Ένα νέο τοπίο διαμορφώνεται στο τραπεζικό σύστημα και νέες προοπτικές ανοίγονται για την οικονομία, μετά την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών. Η σχετική διαδικασία ολοκληρώθηκε με επιτυχία για τις λεγόμενες συστημικές τράπεζες, ενώ και η Attica Bank, που υπερκάλυψε ήδη το βασικό σενάριο της αύξησης, είναι έτοιμη εντός των επόμενων ημερών να καλύψει πλήρως την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.  

Ήδη ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της Τράπεζας έχει εκτοξευτεί περίπου στο 23%, ενώ, με την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας, η Attica Bank θα είναι η μόνη Ελληνική Τράπεζα, που θα έχει ανακεφαλαιοποιηθεί αποκλειστικά με ιδιωτικά κεφάλαια, δεν θα εξαρτάται από το ΤΧΣ και θα παραμείνει αυτόνομη και ανεξάρτητη. Θα κατοχυρώσει έτσι και θα διευρύνει τον ρόλο της στο τραπεζικό σύστημα και στην οικονομία, διαψεύδοντας στην πράξη εκείνους που πρόβλεπαν ή προσδοκούσαν ότι δεν θα τα καταφέρει.

Ωστόσο, στις δεδομένες οικονομικές συνθήκες, η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών δεν μπορεί από μόνη της να λύσει τα προβλήματα ρευστότητας στην αγορά. Είναι όμως το πρώτο και σημαντικό βήμα, προκειμένου να εμπεδωθεί η ασφάλεια των πολιτών και να επιστρέψουν οι καταθέσεις στις τράπεζες. Μια τέτοια εξέλιξη θα επιταχύνει την περαιτέρω χαλάρωση και την απόσυρση των κεφαλαιακών ελέγχων (capital controls), θα διευκολύνει την εφαρμογή των  ρυθμίσεων για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια και θα συμβάλει στην επιστροφή στην κανονικότητα και στην πλήρη ομαλοποίηση της λειτουργίας της οικονομίας.  

Η Attica Bank θα δώσει δυναμικό παρών σ’ αυτές τις εξελίξεις. Έτοιμη αλλά και ικανή να διαδραματίσει απερίσπαστη τον δικό της διακριτό ρόλο στο τραπεζικό σύστημα και στην οικονομία· έτοιμη, γιατί διαθέτει ήδη επεξεργασμένο το επιχειρηματικό της σχέδιο στην οικονομία. Και ικανή, γιατί -εκτός από τα δεδομένα  πλεονεκτήματά της- θα διαθέτει πλέον και την κεφαλαιακή επάρκεια, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας, με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, ευελιξία και χωρίς περιττές εξαρτήσεις, δεσμεύσεις και εμπόδια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

*Ο Γιάννης Γαμβρίλης είναι Πρόεδρος του Δ.Σ. της Attica Bank