ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

«Φουσκωμένες» οι φετινές φορολογικές δηλώσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες λόγω τεκμαρτών εισοδημάτων

Πώς μπορείτε να κάνετε αμφισβήτηση

«Φουσκωμένες» οι φετινές φορολογικές δηλώσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες λόγω τεκμαρτών εισοδημάτων

Χιλιάδες είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι που θα δουν επιβαρύνσεις στη φετινή φορολογική τους δήλωση λόγω των τεκμαρτών εισοδημάτων που θα είναι προσυμπληρωμένα.

Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι κατά τη συμπλήρωση της δήλωσής τους θα δουν το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα που τους έχει προσδιορίσει η ΑΑΔΕ και ενώ έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν μικρότερο φορολογητέο εισόδημα ο φόρος που θα κληθούν να πληρώσουν θα υπολογιστεί με βάση το τεκμαρτό εισόδημα.

Όσοι θεωρούν ότι αδικούνται από το νέο τεκμαρτό σύστημα φορολόγησης θα μπορούν να αμφισβητήσουν το φόρο υποβάλλοντας ένσταση σε μια νέα πλατφόρμα που ετοιμάζει η ΑΑΔΕ ζητώντας τη διενέργεια φορολογικού ελέγχου προκειμένου να αποδείξουν ότι το πραγματικό εισόδημά τους είναι μικρότερο από το τεκμαρτό εισόδημα.

Η πλατφόρμα αναμένεται να ενεργοποιηθεί έως το καλοκαίρι.

Σημειώνεται ότι το αίτημα ελέγχου δεν ακυρώνει απευθείας το εκκαθαριστικό με τον τεκμαρτό προσδιορισμό του εισοδήματος και του φόρου. Ο φόρος βεβαιώνεται και θα πρέπει να πληρωθεί από τον φορολογούμενο.

Ο έλεγχος θα διενεργηθεί εντός του χρονικού διαστήματος που θα καθοριστεί και σε περίπτωση που από τον έλεγχο των στοιχείων που έχει προσκομίσει ο φορολογούμενος αποδειχθεί ότι το πραγματικό του εισόδημα είναι μικρότερο από το τεκμαρτό θα ακυρωθεί ο αρχικός λογαριασμός και θα γίνει νέα εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης για τον υπολογισμό του φόρου που πρέπει να καταβληθεί.

Μέχρι την ετυμηγορία της φορολογικής διοίκησης, οι μηνιαίες δόσεις εξόφλησης του φόρου εισοδήματος είναι απαιτητές και εάν προκύψει τελικά δικαίωση του φορολογουμένου θα γίνεται συμψηφισμός με τα ποσά που έχουν ήδη καταβληθεί.

Αμφισβήτηση τεκμηρίου

Το τεκμαρτό εισόδημα μπορεί να αμφισβητηθεί για αντικειμενικούς λόγους, εφόσον συντρέχει κάποια από τις παρακάτω προϋποθέσεις:

  • στρατιωτική θητεία,
  • φυλάκιση,
  • νοσηλεία σε νοσοκομείο ή κλινική,
  • αδυναμία άσκησης δραστηριότητας λόγω εγκυμοσύνης ή κατά τους 12 μήνες μετά τον τοκετό ή την υιοθεσία ή αναδοχή τέκνου,
  • εκτεταμένες φυσικές καταστροφές που κατέστησαν αδύνατη, συνολικά ή μερικά, την άσκηση της επαγγελματικής ή επιχειρηματικής τους δραστηριότητας,
  • ανάκληση της άδειας λειτουργίας της ατομικής τους επιχείρησης ή της άδειας άσκησης επαγγέλματός τους,
  • απαγόρευση λειτουργίας του καταστήματος ή άλλου χώρου άσκησης της επαγγελματικής ή επιχειρηματικής τους δραστηριότητας σε εφαρμογή απόφασης δημόσιας αρχής για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας ή άλλου λόγου που υπαγορεύει το δημόσιο συμφέρον,
  • άλλοι λόγοι ανωτέρας βίας που εμποδίζουν την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο φορολογούμενος προσκομίζει τα αναγκαία δικαιολογητικά για την απόδειξη των ισχυρισμών του στη Φορολογική Διοίκηση. Η Φορολογική Διοίκηση ελέγχει την αλήθεια των ισχυρισμών και την ακρίβεια των αποδεικτικών στοιχείων του υπόχρεου και υποχρεούται να μειώσει ανάλογα το ελάχιστο ετήσιο εισόδημα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.