ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Τουρκία: Προσπαθεί να «σπάσει» την συνεργασία Κύπρου –Ισραήλ για το φυσικό αέριο

Τουρκία: Προσπαθεί να «σπάσει» την συνεργασία Κύπρου –Ισραήλ  για το φυσικό αέριο

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, η Άγκυρα προσπαθεί να αντιδράσει στις πρωτοβουλίες της Κύπρου όσον αφορά την ΑΟΖ και το φυσικό αέριο. Η αντίδρασή της όμως δεν περιλαμβάνει μονάχα την προγραμματισμένη αποστολή πλοίων για σεισμικές έρευνες εντός της κυπριακής και ελληνικής ΑΟΖ, αλλά και την προσπάθεια προσέγγισης του Ισραήλ, ώστε να δημιουργηθεί ρήγμα στη στρατηγική συνεργασία Λευκωσίας-Τελ Αβίβ.

Τις τελευταίες εβδομάδες, έχουν γίνει αρκετές εκατέρωθεν δηλώσεις Ισραηλινών και Τούρκων αξιωματούχων και επιχειρηματιών, οι οποίες μαρτυρούν μια δραστηριότητα σε ότι αφορά τα διμερή θέματα και δη τα ενεργειακά. Αναφέρουμε χαρακτηριστικά ότι οι εταίροι του κοιτάσματος Λεβιάθαν στο Ισράηλ έλαβαν επιστολές από μεγάλες τουρκικές επιχειρήσεις, οι οποίες ενδιαφέρονται να αγοράσουν αέριο στο μέλλον. Για την Τουρκία, η ενδεχόμενη προμήθεια ισραηλινού αερίου έχει νόημα, καθώς θα είναι ελαφρώς φθηνότερο σε σύγκριση με αυτό που εισάγει σήμερα από άλλες χώρες.

Συνεπώς, η όλη ιδέα έχει νόημα οικονομικά, αλλά δεν είναι υλοποιήσιμη πολιτικά και στρατηγικά. Ο λόγος είναι ότι δεν υπάρχει τρόπος να μεταφερθεί το αέριο μέσω αγωγού από την ξηρά λόγω της εχθρικής στάσης του Λιβάνου. Παράλληλα, δεν υπάρχει τρόπος ούτε να μεταφερθεί το αέριο μέσω υποθαλάσσιου αγωγού, καθώς σε αυτή την περίπτωση θα έπρεπε να περάσει από την κυπριακή ή την λιβανική ΑΟΖ.

Τις τελευταίες ημέρες υποτίθεται ότι έγινε μια πρόταση για την κατασκευή ενός υποθαλάσσιου αγωγού που θα ενώνει τις δύο χώρες, αλλά δεν είναι σαφές ποια πλευρά την έκανε, καθώς οι τουρκικές εφημερίδες την βαπτίζουν ισραηλινή, ενώ οι ισραηλινές εφημερίδες την βαπτίζουν τουρκική.

Παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες, αρκετοί είναι αυτοί που τον τελευταίο καιρό μιλούν ανοικτά για μια ενεργειακή συνεργασία Ισραήλ-Τουρκίας και ανήκουν και στις δύο πλευρές. Αυτό είναι που θα πρέπει να προβληματίζει την Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς υπάρχει η περίπτωση να προσπαθήσει η Άγκυρα να επουλώσει τις διμερείς σχέσεις μέσω της ενέργειας, έστω και αν οι προτάσεις της δεν είναι άμεσα υλοποιήσιμες. Θυμίζουμε ότι οι σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ είχαν φτάσει στο χειρότερο σημείο τους μετά τα γεγονότα με το Μαβί Μαρμαρά και έκτοτε παραμένουν ιδιαίτερα αρνητικές.

Το βέβαιο είναι ότι και στις δύο χώρες υπάρχουν κύκλοι οι οποίοι επιθυμούν μια νέα σχέση Τουρκίας-Ισραήλ και αν κρίνουμε με βάση τα παραπάνω, είναι διατεθειμένοι να την προωθήσουν με πρωτοβουλίες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.