Σε μια περίοδο που η πρόσβαση στην πληροφορία γίνεται πιο εύκολη από ποτέ, η διεθνής διπλωματία έρχεται αντιμέτωπη με την πρόκληση της διαφάνειας. Σε αυτό το πλαίσιο η έλλειψη πληροφόρησης για την παρατηρούμενη κινητικότητα των ελληνοτουρκικών σχέσεων σε συνδυασμό με την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, η οποία προκαλεί έντονο προβληματισμό, καθιστά σημαντική τη θεσμική ενημέρωση επί του θέματος από το Υπουργείο των Εξωτερικών.

Σύμφωνα με σειρά -μη διαψευσθέντων δημοσιευμάτων–  το τελευταίο διάστημα έχουν εκδοθεί αλλεπάλληλα τουρκικά NOTAM’S και αντίστοιχα NAVTEX που άπτονται του ισχύοντος καθεστώτος στο Αιγαίο. Οι δημοσιοποιημένες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Τουρκία επιχειρεί να δεσμεύσει εκτεταμένες περιοχές στο Βόρειο, Κεντρικό και Ανατολικό Αιγαίο για ένα διάστημα 12 μηνών.

Υπογραμμίζεται ότι ο μεγάλος αριθμός των σχετικών επισήμων ανακοινώσεων της τουρκικής Κυβέρνησης και το εύρος των ζητημάτων που θίγονται σε αυτές, φαίνεται να θέτουν εκ νέου και  πιεστικά, σχεδόν το σύνολο των τουρκικών αμφισβητήσεων στη θάλασσα του Αιγαίου. Ειδικότερα, τα τουρκικά NOTAM’S και NAVTEX φαίνεται να αφορούν εμμέσως ή αμέσως:

  • στο εύρος του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων,
  • στις ελληνικές αρμοδιότητες έρευνας και διάσωσης,
  • στα θαλάσσια ελληνοτουρκικά σύνορα
  • στην άμυνα και ασφάλεια ελληνικών νησιών και μεγάλων περιοχών στο Βόρειο, Κεντρικό και Ανατολικό Αιγαίο.

Οι τουρκικές αυτές ενέργειες εκδηλώνονται σε ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο όπου η ευρύτερη περιοχή μας έχει γίνει πεδίο σημαντικών εξελίξεων.

Η ίδια η Τουρκία διανύει ένα δύσκολο δρόμο στις διπλωματικές της σχέσεις με τη Ρωσία, την ώρα που σοβεί η κρίση στη Συρία (με τις γνωστές – δραματικές συνέπειες στο μεταναστευτικό), ενώ έχει εκδηλωθεί μια νέα εστία έντασης στον μουσουλμανικό κόσμο μεταξύ του σουνιτικού και σιϊτικούς στοιχείου, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την περιφερειακή σταθερότητα.

Παράλληλα, αναμένεται η επιτάχυνση των εξελίξεων στο Κυπριακό, δρομολογούνται τα επόμενα βήματα στο πεδίο των ενεργειακών κοιτασμάτων μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας, Αιγύπτου και Ισραήλ, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη συγκρότηση της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής και τις επιχειρησιακές αρμοδιότητες που αυτή πρόκειται να έχει.

Αυτή η κινητικότητα συσχετιζόμενη με την προκλητική στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο, γεννά ανησυχία και καθιστά τη θεσμική ενημέρωση επιβεβλημένη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

*Ο Γιώργος Σ. Κουμουτσάκος, είναι Βουλευτή Β’ Αθηνών, Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας