ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Επίδομα μητρότητας για μη μισθωτές: Πότε ξεκινά η καταβολή της ειδικής παροχής

Οι μη μισθωτές μητέρες θα λάβουν 7.470 ευρώ αναδρομικά με διάρκεια εννέα μηνών

Επίδομα μητρότητας για μη μισθωτές: Πότε ξεκινά η καταβολή της ειδικής παροχής

Η πλατφόρμα για το επίδομα μητρότητας για τις μη μισθωτές μητέρες παραμένει ανοιχτή και οι αιτήσεις συνεχίζονται.

Οι ελεύθερες επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενες και οι αγρότισσες θα λαμβάνουν, όπως και οι μισθωτές, την ειδική παροχή της μητρότητας. Οι μη μισθωτές μητέρες θα λάβουν 7.470 ευρώ αναδρομικά με διάρκεια εννέα μηνών και ύψος 830 ευρώ με βάση τον σημερινό κατώτατο μισθό.

Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη, η μητέρα ασφαλισμένη του e-ΕΦΚΑ, ελεύθερη επαγγελματίας, αυτοαπασχολούμενη ή αγρότισσα, δικαιούται ειδική παροχή προστασίας μητρότητας διάρκειας 9 μηνών, η οποία εκκινεί μετά τη λήξη του επιδόματος μητρότητας του e-ΕΦΚΑ, και συγκεκριμένα μετά το πέρας 14 εβδομάδων από την επομένη του τοκετού.

Επισημαίνεται ότι έχει αναδρομική ισχύ, καθώς την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας δικαιούνται και όσες μητέρες απέκτησαν παιδί έως και 14 εβδομάδες πριν από τη λήξη του 2023 και ειδικότερα, από τις 24 Σεπτεμβρίου 2023 και μετά.

Πότε ξεκινά η καταβολή της ειδικής παροχής της μητρότητας στις μη μισθωτές;
Η καταβολή της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας εκκινεί από την πρώτη του επόμενου μήνα της αίτησης. Σημειώνεται ότι η ειδική παροχή προστασίας μητρότητας είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια Δημοσίου εν ευρεία έννοια ή τρίτων, δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή του e-ΕΦΚΑ.

Οι αιτήσεις και τα ποσά για το Επίδομα Μητρότητας
Ψηφιακή αίτηση για το Επίδομα Μητρότητας στο https://parentalbenefits.dypa.gov.gr

Για 9 μήνες από 830 ευρώ / μήνα

Σύνολο: 7.470 ευρώ (Καθαρά: 706 ευρώ * 9 μήνες = 6.354 ευρώ)

Αφορά: ασφαλισμένες ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες

Προϋποθέσεις: Ασφαλιστικά ενήμερες -> όχι οφειλές προς τον ΕΦΚΑ

Αναδρομική ισχύ: Για όσες μητέρες έχουν γεννήσει ή υιοθετήσει από τις 24/9/2023

Καταβολή: από την πρώτη του επόμενου μήνα της αίτησης

Πότε διακόπτεται η ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας
Η υπουργική απόφαση που καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις καταβολής τους επιδόματος προστασίας της μητρότητας στις ελεύθερες επαγγελματίες, αναφέρει 3 + 1 λόγους για τους οποίους η παροχή διακόπτεται.

Το Επίδομα Μητρότητας διακόπτεται σε περίπτωση που κατά τη διάρκεια χορήγησης της, η ασφαλισμένη:

Απολέσει την επαγγελματική της ιδιότητα/εργασία.
Δεν είναι ασφαλιστικά ενήμερη.
Αναλάβει μισθωτή εργασία

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ημερομηνία λήξης όταν υπάρχουν χρέη που πρέπει πρώτα να εξοφληθούν για να δοθεί η παροχή. Η απόφαση αναφέρει ότι αν η ασφαλισμένη επαγγελματίας χρωστά τις εισφορές της, τότε θα πρέπει να τις εξοφλήσει και στη συνέχεια θα λάβει το επίδομα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.