχνικού προβλήματος δεν προχώρησαν σε οριστική υποβολή της αίτησης για συμμετοχή στο πρόγραμμα.

Οι προϋποθέσεις ένταξης στο πρόγραμμα

Για τη συμμετοχή διαμερίσματος ή διαμερισμάτων στο πρόγραμμα είναι απαραίτητη η συναίνεση όλων των συνιδιοκτητών του ακινήτου. Στο πλαίσιο του προγράμματος, η αίτηση πολυκατοικίας, που υποβάλλεται από τον εκπρόσωπο της πολυκατοικίας, συνδέεται με τις επιμέρους αιτήσεις των συμμετεχόντων διαμερισμάτων που περιλαμβάνουν κοινόχρηστες και μη κοινόχρηστες παρεμβάσεις αναβάθμισης αυτών.

Για να υποβληθεί αίτηση πολυκατοικίας θα πρέπει να ληφθεί απόφαση, στο πλαίσιο γενικής συνέλευσης της πολυκατοικίας για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα, την πραγματοποίηση παρεμβάσεων, τον ορισμό του εκπροσώπου της πολυκατοικίας και για την επιλογή του συνεργαζόμενου χρηματοπιστωτικού οργανισμού στην περίπτωση της λήψης δανείων. Παράλληλα, πρέπει να υπάρχει σε ισχύ αριθμός φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ) διαχείρισης πολυκατοικίας και να εκδοθεί Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης του ακινήτου.

Ο εκπρόσωπος και οι λοιποί ωφελούμενοι (ιδιοκτήτες διαμερισμάτων), αφού συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, υποβάλλουν ηλεκτρονικά, σε συνεργασία με τον Ενεργειακό Επιθεωρητή που εξέδωσε το ΠΕΑ, αίτηση στο πληροφοριακό σύστημα της επίσημης διαδικτυακής πύλης του Προγράμ­ματος, κατά το διάστημα υποβολής αιτήσεων που αφορά στις πολυκατοικίες.

Μία κατοικία, προκειμένου να κριθεί επιλέξιμη, πρέπει να υφίσταται νόμιμα., να μην έχει κριθεί κατεδαφιστέα, να χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία και να έχει καταταχθεί βάσει του Α Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (Α Π.Ε.Α.) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ. Επισημαίνεται ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι επιλέξιμες οι ιδιοκτησίες του κτηρίου που δεν χρησιμοποιούνται για κατοικία (π.χ. κατάστημα στο ισόγειο κτηρίου).

Ποιες παρεμβάσεις επιδοτούνται

Σύμφωνα με τον οδηγό του «Εξοικονομώ» υπάρχουν 5 βασικές κατηγορίες παρεμβάσεων:

· Εργασίες σε Κουφώματα / Συστήματα Σκίασης / Αερισμός, οι οποίες αφορούν στην τοποθέτηση κουφωμάτων και πορτών ή και συστημάτων μηχανικού αερισμού με ανάκτηση θερμότητας.

· Παρεμβάσεις θερμομόνωσης στις οποίες περιλαμβάνονται εργασίες όπως η θερμομόνωση δώματος εξωτερικά ή η θερμομόνωση στέγης κ.ά.

· Παρεμβάσεις στα συστήματα θέρμανσης /ψύξης στις οποίες περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η τοποθέτηση καυστήρα φυσικού αερίου ή υγραερίου, αντλιών θερμότητας, ενδοδαπέδιας θέρμανσης κ.ά.

· Παρεμβάσεις που αφορούν στα συστήματα παροχής ζεστού νερού χρήσης» (ηλιακός θερμοσίφωνας κ.ά.),

· Λοιπές παρεμβάσεις εξοικονόμησης, όπως η εγκατάσταση συστημάτων διαχείρισης ενέργειας (smarthome).

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

· Σε αντίθεση, με το προηγούμενο πρόγραμμα, στο νέο «Εξοικονομώ» δεν θα επιδοτούνται τα φωτοβολταϊκά στέγης, οι φορτιστές ηλεκτροκίνησης και οι μπαταρίες, ενώ εξαιρούνται και οι αντικαταστάσεις ανελκυστήρων, καθώς αυτές οι δράσεις θα καλυφθούν από επόμενο επιδοτούμενο πρόγραμμα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.