ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Goldman Sachs: Ολοταχώς για ύφεση η Ευρωζώνη το β’ εξάμηνο του 2022

Επιστροφή στην ανάπτυξη το 2023

Goldman Sachs: Ολοταχώς για ύφεση η Ευρωζώνη το β’ εξάμηνο του 2022

Αναπόφευκτη θεωρεί την ύφεση στην Ευρώπη το 2022 η αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs.

Ειδικότερα, όπως σημειώνει ο επενδυτικός οίκος, η οικονομία της ζώνης του ευρώ ήδη συρρικνώνεται… – κατάσταση η οποία αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο αναλυτής της Goldman Sachs Jari Stehn «προβλέπει» ύφεση 0,1% το γ’ τρίμηνο και 0,2% το δ’ τρίμηνο του 2022, με την ανάπτυξη να επιστρέφει το 2023.

Οι λόγοι για την ύφεση σχετίζονται με τις διακοπές στον ενεργειακό εφοδιασμό από τη Ρωσία, το τέλος της ανάκαμψης των υπηρεσιών μετά την πανδημία, την ασθενέστερη παγκόσμια οικονομική δυναμική και την πολιτική αναταραχή στην Ιταλία, που θα μπορούσε να καθυστερήσει την εκταμίευση της βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Κοιτάζοντας τις διάφορες χώρες, έχουμε τη Γερμανία και την Ιταλία σε σαφή ύφεση το δεύτερο εξάμηνο, ενώ η Ισπανία και η Γαλλία συνεχίζουν να αναπτύσσονται» ανέφεραν οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs, προσθέτοντας:

«Οι κίνδυνοι σχετίζονται με το ενδεχόμενο μιας έντονης ύφεσης, σε περίπτωση μιας ακόμη πιο σοβαρής διακοπής των ροών φυσικού αερίου ή μιας ύφεσης στις ΗΠΑ».
Καταγραφή_289.JPG
H ΕΚΤ θα επιβραδύνει την αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής της στις 25 μονάδες βάσης ήδη τον Οκτώβριο, με τελικό επιτόκιο 1,5% τον Μάρτιο του 2023.

Βέβαια, όπως επισημαίνεται, πιθανές ισχυρότερες επιπτώσεις από το ενεργειακό σοκ θα μπορούσαν να απαιτήσουν δύο περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων κατά 50 μ.β.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Θετικά αποτιμάται το εργαλείο TPI, που θα μπορούσε να είναι πολύ αποτελεσματικό απέναντι στον κίνδυνο κατακερματισμού της αγοράς κρατικών ομολόγων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.