Στα «κάγκελα» οι καταναλωτές: Νέα «έκρηξη» τιμών σε γάλα, ψωμί & τυριά

«Φωτιά» στα ράφια των σούπερ μάρκετ

Στα «κάγκελα» οι καταναλωτές: Νέα «έκρηξη» τιμών σε γάλα, ψωμί & τυριά

Στα «κάγκελα» βρίσκονται οι καταναλωτές στη χώρα μας, καθώς τους τελευταίους μήνες έχουν πάρει «φωτιά» οι τιμές στα είδη πρώτης ανάγκης.

Η κατάσταση είναι εφιαλτική για τους πολίτες, οι οποίοι αδυνατούν, πλέον, να γεμίσουν το καλάθι της νοικοκυράς ακόμα και με τα άκρως απαραίτητα.

Οι ανατιμήσεις, σύμφωνα με την αγορά, μέχρι στιγμής έχουν κινηθεί σε μεσοσταθμικό επίπεδο από 7% έως 8%, αγγίζοντας ή και ξεπερνώντας, ωστόσο, και το 30% σε κάποιες περιπτώσεις.

Τα ελληνικά νοικοκυριά έχουν έρθει αντιμέτωπα να ένα τεράστιο κύμα ακρίβειας, το οποίο «ροκανίζει» τα εισοδήματα κυρίως των ευάλωτων νοικοκυριών και της μεσαίας τάξης, που μετά και τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς ρεύματος έχουν αρχίσει να χάνουν τις αντοχές τους.

Στο πρώτο εξάμηνο υπολογίζεται ότι περίπου το 60% με 70% των μηνιαίων εισοδημάτων έως 1.100 ευρώ καταναλώθηκε για την κάλυψη δαπανών διατροφής και ενέργειας, ενώ για τις υπόλοιπες δαπάνες φαίνεται πως έβαλαν «χέρι» στα λιγοστά… έτοιμα.

«Φωτιά» στα ράφια των σούπερ μάρκετ

Ψηλά στη λίστα της ακρίβειας βρίσκονται τα γαλακτοκομικά, με τις τιμές να αυξάνονται έως και κατά 35% τους τελευταίους μήνες σε κάποιους κωδικούς, κάτι που έχει ισχυρές επιπτώσεις και στην κατανάλωση.

Στο πρώτο τετράμηνο του έτους η μείωση στις πωλήσεις των κίτρινων τυριών άγγιξε το 9% και σε αυτές των λευκών το 10%-11%.

Από τον Μάιο του 2021 ο πληθωρισμός «σκαρφάλωσε» από το 0,1% στο 10,2% του περασμένου μήνα και αναμένεται να εκτοξευθεί πάνω από το 11,5%, όπως εκτιμάται ότι θα ανακοινώσει η ΕΛ.ΣΤΑΤ. την ερχόμενη Πέμπτη.

Αυτή η τεράστια αύξηση έχει οδηγήσει σε επιπλέον επιβάρυνση από 130 έως 200 ευρώ τον μήνα για μια τετραμελή οικογένεια μόνο για τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.

Από τον περασμένο Μάιο μέχρι σήμερα:

  • το κοτόπουλο, από 3 ευρώ πριν, πωλείται πλέον στα 4,30 ευρώ
  • ένα κιλό φέτα, από τα 8 ευρώ του περασμένου Μαΐου, πλέον βρίσκεται στα 10,80 ευρώ
  • οι ντομάτες πέρυσι είχαν 1,20 ευρώ και σήμερα πωλούνται από 1,70 έως και 2,50 ευρώ
  • η φρατζόλα, από τα 0,60 ευρώ, σκαρφάλωσε στο 1 ευρώ και 20 λεπτά
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι αρτοποιοί, πάντως, δεν αποκλείουν και νέα αύξηση στην τιμή του ψωμιού κατά επιπλέον 10% με 12%.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.