ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στην Ελλάδα ότι πιο μεγάλο είναι το έγκλημα, τόσο πιο μικρή είναι η τιμωρία - Τι, όχι;

Θα πούμε το «λάδι… λαδάκι»: Στα ύψη οι τιμές στο ελαιόλαδο – «Θα πάει έτσι μέχρι την επόμενη ελαιοκομική σεζόν»

Κατά 72% αυξήθηκε η τιμή σε ένα χρόνο

Θα πούμε το «λάδι… λαδάκι»: Στα ύψη οι τιμές στο ελαιόλαδο – «Θα πάει έτσι μέχρι την επόμενη ελαιοκομική σεζόν»

Το «λάδι… λαδάκι» όπως φαίνεται θα πούμε καθώς την ώρα που οι τιμές του ελαιολάδου βρίσκονται ήδη στα ύψη, οι προβλέψεις για το άμεσο μέλλον δεν είναι ιδιαίτερα ευοίωνες.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τον Αύγουστο του 2023 το ελαιόλαδο κόστιζε 8,10 ευρώ το λίτρο, όμως επτά μήνες μετά η τιμή του εκτοξεύθηκε έως και 15,06 ευρώ το λίτρο, ενώ η δίλιτρη συσκευασία φτάνει τα 27 ευρώ.

Ακόμα και το ελαιόλαδο ιδιωτικής ετικέτας κοστίζει σχεδόν 10 ευρώ το λίτρο.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου (ΕΔΟΕ), Μανώλης Γιαννούλης, τόνισε πως «οι τιμές είναι υψηλές και θα παραμείνουν μέχρι την επόμενη ελαιοκομική περίοδο. Το αν θα ανέβουν κι άλλο αυτό δεν μπορούμε να το ξέρουμε.

Αυτή την στιγμή οι τιμές πάντως είναι σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Ειδικότερα η τιμή παραγωγού στο εξαιρετικά παρθένο είναι πάνω από 9 ευρώ το κιλό ενώ στο ράφι οι τιμές ανάλογα με την εταιρεία κυμαίνονται από 13 έως 15 ευρώ ενώ ο τενεκές κυμαίνεται στα 160 – 170 ευρώ».

Παράλληλα, πρόσθεσε: «Το περσινό ελαιόλαδο που ήταν στο ράφι μέχρι και τις αρχές της ελαιοκομικής σεζόν έχει… στερέψει. Επάρκεια υπάρχει με δεδομένο ότι έχουμε μεγάλη μείωση της κατανάλωσης αλλιώς δεν θα έφταναν τα λάδια αφού η παραγωγή είναι σε ιστορικά χαμηλά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο».

Η πορεία των τιμών

Μια συνοπτική εικόνα των τιμών έξτρα παρθένου ελαιολάδου όπως προκύπτει από τα στοιχεία του αναλυτικού Δελτίου τιμών του ΣΕΔΗΚ της 24-01-2024 παρουσιάζεται στον Πινακα 1.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι μέγιστες τιμές παραμένουν σταθερές στα 9,50 ευρώ/κιλό ενώ οι ελάχιστες παρουσιάζουν ανοδική τάση και διαμορφώνονται στα 8,70 ευρώ/κιλό.

Κατά 72% αυξήθηκε η τιμή του ελαιόλαδου σε ένα χρόνο

Μείωση στις τιμές των προϊόντων που πωλούν οι αγρότες στη χώρα μας σημειώθηκε, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, στο δ’ τρίμηνο του 2023.

Είχε προηγηθεί, βέβαια, μία παρατεταμένη περίοδος μεγάλων αυξήσεων, ενώ οι τιμές μειώνονται με σημαντική καθυστέρηση σε σχέση με την Ευρωζώνη, όπου είχαν αρχίσει να υποχωρούν σημαντικά από το γ’ τρίμηνο του 2023.

Ωστόσο, συνεχίστηκαν οι αυξήσεις σε βασικά προϊόντα για τους Ελληνες καταναλωτές, όπως στο ελαιόλαδο, στα φρούτα και στα λαχανικά, οι οποίες συμβάλλουν στη διατήρηση της ακρίβειας στα τρόφιμα και του πληθωρισμού.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι τιμές παραγωγού (γενικός δείκτης τιμών εκροών στη Γεωργία – Κτηνοτροφία) αυξήθηκαν τον Νοέμβριο 3,8% σε ετήσια βάση, ενώ σε σχέση με τον Οκτώβριο μειώθηκαν 0,4%.

Τον Οκτώβριο είχαν αυξηθεί 1,9% σε ετήσια βάση και είχαν μειωθεί 2,7% σε μηνιαία βάση.

Οι τιμές του ελαιόλαδου συνέχισαν, όμως, να σκαρφαλώνουν από τα αστρονομικά επίπεδά τους και τον Νοέμβριο ήταν αυξημένες 72,4% σε ετήσια βάση και 1,4% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο.

Οι υψηλές τιμές παραγωγού είχαν τον αντίκτυπό τους στην τιμή που πωλείται το λάδι στα σούπερ μάρκετ, η οποία ήταν τον Δεκέμβριο υψηλότερη κατά 58,5% σε ετήσια βάση, με βάση τον δείκτη τιμών καταναλωτή.

Οι τιμές παραγωγού για τα φρούτα αυξήθηκαν τον Νοέμβριο κατά 12,3% σε ετήσια βάση και κατά 2% σε σχέση με τον Οκτώβριο, ενώ στη λιανική οι τιμές τους ήταν αυξημένες 15% τον Δεκέμβριο.

Οι τιμές των λαχανικών – κηπευτικών ήταν αυξημένες κατά 14,9%, αλλά μειώθηκαν 6,9% σε μηνιαία βάση. Η λιανική τιμή τους τον Δεκέμβριο ήταν αυξημένη 14% σε ετήσια βάση.

Αυξάνονται τα φαινόμενα νοθείας

Οι καταναλωτές από την πλευρά τους προσπαθούν να βρουν εναλλακτικές λύσεις για να μην στερηθούν τον «πράσινο χρυσό». Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο πωλείται από 13 έως και 15 ευρώ το λίτρο και κάποιοι αναζητούν άλλες λύσεις γνωρίζοντας όμως ότι μπορεί να εξαπατηθούν.

Τα φαινόμενα νοθείας όλο και πληθαίνουν όπως εκείνο στη Δυτική Αττική με λάδι που προμηθεύτηκαν εκατοντάδες καταναλωτές το οποίο ήταν ανάμιξη ελαιόλαδου με ηλιέλαιο και άλλες ουσίες. Ο υπεύθυνος για τη νοθεία είχε προμηθευτεί και ένα διάφανο υγρό με οσμή ελαιόκαρπου.

Στο χώρο του, η Αστυνομία κατάσχεσε περίπου 70 λίτρα από τη συγκεκριμένη ουσία. Κατασχέθηκαν επίσης 13.960 λίτρα ηλιέλαιο και 6.332 λίτρα ουσίας που προσομοιάζει με ελαιόλαδο.

«Μόνο με χημική ανάλυση μπορείς να είσαι σίγουρος. Αλλά αν ανακινήσει κανείς το μπουκάλι θα διαπιστώσει ότι το ελαιόλαδο αργεί πολύ να πέσει από τα τοιχώματα, ενώ ένα σπορέλαιο θα πέσει πολύ πιο γρήγορα. Το χρώμα δεν παίζει ρόλο», λέει ο ιδιοκτήτης ελαιοτριβείου, Δημήτρης Πρίφτης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Όσον αφορά τους κινδύνους για την υγεία, η χημικός, Ιωάννα Χριστοπούλου τονίζει: «Δεν μπορούμε να ξέρουμε τι μπορεί να γίνει σε ένα ελαιόλαδο το οποίο έχει μέσα άγνωστες χημικές ουσίες. Δεν είναι ουσίες που μπορούμε να καταναλώσουμε, είναι ουσίες εκτός ελέγχου».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.