Ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης, στην προγραμματικής υφής ομιλία και συνέντευξη του στη ΔΕΘ επιχείρησε να ξεδιπλώσει το κυβερνητικό πρόγραμμα του μέσα στο στενό πλαίσιο της αυστηρής και δεσμευτικής μεταμνημονιακής εποπτείας, με το οποίο έχει αλυσοδέσει τη χώρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τουλάχιστον μέχρι το 2060.

Το πρόγραμμα του κ Μητσοτάκη δείχνει να βασίζεται σε τρία πραγματικά δεδομένα:

*Η εμμονή και υπερβολή στην δημοσιονομική πολιτική σε βάρος των διαρθρωτικών αλλαγών ήταν το μεγάλο λάθος του 8ετους προγράμματος., όπως αρχίζουν να παραδέχονται τώρα οι Ευρωπαίοι δανειστές.

*Οι προ-ψηφισμένες δεσμεύσεις της κυβέρνηση Τσίπρα μέχρι το 2060 στενεύουν κατά πολύ τα περιθώρια «φυσιολογικής» μεταμνημονιακής πορείας , όπως το πράττουν ήδη οι άλλες «μνημονιακές» χώρες, όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Κύπρος.

*Η χώρα χρειάζεται μια ένεση αισιοδοξίας για το μέλλον κυρίως της νέας γενιάς.

Ο κ. Μητσοτάκης χτύπησε την κυβέρνηση Τσίπρα στο ευαίσθητο σημείο της. Η κυβέρνηση έχει εγκλωβιστεί στην εξακολούθηση της σκληρής δημοσιονομικής πολιτικής (λιτότητα) που επιβάλει το θηριώδες υποχρεωτικό πλεόνασμα του 3,5% που αυτή συμφώνησε και νομοθέτησε, υποσχόμενη ανακουφιστικές φιλάνθρωπες μικρο-παροχές και επιδόματα, χωρίς έμφαση στην ανάπτυξη μέσω επενδύσεων.

Ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί αντιστροφή αυτού του μείγματος, με έμφαση στην προσέλκυση επενδύσεων, μέσω φορολογικών ελαφρύνσεων επιχειρήσεων και μείωσης εισφορών και εξακολούθησης των μεταρρυθμίσεων, που θα βοηθήσουν την ανάπτυξη, με στόχο το ελληνικό κράτος να γίνει πιο φιλικό στις επενδύσεις. Αυτό άλλωστε είναι και το σταθερό αίτημα και κριτική ταυτοχρόνως όλων των επίδοξων επενδυτών στη χώρα. Θεωρεί μάλιστα ότι αυτό είναι ένα καλό διαβατήριο για να προσεγγίσει τις αγορές- κάποια στιγμή -στο άμεσο μέλλον(;).

Ο πρόεδρος της ΝΔ απέφυγε να πέσει στην παγίδα των άμεσων «αντιπροσφορών» στο θέμα της μείωσης των συντάξεων και του αφορολόγητου. Επέμεινε ότι θα καταργήσει το νόμο Κατρούγκαλου και την εισαγωγή ενός νέου ασφαλιστικού συστήματος- που δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση- και δεσμεύθηκε σε μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρω στο 9%, -πράγμα που σημαίνει ότι δεν καταργεί το μέτρο του αφορολόγητου.

Το εντυπωσιακότερο ίσως σημείο των δεσμεύσεων Μητσοτάκη είναι η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% τα δύο πρώτα χρόνια και η μεταφορά της είσπραξης του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, προς αύξηση των πόρων της. Είναι ομολογουμένως μια έξυπνη προσπάθεια να αμβλυνθεί η βαριά εντύπωση που έχει αφήσει πίσω της η επιβολή του μέτρου από την κυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλου..

Με δύο λόγια το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δεν δίνει το εύκολο (και ανεδαφικό) σύνθημα της άμεσης απεμπλοκής από την μετα- μνημονιακή εποπτεία που συμφώνησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Δημιουργεί την εντύπωση ότι θέλει να αποκτήσει μια ομαλή συνεργασία με τους μετα-μνημονιακούς «επόπτες» της χώρας, προβάλλοντας ένα άλλο μίγμα πολιτικής και με αντιστάθμισμα τα 2δις ευρώ σε μια διετία, που ευελπιστεί να εξοικονομήσει από τη ορθολογική περικοπή κρατικών δαπανών μέσω εκσυγχρονισμού της Δημόσιας Διοίκησης.

Το ασαφέστερο όμως σημείο στις τοποθετήσεις του κ. Μητσοτάκη αφορούν στο θέμα των Σκοπίων. Ναι μεν θα καταψηφίσει την Συμφωνία των Πρεσπών (άρα εύχεται η Συμφωνία να έρθει σ αυτή τη Βουλή, αν ο κ. Τσίπρας του κάνει τη χάρη), θα την επαναδιαπραγματευθεί δε εξ αρχής, επιμένοντας στο θέμα της ταυτότητας και της γλώσσας της ΠΓΔΜ- όχι όμως και στη συμφωνηθείσα ονομασία «Βόρεια Μακεδονία».

Η θέση αυτή είναι εκ πρώτης όψεως επικίνδυνη, διότι αν εννοεί μια καινούργια διμερή διαπραγμάτευση, τα Σκόπια δεν θα αφήσουν τα πολλά κεκτημένα τους από την παρουσία Συμφωνία, (πχ οριστική ένταξη στο ΝΑΤΟ). Αν εννοεί προσφυγή της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας για νέα διαπραγμάτευση, μάλλον δεν θα βρει ούτε έναν υποστηρικτή…

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

*Η Κύρα Αδάμ είναι πρώην διευθύντρια της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» και επικεφαλής του πολιτικού ρεπορτάζ στο pronews.gr.